analitik duzlemin metodik kullanimi
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2318
Tarih: 16-Kasım-2024 Saat 00:25 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: analitik duzlemin metodik kullanimi
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: analitik duzlemin metodik kullanimi
Mesaj Tarihi: 17-Mayıs-2024 Saat 19:54
Y B A
Yöntem Bilimsel Analiz
dedim crom sözlüğü böyle çevirdi:
Method Scientific Analysis
x x x x x x x x x
Sonra Usul-ü İlmi Tahlil
dedim sözlük böyle çevirdi
Method of Scientific Analysis
x x x x x x x x x
Ancak tüm bu işlemler
ANALİTİK DÜZLEM'de yapılıyor:
analytical plane
ANALİTİK DÜZLEM
x x x x x x x x x
Şimdi buraya dört kelime yazacağım.. buyuk bir olasilikla bilinen dort kelime.. tanımlamak isteyen bir kardeşimiz çıkacak mı ?
Sayısal ve Sözel
Nicel ve Nitel
osmanziya 19.05.2024 14:23 üçyol İzmir
Sayisal ADEDÎ'dir
Sözel KELAMÎ'dir
Nicel KEMMÎ'dir (kemmiyet)
Nitel KEYFÎ'dir (keyfiyet)
Dersek bir tanimlama ya da açıklama yapmış olur mu yuz ?
Hayır yapmış olmayız.. sadece eski Türkçe terimlerin osmanlıca olanını yazdık
sayısal, adedi ile eş anlamladır.
sözel, kelami ile eş anlamlıdır.
Nicel kemmi ile eş anlamlıdır
Nitel keyfi ile eş anlamlıdır.
Türkçe sözcüklerin eşanlamlı olan başka dillerdeki karşılıklarını vermek.. kavramı açıklama terimi tanımlama demek değildir.
Bir terimin başka dillerde çevirilerini ve karşılıklarını ve eşanlamlı artırmak.. terimi tanımlamak ve kavramı açıklamak anlamına gelmez..
Numerik ve Alfabetik ile kantite ve kalite
Söylediğimiz terimlerin batı dillerinde karşılığını da yazarak.. birinin anlamını bilmiyorsanız belki anlamını bileceğiniz başka bir sözcük olabilir ihtimali ile sözcükleri tablonun köşelerine yığdık.
Bu durumda köşelere topladığımız sözcükler / adlar / terimler şu şekilde kümelendi:
sayısal ve adedi dedik buna bir NÜMERİK ekledik
sözel ve kelami dedik buna bir ALFABETİK ekledik
nicel ve kemmiyet dedik buna bir KANTİTE ekledik
nitel ve keyfiyet dedik buna bir KALİTE ekledik.
şimdi bu SOYUT ve AĞIR ve KURU kavramlar sizi hiç mi hiç ilgilendirmiyor görünebilir.. ancak kelimelerin birbiri arasında olan alakalarını düşündüğünüzde durum değişebilir mi ?
İlk başta ne sözcükleri sizi ilgilendiriyor ne de kelimeler arasında ilgi göremiyor olabilir.. ancak zamanla anlayacaksınız ki kelimler arasında akrabalık söz konusudur.
sözcükler arasındaki yakınlık..
terimler arasında bağlılık..
isimler arasında köken birliği
değişkenler arasındaki ilişki
kavramlar arasında bağlantı..
Dil ve dilbilim alanında önemli veriler ortaya çıkarır ve değerli bilgiler verir.
Dil ve lisan.. bazılarının sandığı gibi.. rastgele ortaya çıkan teraküm (birikim) ve telahuk (eklenlenme) olsaydı tahlil (ANALIZ( ve terkib (SENTEZ) ilişkileri kurulabilir mi idi ?
Kaldı ki kelimelerin anlamları ve terimlerin kavramları arasında tertib (KOMPOZİSYON) ve tasnif (KLASİFİKASYON) e kadar giden bir tümden gelim (DEDÜKSİYON)ve tüme varım (İNDÜKSİYON) söz konusudur
Kelimeler arasındaki bağlantı ve irtibat
Anlamlar arasındaki ilişki ve münasebet
Terimler arasında bağıntı ve korelasyon
Kavramlar arasında yakınlık ve akrabalık
Aramak ve bulmak isteyenler için;
Bunlar arasındaki bağlantıları Günlük Dilin Düz Yazısının MANTIĞI ve bilimsel dilin MATEMATİĞİ ile çözmek.. başkalarının çözümlemeleriyle yetinmek gibi bir niyetiniz yoksa.. YETMİYOR.
