olanak
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2460
Tarih: 31-Ekim-2024 Saat 21:12 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: olanak
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: olanak
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2024 Saat 17:28
https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2460&PN=1
imkan possible olanak
Bir kelimeyi sözlük yardımıyla biliriz.. ancak bu bilgi bize "bilgi" verir mi ?
Örneğin:
Türkçe Sözlükte
Olanak a.Olabilirlik, "imkan" yazıyor ve OLANAK SAĞLAMAK deyimini de "bir işin olmasına elverişli ortamı hazırlamak." olarak tanımlıyor.
Bu tanım TAM bir tanım değil.. OLABİLİRLİK olduğu gibi OLMAYABİLİRLİK de söz konusu olmaz mı ?
Dilimizde "olmayabilirlik" için MUHAL, "olabilirlik" için MAKUL, terimini kullanırsak.. MÜMKÜN ya da İMKAN için ne kullanacağız ?
Buraya kadar dikkatli okuduysanız.. imkan.. olanak.. possible denilen TERİMİN ne anlama geldiğini KESİNLİKLE bilmiyorsunuz.. bende sizin gibi bilmiyordum.. lakin tahminen yirmi yıl önce 50 yaşında İmamı Nursî'nin "İmkan tarafeyni mütesaviyendir." sözünü ANLADIĞIMDA imkanı kesin olarak ANLADIM.. fakat dünya anlamadığı için izafiyet ve kuantum savaşları ya da kader ve irade haçlı savaşları ve Tanrı TANIRLIK ve Tanrı TANIMAZLIK cihadları yapıyorlar.
Fakat herkes anlamadı da bir sen AKILLI mı anladın bencillik suçlamasına düşmeden şunu söyleyeyim ki eğer imkan gibi çok yönlü ve yanlı bir konuyu Günlük dilin DÜZ yazısıyla anlatırsanız bu İMKANI anlamak MÜMKÜN değil dir.. fakat benim gibi YBA dilinizi kullanırsanız şakkadanak anlarsınız..
denemesi bedava:
Buradaki dosyaları versiyon sırasıyla yalından karmaşığa doğru izler ve incelerseniz.. imgeler ve irdelersiniz büyük bir OLASILIKLA anlayabileceksiniz OLANAK'ı. lakin ne buna emek verecek zamanınız oluyor.. ne de ilgi duyacak İMKANINIZ.. çünkü çağımız ÇOĞUNLUĞUN akıllarının dumura uğratıldığı bir çağ.. fakat belli olmaz biri çıkar.. çeyrek asırdan sonra incelemeye kalkar.. belli olmaz.. çünkü bu bir imkandır.
Bu konuda fazla bilgi de vermiyorum çünkü konuyu yirmi yıldır anlatıyorum fakat ne yazık ki insanlar düşünmeye cür'etleri ve konuşmaya cesaretleri olmadığından anladıklarını eleştirmeye çekiniyorlar ve sormaya utanıyorlar. Ben de bu durum normal görüyorum.. çünkü bende zamanında aynen onlar gibiydim.
Osmanziya 04.09.2024 Üçkuyular İzmir
İşte Dosyalar yani tablolar:
uploads/20240904_172831_04_09_2024.rar - 20240904_172831_04_09_2024.rar
Bu konuda fazla bilgi de vermiyorum çünkü konuyu yirmi yıldır anlatıyorum fakat ne yazık ki insanlar düşünmeye cür'etleri ve konuşmaya cesaretleri olmadığından anladıklarını eleştirmeye çekiniyorlar ve sormaya utanıyorlar. Ben de bu durum normal görüyorum.. çünkü bende zamanında aynen onlar gibiydim.
Osmanziya 04.09.2024 Üçkuyular İzmir
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2024 Saat 18:12
Olanak yani imkan yana possible;
--------AK--------
ÖL ---- = ---- OL
--------AN-------
ölebilirlik ve olabilirlik
ölenek ve olanak
Gördüğünüz gibi gayet esrarengiz yani esrar-ı engiz bir kavram. Sırlarır ve gizemleri en gizli olan bir kavramın APAÇIK olarak herkes tarafından bilinmesi biraz garip değil mi ?
Seksen milyon ülke nufusun aydın kesimi otuz milyon olsun.. bunun on beş milyonu OLANAK desin.. onbeş milyonu da İMKAN desin.. bu da garip değil mi ?
