Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

4.yol

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: İnsan Bilim
Forum Adı: İnsan Bilim
Forum Tanımlaması: İnsan Bilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1249
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 13:34
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: 4.yol
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: 4.yol
Mesaj Tarihi: 09-Şubat-2018 Saat 19:44
http://tr.ggurdjieff.com/

4.yol'un sahibi Gurdjief'i tanıdım, bu akşam ki bir seminerde.. talebelerinden.. Reyhan Bey'e teşekkür ederim.. İmamı Nursi bir eserinde "Gaye-i hayal olmazsa ezhan enelere döner" yazmış.. ne anlama geldiğini bu gün anladım.. gereksinim kaynak (menba) ve hedef (erek) arası işleyen bir süreç.. hedefe erişildikten sonra bu erek yeni bir kaynak haline gelir onunla ikinci hedefe koşarsın.. okul biter onunla diploma alırsın.. diploma ile iş bulursun.. iş bulunca gelirin olur.. evlenir yuva kurarsın.. yuva kurunca çocukların olur.. böylece bu gereksinimlerle kaynak ve erek arası koşuşmaları.. dil ve dil ile emek ve özgürlük ortak insani değerleriyle sürer gider.. eğer bu ortak değerleri yaşatan bir BARIŞ ortamı varsa.. bu yaşantı ve barışı sürdürmek için.. dükkanlar açar şirketler kurarsın.. dernekler kurar partiler ortaya koyarsın.. partin olur.. bankan olur.. basının olur.. tabi sen millet olarak bunları yapıyorsun da başka milletler boş oturup fındık mı kırıyor.. onlarda öyle yapıyorlar.. sonra baştakiler.. birbirlerinin toprağını gözlerini dikiyorlar.

İşte bütün bunlar Gurcief'i hiç ilgilendirmiyor.. gereksinim dünyası dışında arayışı olanlar ilgilendiriyor.. işte bu noktada arayışı olanları ikiye ayırıyorum birincisi kendinin kurtuluşunun peşinde olanlar.. ikincisi gerçeğin peşinde olanlar.. kendini arayanlar ve bulanlar.. gerçeği arayanlar ve bulanlar.. peki aramışlar ve bulmuşlar mı ?


Bunu arayanlara ve bulanlara sorun.. bana sorarsanız bu ikisinin ARA'sında bir yol tutulması lazım.. bu kendini ya da gerçeği arama ve bulmaya küçümsediğimden veya önemsemediğimden değil.. bu işlerde kişileri kendi kararına.. kendi özgürlüğüne.. kendi özdeşliğine bırakırım.. insan ne kadar samimi içten ise.. ne kadar ciddi ve etkin ise aradığını o kadar bulur.. bu kendi olsun.. gerçek olsun.. şirket olsun.. parti olsun.. saltanat olsun.. ancak ne bulurlarsa bulsunlar SONSUZLUK'u bulamamışlarsa hepsini de yitirecekleri ortadadır.. sonsuzluk ise bilgi ile ya da bilinç ile değil İNANÇ ile bulunur.. inanç yüksek ve salt ise bu inancı TANRI'ya inanç olacağı kuşkusuzdur.


Ancak Gurcief bunları bilmiyor değil.. elbette doğunun bütün dini ve mistik muhitlerine girmiş ve çıkmış.. ancak o da anlamış ki eğer KENDİNİ bilemiyorsa insan sonsuzluğu bulmasın bir yararı olmayacağı ya da bir yanılsama olacağı açık.. hasılı insan çok yönlü ve yanlı bir varlık.. bunun için bilim ve hukuktan başka hikmet var.. ahlak var.. felsefe var.. din var.. oysa günlük dil ve bilimsel bilginin üstündeki bu çok yönlü ve yanlı alanlara ve katmanlara ilişkin ortak bir dil yok.. işte YBA bu yeni anlam sürücü ve anlatımı aygıtı ile insanbilim ve islambilim yapıyor.

Ancak Gurdjief.. 4.ci yolu ne anlama geliyor diye sordum.. Reyhan bey.. fakirin bedensel yetkesi.. keşişin duygusal derinliği ve zihinsel yoganın düşünsel genişliğinden farklı ve hepsinden öte ve üstünde insanın kendi kendini tanıması yolu olarak tarif ettiğini söyledi.. dedim ki ben de sanıyordum ki   Müslümanlardan.. masonlardan.. Marksistlerden.. başka dördüncü bir yoldur.. o da dedi ki öylede denilebilir.. ben de aynı görüşü taşıyorum.. şimdi çekirdek halindeki bu yol yarın insanların ortak bir yolu haline gelebilir.. çünkü kendini arayan ve bulan.. önemli ve değerli bir nesne ve kimseyi bulmuş demektir.
Çünkü yöntembilim yoluyla ilk ele geçirilecek hedef İNSANBİLİM'dir.. sonra bunu kaynak yaparak ikinci hedef olan İSLAMBİLİM'i ele geçireceğiz.. Ne demiş Koca Yunus'umuz.. ilim ilim bilmektir.. ilim kendin bilmektir.. sen kendin bilmezsin bu nice okumaktır.. birincisi yöntembilim.. ikincisi insan bilim.. üçüncüsü ise, eğer başarabilirsek, islambilimdir. Bütün bu hedeflerin ortak noktası ne BİLİM.. İLİM.. LİM.. İM.. M.
iŞTE en çetin noktayı geldik.. MİM.. bizi çepe çevre yutan DAİRE.. bunun iraesi ve iradesi ve idaresi ise YBA de..

