Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

demokrasi ve şeriat

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1185
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 14:37
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: demokrasi ve şeriat
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: demokrasi ve şeriat
Mesaj Tarihi: 09-Ekim-2017 Saat 19:04
demokrasi ve şeriat..
Birbirine düşman meşveret


laiklik ve islamiyet..
Birbirine düşman hürriyet


Toplumun meşverete bireyin hürriyete gereksinimi var.
Bu meyanda dediğimiz şu;

Demokrasi ve Şeriat.. isimleri bile karşı kültürlerin bir eseri olsa da.. biçim ve içerik olarak iki ayrı yönü vardır

Demokrasi ve Şeriat.. isimleri bile karşı kültürlerin bir eseri olsa da.. uygarlığı bir bütün halinde ortak bir proje olarak gördüğümüzde.. beşeriyeti küresel olarak bilip ve insanlığı evrensel bulduğumuzda ve en önemlisi büyük bir insanlık olan İSLAMİYETİ bir dinin teslimiyeti.. bir dilin düşüncesi.. bir ırkın dini ve bir kültürün malı olma olarak görmeyi bıraktığımızda bu ikisi arasında karşıtlık kalkar. Ümmet-i davet ve icabet birleşir.


Tabi bu bir zihin, yer ve çağ sorunudur. Bu gün çatışan küresel ekonomik ve politik çıkarlar ile yerel ve bölgesel dini ve etnik yararlardır. Bu çatışmayı ve çekişmeyi demokrasi ve şeriat karşıtlığına ya da din ve laiklik uyuzmalığına bağlamanın yanlış olduğunu düşününüyorum.


Demokrasi ve Şeriat biçim olarak karşıt değildir ancak içerik olarak bağdaşmaz ve uyuşmaz olabilir. Lakin demokrasi ya da şeriat dediğimizde on çeşit demokrasi ortaya koyabileceğimiz gibi beş çeşitte şeriat koyabiliriz.. en azından bu gün için boğuşan kültürel demokrasi ve şeriat.. siyasî demokrasi ve şeriat.. askerî demokrasi ve şeriat olmak üzer ÜÇ ÇEŞİT yönetim ve idare şekli yok mu dur ?...


Bu karşıtlıklarda kavramsal değil deneyim gereği olgusal ve doğaldır.. yaratılış gereği normal ve tarihseldir. İnsanlar konserve kutuları değildir.. dili ve dini farklı algılar ve uygularlar. Demokrasi ve Şeriat karşıtlığı.. laiklik ve İslamiyet bağdaşmazlığı.. bilimin ve hukukun.. evrenselleşmesiyle alakalı bir sorundur. Hukuka nisbeten bilim biraz daha önce evrensel hale geldi.. gelecekte hukukta evrensel hale geldiğinde bu gibi sorunların çoğu ortadan kalkacaktır.


Dil.. din.. dünya üçlüsünü eklemlenen DEVLET.. ve özellikle devletlerin KÜRESEL organizasyonları yeterince şeffaf ve saydam olmadıklarından.. ki snowden olayı ve vikileaks olayları şefaflığın geleceğinin işaretleridir.. bu gibi dini ve dil farklılıklarını manüple ederek ekonomik ve politik hedeflerini gerçekleştirip sürdürüyorlar.


Yarı saydam bilim ve hukukun sonucu olan şeffaf olmayan ticaret ve siyaset.. kapitalizmin karanlık siyaset ve ticaretinin sonucu olan hali hazır ideoloji ve teknoloji.. kimselerin kimlik ve kişiliklerini belirlemede yüksek bir güce erişti. Teknolojinin yüksek DİL olanaklarına ve İdeolojinin yüksek DÜŞÜNCE yeteneklerine sahip küresel güçlerin.. toplumsal yapımız.. ulusal işlevimiz ve bireysel kulluğumuz üzerinde yönlendiricilikleri yadsınamaz.


Bunun en basiti.. yüz yıllar boyunca oluşmuş ve gelişmiş "ortak insani değerler" olan dil ve din ile emek ve özgürlük üzerine kurulu ideolojik angajeler VAR ki bir kısım insanlar değil çoğu insanların her şeyin dinde.. her işin.. dilde.. her çözümün emekte.. her kolaylığın özgürlükte olduğunu düşünebiliyorlar.. garip ama gerçek...


OSMANZİYA




sözlerden başka sözler de var onu du
09102017 dizini içinde topladık:


uploads/20171009_190353_09102017.rar - 20171009_190353_09102017.rar



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info