MASAL.. ÖYKÜ.. HİKAYE anlatıcılar..
Masal bana sevimli bir SÖZCÜK gelir.. MSL kökünden.. misil ve mesel ile temsil ve timsal sözcüklerine en iyi yansıtan bir sözcüktür masal.. ne hikayedir ne de tarih.. ne efsanedir ve de gizem.. çocukları uyutmak için ninelerin anlattıkları masallardan hiç duymadım.. çünkü buna sahip bir KÜLTÜRLÜ ortamda yetişmedim.. ancak kesin bildiklerinin yüzde doksanının yalan ve yanlış olduğunu öğrenen çağdaş insanlar.. kendilerini bu güne getirin dillerin ve dinlerin ve kültürlerin birikim ve kazanımlarını artık beğenmiyorlar.. çocuğun büyüyünce.. eğer vefası kalmamışsa.. anne ve babasını kuşak farkından dolayı beğenmedikleri gibi.. hatta ayette de daha var.. esatürülevvelin.. öncekilerin ustureleri.. evvelkilerin masalları.. HİSTOİRE.. TARİH sözcüğü masala ve usture sözcüğünden çıktığını dikkatli bakarsanız görürsünüz.. masal olmayan masala TARİH adı veriliyor. Hikayeden daha çok Hakikatı yakın olan.. bir belgesi bulunan olay ve habere TARİH adı verilir ve tarih belge olan YAZI ile başlatılır.. yazı ve tarihten önceki döneme prehistoria yani tarihöncesi adı verilir.. anlatımın TARİH ve zaman ile ilgili ama tablo mekan ve TABİAT ile ilgili..
Peki zaman ve tarih ile ilgili masallar anlatılır da.. mekan ve tabiat ile ilgili masallar anlatılmaz mı ?
Tarihi hadiseleri anlatmak masal ise tabiat hakikatlarini anlatmak ne olur ? TEŞBİH.
Bilimsel anlatım ister DEDÜKSİYON olsun.. ister ENDÜKSİYON olsun.. sonuçta bir analojidir.
Yani TEMSİL
Edebi anlatım dahi ister RETORİK olsun.. ister DİYALEKTİK olsun.. sonuçta bir metafordur.
Yani TEŞBİH
Sonuçta anlatım ister temsil olsun ister teşbih olsun .. sonuçta bir HİKAYE’dir.
İşte çağımızda hikayeler senaryo ve filimler ile yapılmakta ünlü isimler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de Christopher NOLAN.. geçen gün PRESTİJ filmini izledim dünde BAŞLANGIÇ filmini ikinci kez izledim.. resim, yazı, müzik, tiyatro, sinema ile SAN’AT.. bilim ve edebiyat ile çağdaş teknolojik olanaklarla o dereceye çıktı ki.. onunla oluşturulan MEDYA ile bizi ellerimizdeki akıllı telefonlara kilitledi.. YBA anlatacak masaüstü ve diz üstü bilgisayarı olan ADAM.. bulamıyorum. Adam deyince hep erkek anlaşılıyor lakin İNSAN bulamıyorum demek istiyorum.
Öyle ise buradan bir DUYURU yapayım.
Lütfen beni kalemi olmayan “akıllı” TELEFON ile izlemeyin.. eğer kalemli GALAKSİnot’unuz varsa bir derece bilgisayarın işini görüyor..
Prestij ve Başlangıç filmini seyredenler varsa tartışmak için de beklerim.
Bu arada İngilizce PRESTİJ ile farsa PEREST arasında o kadar çok yakın ses ve anlam benzerliği var ki PROFESSÖR denilen İTİBAR ünvanlarının aslında bir sihir ve teshir ötesinde kurnazlık ve zeka MEHARETİ olduğunu anlatan bu filimde yapımcı ve yönetmen NOLAN’ın son filmi olan TENET’i seyrettikten sonra.. aslında filimden daha filim olan yaşam öyküsünün anlamını da anlamış olacağız.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Christopher_Nolan
https://www.theguardian.com/film/2014/nov/04/-sp-christopher-nolan-interstellar-rebooted-blockbuster
Sağlıcakla kalınız.
(Not: Benim bu tablo ile anlatmak istediğim MASAL yine geri kaldı, anlatamadım.)
OSMANZİYA 27.05.2021 04.43 Üçyol-İZMİR
|