Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

DIL VE MUHAKEME

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1354
Tarih: 22-Ocak-2025 Saat 07:07
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: DIL VE MUHAKEME
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: DIL VE MUHAKEME
Mesaj Tarihi: 15-Kasım-2018 Saat 04:12
Bu gün dil ve muhakeme konusunda bir çalışma yaptık.. üstelik bu gün FELSEFE günü imiş bu konuda da bir yazı yazmıştım. Bu ikisini yayımlıyorum.

Bu MUHAKEME ve SOZETME dosyalarının bulunduğu "DIL" başlıklı RAR dosyası:

uploads/temp/20181115_040905_DIL.rar - 20181115_040905_DIL.rar

Bu da FELSEFE YAZISI

felsefe günü bu gün imiş.. bu günden habersiz bir yazı yazmıştım:

demiştim ki;

"Tefekkür soylu bir iştir.. bir kaç mütefekkirin başına kuyruk olmakla düşünme (tefekkür) olayı gerçekleşmez.. ancak ne yaparsınız ki okuma özürlü bir milletin ve düşünme özürlü bir yazarın düşünce'den (fikir) başka bir dayanağı da bulunmaz.. diğer taraftan dini tefekkür felsefe yapanlarca METAFİZİK sanılarak karalandığından .. felsefi tefekkür ise dincilerle KÜFÜR sayılarak suçlandığından garib okur ve yazarlarında yapabileceği fazla bir çare yoktur.. ayrıca tefekkür zor bir iştir.. kolayca öğrenilmez.. hemen sağlanmaz.. çabucak gerçekleştirilmez.. insanı tefekkür hazırlayan hocalara ve yazarlara rastlamadı iseniz.. sizin böyle bir şansınız da fazla değildir.. kaldı ki insanın tefekkürden fazla eylemlere ve farklı işlere gereksinimi vardır. Tahassus.. fark etmek.. kadr etmek.. idrak etmek.. irade etmek.. ve sair insanın çok yönlü ve yanlı taraflarının gereksinimlerini de karşılaması lazımdır.. arayışına ve tefekkürüne sıra gelinceye kadar yaş tefekkür etmeyi öğrenme.. kullanma.. yararlanma çağını çoktan geçirmiş oluyor.. üstelik tefekkürü, tezekkür ile beslemeyince tefekkür bir yolun hizmetçisi.. bir yanın uşağı.. bir gidişin gereci.. bir yürüyüşün aracı.. olmaktan öte gidemiyor.. aradıklarını bulmaya yarayan bir araç olmaktan ziyade alışılmış ve öğrenilmiş DÜŞÜNCE'lere dönüşüyor.. DÜŞÜNME olmaktan uzaklaşıyor.


Tefekkür san’at ve hikmet ile fünun (bilim) ve fıkıh (hukuk) etkinliklerine vucud veren dil ve dinden müteşekkil KÜLTÜR’ün temel kaynağıdır. Ancak biricik kökeni değil.. çünkü tefekkürün tezekkür gibi bir arkadaşı daha vardır. Kulağımda Rahmet Ali UÇAR Ağebeyin “Tefekkür şecere-i tuba gibi tezekkür ise Firdevs-i a’ladır” diyen sesi yankılanıyor.. tefekkür uğruna tezekkürden uzaklaşan yaşamımın ferdyadını ancak çağımın samimi tefekküre ve ciddi tezekküre muhtaç derdiyle bastıryorum.

Bu kadar olumsuz koşullara ve gerekli kurallara karşın "tefekkür" garip gelip acib giden bir iş olmaktan çıkarmaya ahd ettim.. YBA ile tefekkürün tadını alacak insanlar çoğaldıkça DÜŞÜNME islamcılığı amade.. masonluğa angaje ve marksizma adanma.. olmaktan çıkacak kostantlarıyla.. konseptleriyle.. kontekstleriyle.. kontaktlarıyla.. koşullar.. kurallar.. kurumlar.. kuramlar.. kurullar ve kararlar üzerinde uçacak bir KARTAL olacak İnşaallah. İşte bunun içerikli DÜŞÜNCE'lerime önem vermiyor.. biçimsel DÜŞÜNME'memin millete mal edilmesini emel ediniyorum."


KISACA tefekkür ve düşünme.. içeri ne olursa olsun muhteremdir.. saygı değerdir.. ard niyet yoksa samimi ve ciddi bir düşünme.. insanın bir ARAYIŞIDIR.. hiç birimizin görüşü ve düşüncesi birbirine uymadığı gibi aynı şekilde inancı ve yürüyüşü de tıpa tıp uymaz.. birbirinin benzeridir.. ancak benzeri olduğu kadarda başkadır ve benzersizdir.. bu ayrılıktan ve aykırılıktan dolayı başkasına düşmanlık duymak bencilliktir.. Bu ayrılığa ve aykırılığa ve başkalığa ve benzersizliğe, DÜŞMANLIK kendi düşüncemizi gerçek ya da kutsal ya salt bulmaktan kaynaklanmaktadır ki bu gerekçelerden "gerçek" ya da "salt"lık savının gülünç olduğunu bilmemek bir cehalet belirtisi olduğu gibi "KUTSAL" olduğunun düşünülmesi de ortaya DALALET olasılığı düşündürür ki akıllı olanın, kendisini ATEŞ'e atacak olan olasılığını ciddi bir şekilde var sayması.. düşünmesi ve araştırması gerekmektedir. Yani başkasının "dal-alet" san-dığımız düşüncesi yerine "del-alet say-dığımız kendi düşüncemiz üzerinde yoğunlaşmak.. kötü felsefe yapmaktan öte iyi bir din yapmak olacaktır. Yoksa başkalarının iyi felsefelerini kötü saymaktan dolayı kendi kötü dinimizi göremeyebiliriz

Bu da SOZETME çalışmasının son dosyası:




Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info