Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

adalet

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1150
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 14:35
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: adalet
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: adalet
Mesaj Tarihi: 19-Haziran-2017 Saat 14:56
ADALET ŞAFAĞI

SIFAT dizisi içindeki dosyalar


uploads/20170619_145455_SIFAT.rar - 20170619_145455_SIFAT.rar


Bilim özdeşlik ilkesine ve nedensellik olgusuna dayanır.. biz buna SOL GÖRÜ diyoruz.
Hukuk özgürlük ülküsüne ve amaçsallık olgusuna bağlanır.. bu da SAĞ DUYU’nun marifetidir

Bilim yaratılıştan yüklü İKTİSAT denilen en az iş kanunu ya da Russell’in deyimiyle kozmik tembellik yasasının bir gereğidir. Temeli EŞİTLİK’tir.. zaten bilim ÖZDEŞLİĞE dayanıyordu.

Hukuk ise yaratılan bindirilmiş bulunan ADALET adı verdiğimizi ülkümüz başka bir tür eşitlikle iş görür. İktisat genelde nesnelerin kullanımı ve istimali ile ilgilidir fakat daha çok para kullanımının adı olur. Adalet ise genelde kimselerin çalıştırılması ve istihdamı ile ilgilidir ve fakat daha çok hukukta yargılama yaparken yargıçların haksızlıkların geri döndürülmesine dair.. haklılık kararıdır.

Özetle bilim hakikatı ararsa hukuk hakkı arar.

Elbette hukukun adaleti gerçekleştirilmesinde hukuk alanlarına göre kullandığı çeşitli yöntemler vardır.
Örneğni sivil ve özel hukuk yargılamasında şekli hakikatı ararken.. resmi ve kamu hukukunda örneğin ceza yargılaamasında maddi hakikata bakar. Vergi hukuku ise bu ikisi arasında bir yerdedir.

Bilimin ve hukukun hakikatı ve hakkı araması yoluna YÖNTEM adı verilir. Çünkü hak ve hakikatı ararken ve yargılama yapılırken düşünülür.. düşünülürken bunun sağlam ve sağlıklı olmasını bir yolu ve yordamı.. koşulları ve kuralları vardır ki buna method, usul, yöntem adı verilir.

Sonuçta hakkı aramada ADALET ülküsünün ve hakikatı saptama İKTİSAT ilkesinin denetimi ve yönetimi altındadır. İster adaletle hakkı ister iktisatla hakikatı arayalım.. değişmez prensiplerimizden biri İLLİYET (sebeb-sonuç) diğer AKİBET (amaç-araç) ilişkisidir.

Fakat ilkel zihinler bu illiyet ilkesini bakmadan.. sebeb-sonuç ilişkisini yokamadan.. birisini hatasıyla başkasını.. babasının suçuyla evladını.. başkanının suçuyla örgütünü cezalandırır. Özellikle ÖRGÜTLÜ suç TANIMLARI.. dikkatli yapılmazsa.. özellikle otoriter ve totaliter sistemlerde böyledir.. toptan red ve toptan kabul zihniyetlerinde böyledir.. Yeşil ya da Kırmızı ya da Mavi sisteme aykırılık eden her iş ve düşünce.. yasaktır.. suçtur.. hainliktir.. çünkü GÜÇ devrededir.. daha doğrusu ORMAN YASASI hükümfermadır.. güçlünün haklı olduğu ve güçsüzün hakkını savunmadığı ya da göstermelik yargılamaların yapıldığı yerler iki kapıya açılır; ya içeride insanlar çatışarak (İHTİLAL) karşı güç eğemen olacaktır.. ya da dışarıdan müdahele edilirek (DARBE-İSTİLA) sistem kontrol altına alıncaktır. Özellikle İSTİLA yani zayıf toplumların güçlü toplumlar tarafından kontrol edilmesi sağlanacaktır.

Ülkemiz özeline gelirsek.. Osmanlı yıkıldı ve toprakları kontrol altına alındı.. 1950 den sonra bazı bölgelere YARI KONTROL sağlanarak göstermelik devletler oluştu.. fakat bu doğrudan değil de dolaylı olarak uygulandı.. Türkiye İngiltere ve Amerika arasında kontrol rekabetinin zayıfladığı dönmede bir çıkış sağladı.. AK PARTİ.. kendisine verilen görevi yerine getirdi ve fakat şimdi bırakmak istemiyor.
Sorunda burada doğdu.. GÜÇ… kontrol edilmeyen güç değildir.. kaynak olamaz.. hedefe vardırmaz ve kullanılamaz.