Ben günlük dilin düz yazısıyla avam-ı nas için hazır açık ve seçik sehil yani ANLAŞILIR yazı yazmadığım için MUHATABIM kesinlikle HALK değilken AYDIN kesimi.. akademisyenler.. titr'leri doç ve prof olanların DİNLEYENİM olması gerekmez mi ?
Gerekmez.. çünkü onlarda günlük dilin mantığı yanında bilimsel dil olan matematiği kullanırlar ve yüzden savlarımın matematiksel bir dille anlatılmasını isterler.
Oysa YBA in dili günlük dilin düz yazısıyla yazılmadığı için HALK anlamadığı gibi matematiksel bir dille yazılmadığı içinde AKADEMİSYENLER anlamıyorlar ve hatta ilgilenmiyorlar diyebiliriz.. ancak bu DOĞA BİLİMLERİ için söz konusu İNSAN BİLİMLERİ için değil..
Ancak AYDIN da HALK gibi bildiklerini ve ihtisas konusu dışına çıkacak bir alakaya ve ihtirasa.. ilgiye ve tutkuya sahip değildir. Çağımız kültür ve uygarlığı daha kolay ve daha çabuk hizmet.. daha çok ve daha ucuz mal.. talebinin olduğu bir yüzyıl.. belki doğaya yabancılaştıran teknolojisin pusulası böyle.. bu yüzden akıllar ve yetenekler belli bir KESİM dışında DUMURA uğratılmış desem kimin UMURUNDMA.. ancak yine de umutluyum.. en azından T.C. Emre Umut Uğur Kardeşim benimle ilgileniyor. Kendisi sanıyor ki benim gibi kimse bizimle ilgilenmiyor.. oysa millette ilgilenecek hal mi bıraktılar.. bu aklımıza gelmiyor.. zaman zaman geliyor ana çoğu zaman da unutuyoruz.
Herkes benimle ilgilensin deyip sen başkasıyla ilgilenmezsen.. ilgiyi hakk edebilir misin.. etmeyiz.. işte biz böyleyiz.. yine de ilgilenilme umudunu yitirmeyelim.. UMUT kardeşim.. belki zamanın bir UĞURLU anına denek gelir.. yani EMR edilir.. birileri seninle ve benimle ilgilenmeye başlar.. biz en iyi kendi bildiğimiz en iyi yapmayı sürdürelim.. üzerimizde sağlık ve akıl gibi iki büyük ni'met ve fırsat ve imkan bulunurken...
Sağlıcakla kalınız
Mustafa BUĞUÇAM 04.09.2024 18:11
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2024 Saat 18:24
Olanaklar namı diğer yetenekler ve yetkiler; hayaller ve vehimler arasında kalan oyunlar ve eğlencelerdir dersek şiir mi yazmış oluruz düz yazı mı ? Kolaydan olaya geçmek için arada bulan K ya da | < kapısına bir giriş yapmak gerekmez mi ? Böyle olay daha kolay olmaz mı dolayısıyla.. Süleyman Hayrı BOLAY ilk kitabını yazarken bu kadar zorlanmamıştır.. bakalım ne gibi kitaplar yazmış ?
HAYAL ÖTESİNİ yazıldı...
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 04-Eylül-2024 Saat 18:36
Face bana diyor ki: "Bu gün D Mehmet DOĞAN'ın doğum günü" oysa Rahmetli Abimiz vefat edeli bir ayı geçmedi.. ölüm.. başkasının ölümüdür, derler. Doğum da o zaman başkasının doğumu.. peki doğum ile ölüm arasındaki bu güne ne diyoruz ?
OLANAK...
dün.. bu gün.. yarın..
geçmiş.. şimdi.. gelecek
olum.. burada.. ölüm..
iyi.. ne iyi ne kötü.. kötü..
güzel.. ne güzel ne çirkin.. güzel..
doğru.. ne doğru ne yanlış.. yanlış
gerçek.. ne gerçek ne yalan.. yalan
Yalan dünyanın içinde BOŞ oyunlarımız ve KÖR öykülerimiz ile yaşarken DOLU oyunlar ve GÖR öyküler arayabilir miyiz.. arasak bulabilir miyiz.. bulsak olabilir miyiz ?
Ben bu gün D Mehmet DOĞAN VE Doğan Cüceloğlu gibi henüz ölmediğimden konuşma FIRSATIM oluyor.