Nitekim yazımıza "nicel ve sayısal eşanlamlı sözcüklerdir" tanımının yanlışlığını ortaya bir örnek olarak başladık.
sayisal ve nicel hakkinda ne demişler önce onu bakalım demiş ?
SAYISAL ne demek ?
NİCEL e demek..
SAYISAL ve NİCEL birbiri ile karıştırılan iki kavramdır.. bu karıştırma da gayet doğal ve normaldır.. biz bunları ayırmak için bir ömür verdik.. bu bakımdan iltibas edip nicelğin sayısıla.. sayısalın niceliğe benzetilmesinde şaşırtıcı bir durum görülmez.. ancak dilin bir nesneyi ayrı bir sesle adlandırmasının da bir hikmeti ve amacı ve nedeni bulunduğu unutulmamalıdır.. çoğu zaman derim.. DİL EN AZ DİNİN YARISI KADAR AYDINLATICIDIR.. YBA çalışmaları ilerlediğinde bunu sizde anlayacaksınız.
Şimdi TDK sözlüğü sayısal ve nicel hakkında ne demiş ona bakalım:
SOL üst KÖŞE'ye yerleştirilmiş.. sayısal.. adedî ve nümerik kelimeleri ayni anlamda kullanilmiştır. Eşanlamli bu üç anlamdaş sözcuklerden SAYISAL ve ADEDÎ sözcugu Turkce ve Osmanlica kelime yerli.. NÜMERİK sözcugu ise yabanci.. sayilsa da.. nomos.. nam.. name.. namus.. tersinden okunsa man.. men.. mennan.. gibi SESLERLE aslinda bize yabanci olmayan bir KÖK ve ANLAM taşidiği ANLASILIYOR.
Bu sol üst kösede biz bir tanımlama ve tarif.. bir açiklama yapmadik.. sadece dilsel bir tercume çeviri yaptik.
TDK sozlugunda Italyanca "numero" kokenli kelimenin 6 tane anlami verimiş. Numara.. aded.. sayı.. isimleri.. yani tek başin anlami bulunan bu ANLAMDAŞ adlar.. ayni anlami Türkçe.. Arapca.. Italyanca anlatırlar.
Bununla beraber YBA bakimimdan SOL üst KÖŞE' ye YERLEŞTIRILMEK suretiyle bir mevki degeri ve konum anlami YÜKLENMIŞ oluyor.
Artik burada.. sol USTE köşede yerleştirilmiş olmak.. ona terslik.. düzluk.. ortagonallik.. diyagonallik.. parelellik.. simetriklik gibi GEOMETRIK tanimlarla diller üstü EVRENSEL degerler kazandirir.
Bu SOL üst KOŞE.. bu yerleştirme ile aldıgi evrensel geometrik degeri.. teşhis ettirip daha da somutlaştirmak için KIRMIZI renkle işaretleyip hafizamiza yardimci olabiliz.
Bu çalişmalarla goreceksiniz ki öyle sayıldigi gibi "KEMMÎ kelimesi sayisal ve nicel eş anlamli" degildir. YBA ile "sayisal" kelimesinin "nicel" sözcugu ile eş anlamli olmadigini görerek anlayacaksiniz.
Günlük dilin düz yazısı ile söylediklerimden ziyade tablonun bütününü görerek YERLERİ nasıl ördüğümü anlamınız için tabloyu yeniden yüklüyorum.
TÜRK DİL KURUMU SÖZLÜĞÜNÜN “sayısal” sözcüğü için yaptığını tanımlamayı bir daha okursanız anlayacaksınız ki adedi ve sayisal ALAN artik nümerik olmayi çoktan aşmış DIGIT ile dijital bir VAR oluş ortaya çikmiş hatta DIJITALIZM olarak sol ve sag butun ideolojilerinde ustune çikmiş.. insani yok sayar hale gelmiştir.
Işte bunun için.. size sesleniyorum.. hakikati düşünenleri.. hakkı arayanları.. insanligı samimi ve ciddi bulanlari.. islamligi saddî ve sâfi olanları.. bekliyor ve YBA çağrısi yapıyorum.
