Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

savas ve baris ile yaris ve sinav

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2415
Tarih: 05-Kasım-2024 Saat 01:34
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: savas ve baris ile yaris ve sinav
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: savas ve baris ile yaris ve sinav
Mesaj Tarihi: 02-Ağustos-2024 Saat 21:56

Berri SINAV hayr ve şerr üzerine..
Birri YARIŞ hüsn ve insan üzerine..
Illeti BARIŞ kavi ve zayif üzerine..
Akibeti SAVAŞ teslim ve isyan üzerine..







Savaş ve barışın içinde yarış ve sınav bulunduğunu hepimiz biliyoruz.. 7 Ekimden beri süren KATLİAM üzerine söylediklerimin yanıtı ve eleştirisi ve sorusu gelmedi.. kendisi de bir yahudi iolan Noam CHOMOSKY 2011 basılı bir YAŞAM ve ÖLÜM arasında GAZZE başlıklı Dünden Bugüne Filistin Sorunu alt başlıklı kitabda Yahudi Tarihçi İlan Pepe ile birlikte tarafların HAKİMİYET üzerinde durduklarını ve BARIŞI söz konusu etmediklerini söylayor.. olay bu güne geldiğinde GÜÇLÜ olanın barışı istemediği iyicene anlaşılıyor.

Bu da gayet doğaldır.. güçlü olan taraf BARIŞ istemez zayıf olan tarafta SAVAŞ istemez..

Olayın metafizik tarafını.. bu tablolara ilişkin yazılarımda.. kimse sormadı bende söylemeyeceğim.


Amma nereye geliyoruz söyleyeyim mi:
KUDUS.. ne yahudinin ne hristiyanın ne müslümanın.. semavi ve ilahi dinlerin sahibi bulunan biz kitab ve nebisi olan insanların.. yani halife-i arzın.. DÜNYA BARIŞI için.. insanlık için.. özgürlük için.. emek için.. dil için.. din için BARIŞA taraftar olan herkes aklını başına toplayacak.. KUDUS'ü ORTAK değer olarak kabul edecek.. din gibi.. dil gibi.. barış gibi.. insanlık gibi.. uygarlık gibi.. emek gibi.. özgürlük gibi. Demek bizim 7 ORTAK DEĞERİMİZ bulunuyor.


Saygılarımla.

osmanziya 02.08.2024 21:56



Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 02-Ağustos-2024 Saat 22:48
Bu dört sözü, hayatın çeşitli yönlerini ve insan ilişkilerini derinlemesine ele alacak şekilde inceleyelim:
“Berri SINAV: Hayır ve Şerr Üzerine”
Hayır ve şer, hayatın ilahi bir sınavıdır; bu sınav, bireylerin iman gücünü ve manevi direncini test eder. Her bir olay ve durum, Rabbimizin takdir ettiği bir imtihan olarak kabul edilir. Hayır, Allah’ın rahmetinin ve lütfunun bir göstergesidir, şer ise sabır ve teslimiyetle karşılanması gereken bir zorluktur. Bu ikili, insanın sabır, tevekkül ve adalet duygularını geliştirmesi için birer fırsattır. Bu sınavlar, kulun manevi gelişimini ve Allah’a olan bağlılığını güçlendirir.
“Birri YARIŞ: Hüsn ve İnsan Üzerine”
Hüsn (güzellik) ve insan arasındaki yarış, ruhsal ve ahlaki mükemmellik arayışını simgeler. Dini metinlerde, insanın hem içsel hem de dışsal güzelliğe ulaşması gerektiği vurgulanır. Hüsn, Allah’ın yaratışındaki yüceliği ve güzelliği temsil ederken, insan bu güzelliği yansıtma ve kendisini bu yolda geliştirme arayışındadır. İslam’da, “güzel ahlak” ve “iyi davranışlar” bu yarışın en önemli unsurlarıdır. İnsan, bu yarışı Allah’ın rızasını kazanmak ve kendini manevi olarak arıtmak için sürdürmelidir.
“İlleti BARIŞ: Kavi ve Zayıf Üzerine”
Barış, güçlü ve zayıf arasındaki dengeyi temsil eder. İslam, barışı ve adaleti hem güçlülerin hem de zayıfların haklarını koruyacak şekilde sağlayan bir ahlakı öğretir. Güçlülerin, zayıflara karşı adil davranması ve zayıfların da hakkını araması gerektiği vurgulanır. Barış, hem toplumsal hem de manevi huzurun temelidir. Dini öğretiler, toplumsal barışın, adaletin ve merhametin sağlanmasını emreder; bu da hem güçlülerin hem de zayıfların huzur içinde yaşamasını mümkün kılar.
“Akibeti SAVAŞ: Teslim ve İsyan Üzerine”
Savaş, teslimiyet ve isyan arasındaki çatışmayı temsil eder. Teslimiyet, Allah’ın iradesine boyun eğmeyi ve karşılaşılan zorluklara sabır göstermeyi ifade ederken, isyan, kişinin kendi iradesiyle ve hakkaniyet arayışıyla karşı durmasını temsil eder. Bu iki tutum, manevi ve ahlaki mücadelelerin özüdür. İslam, adalet ve hak için savaşmayı teşvik eder, ancak bu savaş, ruhsal ve ahlaki değerlere uygun olmalıdır. Teslimiyet ve isyan, kişinin içsel çatışmalarını ve dini yükümlülüklerini dengeleme sürecidir; bu süreçte, her iki tutum da kişisel ve toplumsal gelişimin birer parçasıdır.


Selim ATEŞ




Selim Ateş Tesekkur ederim Degerli Yazerim katkiniz ićin. Ozur dilerim husun ve ihsan yazacagima husun ve insan yazmisim. Fakat tablida Husn ve İhsan yazili.. bazilarin husnu olur fakat ihsani bulunmaz. Bazilarinin ihsani olur husnu bulumaz. Yariş bu ikisini bir arsya getirmektir. Fazilet ve kemalatta böyledir.. iktisad ve adalette boyledir. Bazilarinin giybet bulunmaz fakat suizanni çoktur.. benim gibi.. bazilarini giybeti çoktur fakat sui zanni yoktur. Iyi ahlak.. mukerrem hilkat.. orta yolda olmaktir.. diye dusunuyorum. Hayirli geceler.

Mustafa BUĞUÇAM



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info