GÜÇ,bilimin ve iktisatın DENGE ve hukukun ve adaletin UYUM dediği yerde ortaya çıkar.
GÜÇ, çeşitlik doğan bir çeşit eşitliğlidir.. karşıt güçlerin ve öğelerin dengele ve uyumlu birleşimidir.
GÜÇ, içeriye karşı HAKİMİYETin ve dışarıya karşı İSTİKLAL’in sağlanması denge ve uyumu gösterir.

Güç üç erkeğin ve bir kadının olduğu yerde
ya da üç kadının ve bir erkeğin olduğu yerde olur.
Sonuçta güç dörtlü ile örülür ve örtülür.
Güç ya ata erkildir ya da ana erkil.
Hangisini seçerseniz seçiniz ADALET yoksa
Birlik ve birliktelik uzun sürmez.
Çünkü ADALET mülkün temelidir.


Eşitliğin olduğu yerde güç yoktur.. nötr olur.
Çeşitliliğin olduğu yerde iki olasılık varsdır; denge ve uyum varsa güç vardır, yoksa yoktur.
Yoksa sadece yalın birlik.. sözde birlik.. lafta birlik güç sağlamaz.


BİRLİK TEZİ, sadece insanları kandırmak ve bir araya toplamak için söylenir
ve bir de örnek verilir; On tane ince dal verilir ve kırılması istenilir. Ancak insanlar değil ki!

Birlikte dirlik vardır.. tabi kimse sesini çıkartamazsa huzur ve kavga olmaz.
Nereye kadar gücü elde eden onu kötü ve kötüye kullanmaya başlayana kadar.
Bir süre böyle canım ve gülümlü balayı başlar ve sonra gelsin kavgalar.
Elbette kavga iyidir.. lakin insanları TAHRİB etmeden geliştiriyorsa..
İşte bunun için insanlar 6000 yıllık uygarlığın sonunda iki çözüm bulmuşlar.
Laiklik ve Demokrası..bu çözüm kültürümüzde
Hürriyet-i Şeriyye ve Meşveret-i meşrua olarak kurulmuş ve yaşatılmıştır.

Lakin dünyaya egemen sözde demokrat otoriter ve totoliter sistemler.
Toptan kabul ve toptan redd yolundaki tek tip zihniyetçi rejimler.
Özellikle dini ve dili.. emeği ve hürriyeti alet eden idelojiler.
Meşveret ve demokrasi.. hürriyet ve laikliği sürekli çatıştırarak
İnsanların etkileşimin mümkün kılmayarak makul bir iletişime izin vermiyorlar.
Meşru yollardan makbul bir şekilde yararlanmamıza engel oluyorlar.
Örneğin wikipedi kapandı.. bunun arkasından facebook sıradadır sanırım.

Bizler medeniyet dünyasında devletlerin bayrağı altında yaşayan insanlarız.
Dil ve din ile etnik ve etik yararlarımızı temine çalışırız.
Emek ve özgürlüğümüz ile ekonomik ve politik çıkarlarımızı gerçekleştirmeye uğraşırız.
Bu ortak insanı değerler ise BARIŞ dediğimiz bir ortamda sağlanır.
İşte bu beş ortak değeri.. her birimizi için farklı olabilir.
Farklı bir dilimiz.. farklı bir dinimiz.. farklı bir emeğimiz.. farklı bir özgürlüğmüz vardır
Kimliğimiz farklı.. kişiliğimiz farklı ve bireyselliğimiz farklıdır
Çünkü yeteneklerimiz farklı.. yetilerimiz farklı.. yetkilerimiz farklıdır.
Çünkü biz insanız ve tek tip değiliz.

Bu farklılığımızı zenginlik olarak biz kendimiz yararlanabileceğimiz gibi başkaları bunları kötüyü kullanarak küresel ve ulusal oyunlar ve entrikalarla ayrıştırmak ve çatıştırmak içine kullanabilir.

Biz farklılığımızı zenginlik haline getirme temyiz ve rüştüne sahip değilsek.. aynen anne ve babamız gibi bizimi iyiliğimiz için bizi eğitecek ve yönetecek vesayet ve denetim yollarını bakacaktır. Her ne kadar anne ve baba bile çocuğunun iyiliğini isterse de yine ya bencillik ve ya cahillik nedeniyle bizim yeteneklerimizi saptayıp bunu uygun olanakları önümüze seremez.

