Felsefe yani filozofi Filolojinin o. çocuğudur.
Philoloji DİL hakkında LOGOS'un bilgi edinmesidir.
Filozofi ise dilin b. yemesidir.
İnsan o. b. aynı zaman da ezik yani obez olunca sivil olarakta filoloji yapar ki işte biz buna filozofi yani felsefe diyoruz.
Dilin kötü ve kötüye kullanma şekillerinden biri de felsedir.
Şimdi ben burada ne yaptım.. ayıp ettim..
İşte bu ayıp etmek dilin kötü ve kötüye KULLANILMASINDAN çok çok daha ehvendir.
DEMEK istiyorum ki dil logos ile RESMİ değil sophos tarafından SİVİL olarak dahi ele alınabilir ki işte bu Yunan ve yunan öncesi anadoluda Millet kentindeki ANADOLULAR tarafından ele alındığında Sokrat ve Platon ve Aristo üçlüsünden sonra DİL'den ayrı bir alan inceleme konusu oldu.. Resmi Filoloji sivil Filozofi'yi doğurdu.. SOKRAT tarafından.. demek ki felsefenin babası AGNOSTİK olan.. bildiğim şey hiç birşey bilmediğimdir.. diyen Sokrattır. Her ne ise Sokrat'ın logos'u çalışır da bizim sepet'imiz çalışmaz mı..
Sokrat Efendi.. insan hiç bir şey bilmez değil.. hatta iki şey bilir:
Biri doğru biri yanlış.. biri evet biri hayır.. biri siyah biri beyaz.. biri evren biri insan.. lakin bu bildiği ikileri KARIŞTIRIR.. işte bunu karıştırmamanın yolunu da öğrencisinin öğrencisi ARİSTO bulmuş ve ORGANON kitabında yazmıştır... Demek ki bi şi öyle hemencecik ortaya çıkmıyor.. biraz zaman geçmesi gerekiyor.
Şimdi bizim SEPET'imiz yani LOGOS da bu TABLO'yu yaptı.
İki kelimeyi bir ara getirerek anlayanlar eleştirir ve anlaymayanlarda sorar. Anlamayanlar için açıklama yapmak o kadar gücüme gidiyor.. o kadar zoruma geliyor ki.. anlatamam.. anlatmaya niyet ediyorum fakat iş gayrete gelince.. ha gayret ha gayret.. nam muzafferiyet.. oluyor. Buna rağmen burada gerçekten zorlanarak yazdım. Zorlanmadan yazarak YAZAR olmak ise benim için felaketin başı..
Şimdi anlayanlar diyecek ki neden COMTE materyalist yazdın.. ENGELLS orada dururken.. hatta bazen sapına kadar materyalist olanlar varken.. neden bu iki ismi yazdın? Belki çok kızdığımandır kendilerine lakin samimi olarak derim ki bilmiyorum ki.. ondan. Bileniniz varsa söylesin.. bende öğreneyim.
Malumu aliniz SİSTEMATİK FELSEFE üçe ayrılır:
BİLGİ
DEĞER
VARLIK
Görüldüğü gibi varlık ve ontoloji alanı ortada durur.. onun bir yanında bilgi ve bir yanında değer yer alır.
Varlığın ne olduğunu kimse bilmez lakin söz eder.. bende öyle varlığın ne olduğunu bilmediğim halde ONTOLOJİ'den bahsettim.
Varlığın SAĞ yanında duran DEĞER ile sol yanında duran bilgiyi birbirinden ayırmak o kadar zordur ki gençliğimde ya 40 sene evvel Hilmi Ziya ÜLKEN Hoca'nın BİLGİ ve DEĞER kitabın piyasada bulamadığımdan Kütüphaneden aldığım kitabı dolma kalemle defterime yazdığım yani aynı zaman bu beş kez okuma anlamına gelir.. okudum halde anlamamıştım.. şimdi birazcık anladım ve anladığımı da tabloda gösterdim.. belki sizlerde.. belki.. anlayabilirsiniz.
Şimdi BİLGİ'yi bilirsiniz.. bir nesne bilgi nesnesi olduğu gibi aynı zamanda bir değer nesnesi de olabilir. Örneğin güneşin çapını ve uzaklağını ve bileşimini ve oluşumunu ve çalışmasını nicel ve matematiksel olarak öğrenip bilebilirsiniz. Bu durumda Şems denilen SOLAR sizin için bilgi nesnesidir. Fakat güneş aynı zamanda bir "soba" ve "lamba"olarak bir DEĞER nesnesi haline gelir ki bunu da zaten evinizde ödediğimiz yakıt ve elektirik faturalarında zaten biliyorsunuz. işte bu durumda güneş bir değer nesnesi oldu.. ısı ve ışık da bir DEĞER..
Şimdi başka değerlerde bulunur.. örneğin UYKU..
uykunun değerini bilenler hiç oturup
01:24 de bu yazıyı yazabilir mi ?
osmanziya
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2999&PID=6092#6092

------------- usul esasa mukaddemdir
|