İşte bu konuşma fırsatını bu gün OLANAK için harcadım.
Bakalım beğenecek misiniz.. yalnız okumadan beğenme tuşuna lütfen basmayın.. web sayfamı gidin.. okuyun.. ondan sonra BEĞEN tuşuna basın.. hiç olmazsa bu yazı için.. saygılarımla sağlıcakla kalın. Osmanziya 18:36
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2024 Saat 00:48
İMKAN, bir taraftan akıl ve kalb.. bir taraftan mekan ve zaman.. yani bir yandan kainata bir yandan insana dokunan bir POSSIBLE. biz buna Türkçede OLANAK diyoruz.
Olanağın izleneceği en iyi yer insanın YAŞLANMASI.. insan zaten bir koşullar ve kurular.. yasalar ve yasaklar kümesi.. bunun somut örneklerini çevrenizi baktığınız görebilirsiniz. Bunu size doğumlar bebekler.. çocuklar.. gençler.. olgunlar ve yaşlılar ve ölümler gösterecektir.
Aslında bunu siz kendi YAŞINIZDA da görebilirsiniz..
Önce size SOYUT bir örneğini göstereyim:
bu tabloya bir Arkadaş'a gönderdim ve sordum:
DİN ile AHLAK arasında ne bulunur ?
Bu tablo soyut bir tablodur ancak somut bir durumdanda haber verir.. biz ARŞ ile ANARŞİ arasındma bir yerlerde yaşarız..
Acaba siz ne yanıt verirdiniz ?
|
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2024 Saat 01:02
imkan tarefeyni mütesaviyendir.. demek olanak iki tarafı eşit olan demektir.. yok=var, yokluk=varlık ya da olur=olmaz ya da olabilir=olmayabilir.. yani bir işin ya da eylemin olması ya da olmaması musavi ve eşit ise bu bir imkandır.. olabilir de olmayabilir de demektir. Yani burada verdiğim dört EŞİTLİK örneğinde eşitliği iki tarafı da eşittir.. işte eşitlikten dolayı bizim SEÇME imkanımız ortaya çıkıyor. Eğer eşit olmasa idi bir tarafı seçmekte zorlanmış olacak ve özgür olmayacaktık. Demek ki İMKAN bize bir İHTİYAR ve seçme imkanı veriyor.. sizin sorunuzun bereketine bunu da hatırlamış oldum.. siz de bilmiyorsanız öğrenmiş oldunuz.. bu imkan ve ihtiyar kavramı konusuyla da imanın AKLA kapı açıp İHTİYARI insanın elinden almamasına da hatırlamış olduk.. İnşaallah sorunuza yanıt vermişimdir.. şimdi size verdiğim yanıtı anlayabilirsiniz de.. anlamayabilirsiniz de.. yani siz KESİN olarak anlamak ve bende kesin olarak anlatmak zorunda değilim.. Ancak 2 X 2 = 4 dediğimde siz bunu anlamak zorundasınız.. bu sizin seçiminize kalmamıştır.. bun aklın ve mantığın ZORUNLU bilgileridir. İşte MATEMATİK böyle mantık gibi zorunlu bilgilerdir. Matematik gibi mantıkta ZARURİ bilgilerdir.. örneğin bütün parçaların toplamı kadardır.. ya dadediğimizde 2 + 2 = 4 demek istiyorum. Amma bütün parçaların toplamından BÜYÜKTÜR dediğimde mantıksal bir ifade kullanmış olmam. Kafadan atma saçma bir şey de söylemiş olmam. Örneğin hücre cansız parçların toplamından fazla bir özelliği vardır.. CANLILIK. yani hücre cansız parçaların toplamından fazla bir HAYAT özelliği de bulundurur. İşte bu mantık ve matematikle açıklayamayız. Anlaması bizim SEÇİMİMİZİ kalmış bir bilgi bir imkan bir olanak hatta bir inanç ve karar olarak kalır. Tüm bu kavramların kilit noktası OLANAK kavramın anlamak çok önemli olduğu anlaşılıyor.. hem ilim.. hem iman.. hem hakikat noktasında konunun önemi de belli oluyor. Bakın bir soru sordunuz.. belki hem yanıtını aldınız.. bende size verdiğim yanıttan dolayı konuyu başka bağlamlarını gösterdim. SORUNUZ için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalanız.
|
|