Bu da benim yolum 4.yoldan farkı hiç denenmemiş olması 

Çoğu zaman konuşmalarımızda işin sadece bilgi ya da yalnızca sevgi ile çözüleceğini sanırız.. Sanıyoruz ki insanlara bilgi vererek iş yaptırmak bilgisayara bir programın yüklenmesi gibi kolaydır.. aşağıdaki tablo bunun böyle olmadığını gösteriyor.


Evet insan temelde bilgi ve dil varlığıdır.. ancak bilgi bir temeldir.. birinci kat.. ikinci kat.. üçüncü kat.. dördüncü kat.. değildir. Yapının temelleri olmazsa ayakta duramayacağı doğrudur ve fakat bina temelinden ve bilgiden ibaret değilir.


Bilgi gereklidir lakin yeterli değildir.. bilmek ile yapma arasında o kadar çok gerekli nesneler var ki.. sevgi var.. isteme var.. yapma var.. bilgi bile tek parçalı değil.. kurulması var.. öğrenilmesi var.. kullanılması var.. öğretilmesi var..


Örneğin kırk yıldır uğraştım YBA kurdum.. lakin bu güne kadar kimseye öğretemedim.. öğrenilmediği için kullanılamıyor.. kullanılamadığı için yararlanılamıyor.. yararlanılmadığı için öğretilemiyor.. öğretilmediği için öğrenilemiyor.. kullanılamıyor ve yararlanılamıyor ve bir kısır döngü içinden çıkılamıyor.


Ancak bilgi TEMEL.. yöntemde bilginin TEMELİ olduğu için değerli bir EMEL olarak peşini bırakmıyorum..


UY-KU’lama ALIŞKINLIKLARI

BİLGİNİN kurulması.. ÖĞRENİLMESİ.. kullanılması.. ÖĞRETİLMESİ…
SEVGİNİN kılınması.. İŞLENMESİ.. yararlanılması.. İŞLETİLMESİ..

UY-GU’lama ALIŞKANLIKLARI

İSTEMENİN duyurulması.. ONMASI.. buyurulması.. YÜRÜTÜLMESİ
YAPMANIN uyarılması.. DENEYİMLENMESİ.. yüklenmesi.. DAYATILMASI


Aslında dünyada ortak bir dil ve ortak bir din var.. ve fakat buna karşılık insanlar sayısınca ayrık dinler olan YOLLAR .. ülkeler sayısınca ayrık diller olan YÜRÜYÜŞLER bulunması gerekir.. fakat bunu sağlayacak ekonomik ve politik makenizma bulunmuyor.. çünkü müslümanlık.. masonluk.. marksistlik denilen üç yol egemen görünüyor.. tabi müslümanlıktan başka yahudilik ve hristiyanlık ile masonluk ve marksistlikten başka eski ve yeni dillerde dahi vardır.. fakat bu ayrıntıları hesaba katmıyorum.

Aslında KÜLTÜR olarak bunların hepsi birbirinden etkilenmiş ve üç aşağı beş yukarı aynı dava talepleri olan çağrılar ve öğretiler.. ancak bu saydığım üç.. dil ve din ile emek ve özgürlük ortak değerleri paravana eden ve paratoner yapan partilere ve ideolojilere sahipler ve bu yüzden ekonomik ve politik sistemlere rahatlıkla etkide bulunabiliyorlar.

Acaba insanlar arasında ortak bir dil ve dil.. müşterek bir bilim ve hukuk kurulabilir mi ? ekonomik makenizmalar ve politik yapılanmalar daha güzel ve iyi olabilir mi ? Teknolojiler ve ideolojiler daha insani olabilir mi ? Neden olmasın ?

Bilgi toplumu ve hukuk devleti ülkesini benimseyen uluslar bunu pek ala başarabilirler.. sözde kalmayan iktisad ve adalet ilkeleri.. sahte olmayan laiklik ve demokrasiler.. gösteriş olmayan cumhuriyetler neden kurulmasın ?

Elbette bu olabilir.. çünkü sorun küresel ise çözüm bireyseldir.. bu yüzden yük tek tek her bir bireyin.. her bir ailenin üzerine düşüyor.. küre ile birey arasındaki TOPLUM'un sorum ile çözüm arasındaki DEĞİŞİMİ gerçekleştirmesi gerekiyor.. öyle ise soru ile yanıt arasında bulunan DÜŞÜNME'ye devam.







Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info