Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

MUSAVAT

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1050
Tarih: 27-Ocak-2025 Saat 17:29
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: MUSAVAT
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: MUSAVAT
Mesaj Tarihi: 05-Eylül-2016 Saat 23:06
MUSAVAT


MUSAVAT dizisi içindeki dosyalar

uploads/20160905_230458_esit.jpg - 20160905_230458_esit.jpg



Musavat ve eşitlik öyle bir ilkedir pek çok doğruları ve gerçekleri peşinden sürükler.. hatta iyilikler ve güzellikler bile ona bigane kalamaz.. en azından sosyalistlerin Tanrı’sıdır.. avamın umududur.. hukukun ülküsüdür.. dedesi benzerlik ve torunu adalet aşağı kalmaz ünü ve etkisi.. denklemlerin sırrı ve oranların nurudur. Tesviye edilmeden tavsiye etmeniz doğru olmaz.. tesviye etmeden tahliye ve tasfiye bile yapamazsınız.. Sebbihismi rabbikelA’la.. ellezi halaka FESEVVA.. vellezi kaddere feheda.. yani hidayetten bile önce geliyor.. A’la suresinin beyanını nazaran..

Sırat-ı seviyyi.. der kitab.. sırat-ı müstakime nazire ve müsavi olarak..
Usvetünhasene dediği sünnet-i seniyye ise
numune ve miktar ve birim ve örnek anlamında..

Matematikte ise SIFIR’dan sonra gelir EŞİTLİK..
Hukuktaki müsavatın adı adalet.. bilimdeki eşitliğin adıda muvazenettir.

Eşitliği İmamı Nursî’nin “İmkanat tarafeyn-i mütesaviyendir” sözüyle tanıdım..
Her ne kadar okulda orta öğrenimde paralel iki çizi ( = ) olarak göstermiş olsalar da denklemin eşitlik olduğunu o zaman tamamen ve kemalen anlamamışım..

Eşitlik bu gün PARELEL yapı ile ünlü oldu.. hükümete kendini eşit gören parça eşitliğin hışmına uğradı.. benzerlik.. eşitlik.. paralel.. adalet.. muvazenet.. koca bir kabile demek ki köken olarak İMKANAT’tan kaynaklanıyormuş.. tevekkeli makul ve mümkün.. birbiri yerine kullanılmıyor. AKIL özdeşlikten kaynaklanıyorsa İMKAN da eşitlik kaynaklanıyor.. yani iki AYNA var.. biri akıl aynası.. diğeri imkan aynası.. bu iki aynanın birbirinden farkını anlamak için ayniyet ile müsavatın birbirinden farkını anlamalısın. Şöyle bir ordine kurarım: Özdeşlik.. ozaklık.. koşutluk.. eşitlik.. denge.. benzerlik.. ansıma.. yansıma.. doğru ya da yanlış olabilir bu dizilim.. tartışabiliriz. Özgürlük gibi özdeşliği de inanmam.. ancak terim ve kavram olarak kullanırım.. sıfırı ve sonsuzu nasıl kullanıyorsak özdeşliği de böylece kullanabiliriz. Zaten bunları kullanın düş ve dil benim içim beyaz ve siyah örtüden başka bir nesne değiller. Başımdan ve kafamdan söküp atamam.. ancak insan olarak ben onlardan fazlayım.   

Şimdi bu soyut konunun edebiyatını neden yapıyorum derseniz.. bu gün eşitliğin ıcığını girdim ve müsavatın cıcığından çıktım.. amikine bandım ve derinine daldım.. ve âmâ oldum.. her şey birbirine eşit oldu çünkü.. hiçbir nesneyi ve kimseyi ayırt edemedim.. sonra yavaş yavaş yanlar tecelli etti.. yönler sonra tebarüz etti.. sonra yollar tezahür etti.. bende zihin fotoğrafımla çeke çeke bayağı bir resim biriktirdim.. bunlar bu iletinin dizinindeki tablolar halindedir.

Hadi bakalım iz ve is sizin.. im ve ir sizin.. isteyin ve izleyen.. imgeleyin ve irdeleyin..


Sağlıcakla kalın.


Osmanziya



Not: Kitabımı yazamıyor.. böyle konularla ya meşgul oluyor ya da işgal ediliyorum.Sizler nasıl yöntembilimle ilgilenemiyor.. öğrenemiyor.. kullanamıyor ve yararlanamıyorsanız



Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim







Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info