Işte bu işe SAYISAL ile.. başladik.
Bu iş koltuga yerleşerek televiyon ya da ekranda ya da tablet karşısinda veya telefonda DAYISAL youtuberleri dinleyerek yapilmaz.
Elinize kagit ve kalemi alarak.. buraya çizdiklerimi siz de onunuzdeki deftere ya da masadaki kağida en iyisi beyaz tahtaya.. YAZARAK ve ÇIZEREK çalışacaksiniz.
Eger bu işi yapmaya.. 15 yıllik face ve 23 yillik web sayfalarimda IKNA etmemişsem bana YAZIKLAR olsun.. ikna olmuşta siz gelmemişseniz.. benden aldiklariniz size AZIKLAR olsun.. her iki halde yedigimiz kaziklar bize çoktan TUZAK olmuştur.
Tuzak
Kazik
Azik
Yazik
Işte dört tane ZIK.. bunu YBA dort KÖŞE'dine yerleştirin.. bakalim ne RESIM çikacak ?
işte sol ÜST köşe'de ortaya konulan KIRMIZI resim:
|
Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 24-Mayıs-2024 Saat 20:43
https://www.yontembilim.com/forum/edit_post_form.asp?PID=3727&PN=1
İnsanın iki yüzü bulunur BİRİYLE her şeyi bilir DİĞERİYLE biri hiç bir şeyi bilmez.. Her şeyi bilen cahil kalır hiç bir şey bilmeyen alim olur. Bu âlimlerden birisi de Dil Bilimi Kur'an Ferdinanmd Seassure'dor. Adamcağızın ayık bir zamanı bulunmuyormuş.. zaten uğraştığı felsefeye yakın dil bilim bakar seker.. esrik olmadığı zamanlarda YAPISAL dil bilim ekolunu kurmuş daha doğrusu BİLİM'e çevirimiş DİL'i ki bu gerçekten ciddi bir başarı ve aşamadır. Şimdi bu konuda biraz İÇERİK'e girmek istersek.. onun, akıl bir töz ile dil bir biçimdir.. fikriyle bir çıkış yapmış dil bilimin kurucusu.. Bununla beraber "Dil bir töz değildir biçimdir.. "türü sloganlara BİLİMDE bir yere varılacağınız sanmıyorum.
Töz ve biçim arasındaki farkı göstermeden önce TÖZ ve ilinek ile BİÇİM ve içerik hakkında farkı göstermek gerekiyor.. hatta farkı fark etmek ve tanımlayabilmek istenir.. TEKNİK olarak günlük dilin düz yazısıyla yapabildiğimiz kendimize "benzer" botlar.. prompt dan anlayan ve attempt i atlatan patoslar'lar.. böylece homos'tan kurtulabileceğini sananların aldandığını transhuman projesinin fiyaskosuyla anlayacağız. Anlamak ve aldanmak birbirini sevmeyen iki akraba..
Bununla beraber YAŞAM da bu değil mi ? Resmi filoloji ve teolojiden çıkan sivil filozofi ve teozofi sürekli değiştirilen ve düzeltilen ilerleyiş... yaşamı bazen amaç yaparız bazen de araç.. oysa hedef adaç olmalı. Bununla beraber yaşanç tanınca.. tanınc inanca.. varmadıkça ortaya kıvanç veren bir sonuç çıkmıyor.. ileri giderken sürekli geriye düşüyoruz ki bunan da bir anlamı ve nedeni olması gerekir. Neden ve anlamda birbaşka akraba..
Kant'ın bizi makulelere ve kategorilere kapattığında çıkışını yolu bulmak için yapılan çalışmalar bizi daha da kısıtlayarak dilin anlamı ve amacı gösteremediğini Wittgenstein göstermişti. Anlam ve amacı metafizik ilan etmek düşüneyi daha da daralattı. Sadece göre ve kavramı değil öykü ve oyunu da kör ve boş ilan ettik.. Kant'tan Wittgenstein'e ilerleyişimiz böyle oldu.
Yapay Bellekle Turing testini geçtiklerini düşünüyorlar.. kim bilir belki Sanal Billikle de Wittgensetin Merdivenini yükseltirler.. fakat bunu yapmaya T ve P ister. Bu da 7 ekim katliamını yapan uygarlıkta görünmüyor.
Saygılarımla.
osmanziya
25.05.2024 üçyol izmir
|
|