http://www.facebook.com/album.php?aid=35957&id=120280944660290 - PADY?AHIN Y?Y NE ?
Sultan Murad Han o gün bir ho?"tur. Tela?eli görünür.
Sanki bir ?eyler söylemek i...ster sonra vazgeçer.
Ne?eli deseniz de?il, üzüntülü deseniz hiç de?il.
Veziriazam Siyavu? Pa?a sorar:
- Hayrola efendim, canynyzy sykan bir ?ey mi var?
-- Ak?am garip bir rüya gördüm.
- Hayyrdyr in?allah?..
-- Hayyr my ?er mi ö?renece?iz.
- Nasyl yani?
-- Hazyrlan, dy?ary çykyyoruz.
Ve iki molla kyly?ynda çykarlar yola. Görünen o ki, padi?ah hâlâ gördügü rüyanyn tesirindedir ve gidece?i yeri iyi bilir. Seri, kararly adymlarla Beyazyt'a çykar, döner Vefa'ya, Zeyrek'ten a?a?ylara sallanyr. Unkapany civarynda soluklanyr. Etrafyna daha bir dikkatle bakynyr. Y?te tam o syrada yerde yatan bir ceset gözlerine batar, sorarlar;
-- Kimdir bu?
Ahali: - Aman hocam hiç bula?ma, derler.
Ayya?yn meyhusun biri i?te!..
-- Nerden biliyorsunuz?
- Müsaade et de bilelim yani. Kyrk yyllyk kom?umuz... Bir ba?kasy tafsilata girer;
- Biliyor musunuz, der. Aslynda iyi sanatkârdyr.
Azaplar çar?ysy'nda çaly?yr. Nalynyn hasyny yapar...
Ancak kazandyklaryny içkiye, fuhu?a harcar. Hem ?i?e ?i?e ?arap ta?yr evine, hem de nerde namly mimli kadyn varsa takar pe?ine.. Hele ya?lynyn biri çok öfkelidir.
- isterseniz kom?ulara sorun, der. Sorun bakalym onu bir cemaatte gören olmu? mu?.. Hasyly, mahalleli döner ardyny gider. Bizim tedbili kiyafet mollalar kalyrlar my ortada!..
Tam vezir de toparlanyyordur ki, padi?ah keser yolunu :
-- Nereye?
- Bilmem, bu adamdan uzak durmayy ye?lersiniz sanyrym.
-- Millet bu, çeker gider. Kimseye bir sey diyemem...
Ama biz gidemeyiz, ?öyle veya böyle tebamyzdyr.
Defini tamamlamak gerek.
- Yyi ya, saraydan birkaç hoca yollar, kurtuluruz vebalden.
-- Olmaz, rüyadaki hikmeti çözemedik daha.
- Peki ne yapmamy emir buyurursunuz?
-- Mollaly?a devam... Naa?y kaldyrmalyyyz en azyndan.
- Aman efendim, nasyl kaldyryryz?
-- Basbaya?y kaldyryryz i?te.
- Yapmayyn, etmeyin sultanym, bunun yykanmasy,paklanmasy var. Tekfini, telkini...
-- Merak etme ben beceririm.
Ama önce bir gasilhane bulmalyyyz.
- ?urada bir mahalle mescidi var ama...
-- Olmaz, vefat eden sen olsaydyn nereden kalkmak isterdin?
- Ne bileyim, Ayasofya'dan, Süleymaniye'den, en azyndan Fatih Camii'nden...
-- Ayasofya ile Süleymaniye'de devlet erkany çoktur.
Tanynmak istemem. Ama Fatih Camii'ni iyi dedin.
Hadi yüklenelim... Ve gelirler camiye. Vezir sa?a sola ko?turur, kefen tabut bulur. Padi?ah bakyr kazanlary vurur oca?a... Usulü erkanynca bir güzel yykarlar ki, naa?; ayan beyan güzelle?ir sanki. Bir nurdur, aydynlanyr alnynda. Yüzü sâkilere benzemez. Hem manâly bir tebessüm okunur dudaklarynda. Padi?ahyn kany ysynmy?tyr bu adama, vezirin de keza... Mechul nalyncyyy kefenler, tabutlar, musalla ta?yna yatyryrlar. Ama namaz vaktine bir hayli vardyr daha... Bir ara vezir sykyntyly sykyntyly yakla?yr.
- Sultanym, der. Yanly? yapyyoruz galiba...
-- Nasyl yani?..
- Heyecana kapyldyk, sorup soru?turmadan buraya getirdik cenazeyi. Kim bilir belki hanymy vardyr, belki yetimleri?..
-- Do?ru, öyle ya, neyse... Sen ba?yny bekle, ben mahalleyi dolanyp geleyim. Vezir, cüzüne, tesbihine döner, padi?ah garip maceranyn ba?lady?y noktaya ko?ar. Nitekim sorar soru?turur. Nalyncynyn evini bulur.
Kapyyy ya?ly bir kadyn açar. Hadiseyi metanetle dinler. Sanki bu vefaty bekler gibidir.
- Hakkyny helal et evladym, der. Belli ki çok yorulmu?sun.
Sonra e?i?e çöker, ellerini yumruk yapar, ?akaklaryna dayar...
A?lar my? Hayyr. Ama gözleri kysylyr, hatyralara dalar belki.
Neden sonra silkinip çykar hayal dünyasyndan...
- Biliyor musun o?lum? Diye dertli dertli söylenir...
Bizim efendi bir âlemdi, vesselam... Ak?amlara kadar nalyn yapar... Ama birinin elinde ?arap ?i?esi görmesin; elindekini avucundakini verir satyn alyrdy. Sonra getirip dökerdi helaya!..
-- Niye?
- Ümmeti Muhammed içmesin diye...
-- Hayret...
- Sonra, malum kadynlaryn ücretlerini öder eve getirirdi.
Ben sizin zamanynyzy satyn aldym my? Aldym, derdi.
Öyleyse ?imdi dinlemeniz gerek... O çeker gider, ben menkîbeler anlatyrdym onlara... Myzrakly ilmihal.
Hucceti islam okurdum...
-- Bak sen! Millet ne sanyyor halbuki...
- Milletin ne sandy?y umrunda de?ildi. Ho?, o hep uzak mescidlere giderdi. Öyle bir imamyn arkasynda durmaly ki, derdi. Tekbir alyrken Kabe'yi görmeli...
-- Öyle imam kaç tane kaldy ?imdi?
- i?te bu yüzden Ni?ancy'ya, Sofular'a uzanyrdy ya...
Hatta bir gün; Bakasyn efendi, dedim. Sen böyle böyle yapyyorsun ama kom?ular kötü belleyecek.inan cenazen kalacak ortada...
-- Do?ru, öyle ya?..
- Kimseye zahmetim olmasyn deyip, mezaryny kendi kazdy bahçeye. Ama ben üsteledim. i? mezarla bitiyor mu, dedim. Seni kim yykasyn, kim kaldyrsyn?
-- Peki o ne dedi?
- Önce uzun uzun güldü, sonra;
- Allah büyüktür hatun, dedi. Hem padi?ahyn i?i ne?