Slm.
?üphesiz Nübüvvet syfatyny haiz olmada nasyl ki, belli özellikler gerekiyorsa; velayet syfatyny haiz olmada da yine belli özellikler ta?ymak icap etmektedir. Malum kavramlarla ifade etti?imiz özellikleri yöntembilim ?emasyna yerle?tirerek konuyu en sade ve en açyk ?ekilde ?öylece açyklayabiliriz.
Velayetin götergesi olan kerameti merkeze alyrsak, yatay eksenin sa? tarafyna istek ve gayreti, sol tarafyna dua ve ibadeti koyabiliriz, çünkü istek ve gayret olmadan dua ve ibadet olmaz. Yani öncelik ve sonralyk, sebep-sonuç prensibine göre bir yerle?im söz konusudur. Dikey eksenin alt tarafyna iman ve ihlasy, üst tarafa da iman ve ihlasyn göstergesi olan olgunluk ve kurubiyeti koyabiliriz. Ki burada da e?zamanlylyk ve bütünlük söz konusudur.
Böylece kerameti tanymlayan temel özellikleri yerlerine oturtmu? oluruz.
Di?er özelliklere gelince; Soyut tarafta, yani alt sol kö?ede hikmet ve fazileti, alt sa? kö?ede ilim ve marifeti koymanyn; somut tarafa yani üst sol kö?eye itaat ve edebi,üst sa? kö?eye Disiplin ve terbiyeyi koymanyn do?ru olaca?yny dü?ündüm.
Böylece velayetin, velayetle ?ereflenenlerin hangi özelliklere sahip olmalary gerekti?i, yöntembilim ?emasyyla ortaya konulmu? oldu.
Dikkat edildi?inde benim yöntembilim ?emasyny kullanmamda her kutuda bir veya iki e? manaly kavramdan fazlasyny yerle?tirmemekteyim. Oysa Sn.Osmanziya, kutulara hep birden fazla e? manaly, hele merkezde bazen onlarca e?manaly kavram yerle?tirmektedir. Ki bu durum elbette ustalyktan kaynaklanmaktadyr.
Diyece?im o ki; yöntembilim uygulamalarynda iki yönlü bir çaly?ma yapylyrsa… yani bir yönden kutularda tek kavram yerle?tirmek ?eklinde çaly?ma, di?er yönden kutularda çok kavram yerle?tirme ?eklinde çaly?ma olursa; benim gibi bu i?e yakla?anlar yani tek kavramly ?ema olu?turmaya heveslilerin sayysy artabilir.
Sevgi ve saygylar
------------- ahmet
|