Keza birey gibi.. toplum, ulus, bölge ve küre katmanlarında aynı yasa geçerli olur ve bu yüzden terbiye (eğitim) ve idare (yönetim) ile istihsal (üretim) ve istihlak (tüketim) düzeni verimli ve yararlı işletilemeyebilir ve bu yüzden çatışma ve kavgalara çıkar ki biz bunları Bilim VE Hukuk ile çözmeye çalışırız.. ticaret ve siyasetimizi düzeltmeye uğraşırız.. teknoloji ve ideolojilerimizi iyileştirmenin çaresini ararız.

Herkes bilir ki herkes evinin önünü temizlese kasaba kirli kalmaz. Yine herkes bilir ki bu olması gereken olmaz. Bu şu anlama gelir iktisad ve adaleti hedefleyen BİLGİ TOPLUMU ve HUKUK DEVLETİ bir idealdir.. bir ülküdür.. bir ütopyadır.. ancak ahiret cennetine girebilmek için bu dünya cenneti kurmaya niyetlenmeyen AHİRETÇİLER.. dünya cennetini kurabilmek için ahiret cennetine fırsat vermeyi akıl edemeyen DÜNYACILAR.. yani insan olmayan Müslümanlar ve Müslümana düşman insanlar yüzünden dünyamız CEHENEME dönüyor.

Düşünmüştüm ki CHP zorla yenilik (dil) getiren bir gelenekten.. AK parti götürülen geleneği (din) geri getirmeye zorlayan bir yenilikten.. nemalanan ve üstelik emek kullanan bir sol parti ve hürriyeti kullanan bir sağ parti.. olduğu için bu KİTLE partilerinden birine yandaş olmamak için ADALET yürüyüşüne çekimser kalmıştım. Ülkemize küresel dayatmalara alet olmak istememiştim. Ancak küresel dünya iktisat bir yana ısrafla yan yana.. üstelik hırsız… küresel dünyada adalet bir yana zulümle yan yana.. üstelik dinsiz.. sağı da bu.. solu da bu.. yoksa bir partinin adının adalet ülküsünün hürrriyet olduğuna ya da bir ideolojinin ilkesinin eşitlik ve ülkesinin iktisat olduğuna bakmayan.. artık lafla iş yürümüyor.. çünkü laf bozuldu.. dil bozuldu.. dil bozulunca insanda bozulur.. özetle benim böyle düzgün laftar döktürdüğümü değil yaptığım işe bakacaksınız. Ne demiş Ziya Paşa; Ayinesi iştir kişinin lafza bakılmaz. GSM şirketleri halkın sırtına binmiş gidiyor.. 4,5 numarasını çıkararak halkı soyuyor. Enerji sektörü nasın sırtına binmiş gidiyor.. sinema sanayi kürenin sırtına binmiş gidiyor.. silah sanayi dünyanın kamburu ve kanseri halinde.

Bu yüzden 50 içindeki ekonomik ve politik hedef ve gayelerden vaz geçtim.. dünyayı belirleyen ve dini tanımlayan DİL üzerinde yoğunlaştım.. arayanları düşünerek düşünenleri aradım.. bulamadım.. tek kişilik ordu halinde 65 yıldır ilerliyorum. Ancak ülkedeki gidişat.. hayra alamet görünmüyor.. Susurluk altında beliren ULUSLARARASI çetenin bir numarası yakalanmadı.. yine başka bir çeteci olan YAZICIOĞLU’nun katili bulunmadı.. dışarıya karşı bir güç oluşturmak için içerideki birliğin sağlanması farklılıkların zenginlik olarak alınması sağlamıyor.. İktidar sevgi üzerine değil korku üzerine BİRLİĞİN gücünü sağlamaya çalışıyor. güce tapanların ve güçten korkanların.. çıkara bananların ve çanak yalayanların SESSİZLİĞİNE ve KORKAKLIĞINA dayanıyor.

İşte güçe tapanların şirretliği ve çıkara bananları çaresizliği karşısında sessiz güçten korkan sessizler ve çanak yalayan korkaklar ki bunların içinde olanların birisi de benim. İşte bize ve size fırsat..


Adalet partisinin devamı olan adalet ve kalkınma partisinden adalet istenmesi yani adalet şafağı için yürünüyor.. yürüyüşü kötü ve kötüye kullanmayalım.. eğer gerçekten adaletçi bir İKTİDAR isek ve gerçekten adaleti isteyen bir MUHALEFET isek.. SİYASETİ dosdoğru yapalım.
   


Sağlıcakla kalın

osmanziya


Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim





Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info