Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: ilimler tasnifi Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3218

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ilimler tasnifi
    Gönderim Zamanı: 10-Kasım-2021 Saat 08:52


    
Koca Yunus'umuz;
"ilim ilim bilmektir
ilim kendin bilmektir
sen kendin bilmezsin
bu nice okumaktır."
Demiş; biz birinci cümle ile yöntem bilimi.. ikinci tümce ile insan bilimi.. üçüncü sentence ile de islam bilimi yapmaya çalıştık.


Kim bilir belki bunlar
YONTEMBİLİM
İNSANBİLİM
İSLAMBİLİM
yapmanın yolunu açarlar.
Dinnur YAŞAR

Âlemlerin Rabbi malik-i yevmiddin'dir.
Rabbülâlemin dinin ve yevmin malikidir.
Din ise bir deyn ve borç ve kredidir.
Yevm ise bir gün ve dönem ve event'dir.


Biz dini DEYN ve yevmi ise DNY (dünya) olarak gösterdik ve bunu bu tablo ile göz önüne koyduk. Tanrı'dan başka hangi nesne ve kimse olursa olsun onu böyle göz önüne koyabilecek örmeler ve böylece görmeler yapabilmeye YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ adını veriyorum.


Dinin ve dünyanın ortasında gösterdiğimiz dil ise bir diyalektiktir. DYL.. Dil dünyayı belirler ve dini tanımlar. Dilini bilmeyen dini ve dünyayı da sağlam ve sağlıklı bir şekilde bilemez ve tanıyamaz. Dilin kötü ve kötüye kullanılması hem dini hem dünyayı hem bu işi yapan insanı bozar.


Kendimizi düzeltmek istiyorsak sözlerin taşıdığı bilgi ve buyrukların sağlam ve sağlıklı olması yolundaki DUYARLIĞIMIZI artırmamız gerekiyor. Ne kadar az yalan ve yanlış.. ne kadar az çirkinlik ve kötülük.. o kadar iyi ve güzel adam.. o kadar doğru ve gerçek insan.. demektir. Yoksa berbat bir olanaktan çıkan beter bir olasılık olmayı sürdürürüz.

Bu yüzden
kendimizi ve benimizi tanımaya..
dinimizi ve dünyamızı bilmeye..
dilimizi ve konuşmamızı ve düşünmemizi
anlamaya ve anlatmaya yarayacak
YBA (yöntem bilimsel analiz)i
herkese öneririm.





ILIMLER

İlimler.. ulum.. ilimler tasnifi bir kimsenin.. bir kültürün.. bir zihniyetin.. bir çağın bir tür büyük resmidir. Bilimlerin bölümlenmesi olarak çevirebileceğimiz bu faaliyet aynı zaman filozofların "kategori" anlayışını da ortaya koyar. Bunların en ünlüsü ilk başta Aristo'nun, kim, ne, nasıl, neden, niçin gibi, soru sözcüklerini dilin kategorisi sayması ile Kant'ın nitelik ve nitelik ile yön ve ilişki "makule"sidir. Yani akletmenin sınırıdır.


Aşağıdaki tablo 1980 den beri geliştirdiğim insan ve evren ilimleri bölümlemesidir. Matematik temelli FKB (Fizik, kimya bioloji) ile evren ilimlerini.. Mantık temelli PSL (Psikoloji, sosyoloji ve Linguistik) öteden beri ayırmışımdır. Ancak "kainat" ve "insan" hakkında bu sunduğum 10.11.2021 tarihli bu MODEL de "vesvasilhannas"ı gösteriyor. Lucifer ya da devil adı verilen "olanak" kendisine verilen "yetenek"ler ile ortaya ne koyuyor görebiliyorsunuz. ŞEYTAN adı verilen bu kimse ile NEFİS denilen kimsenin bir "veled-i zina" olarak tanımlardı rahmetli Onk. Dr. Hâluk NURBAKİ..


"lem yelid" ve "lemyûled" olan Tanrı.. yani ne doğuran evren.. ne doğrulan insan.. BULUNMAYAN ne doğurmuş kadın.. ne doğrulmuş erkek.. OLMAYAN Allah azze ve celle bu dünyanın savaş ve barışlarından bir sınav ve yarış çıkarmak için ölümü ve hayatı.. canlı ve cansız nesneleri ve kimseleri yarattığında câmi bir emri olan İNSAN'ı "esma" ve toplayıcı bir halkı olan KAİNAT'ı "hüsnâ" olarak vaz' ve va'd etti.. onu sun' ve say' verdi.. mealli ve cealli kıldı.. biz de kırk yıldır YBA ile onu örmeye çalışıyoruz. Soyut ve içeriksiz ve biçimsel bir dil olan Yöntem Bilimsel Analizi insanbilim ve islambilim içerikleriyle göstermeye çalışıyoruz ve örnekleştirmeye ve somutlaştırma uğraşıyoruz. Kendimiz bu işe alıştık ve fakat başkalarını çalışmadıklarından alıştıramıyoruz.

Elbette YBA öğrenmek ve kullanmak ve yararlanmak için onun önem ve değerinin tanıtılması ve özendirilmesi gerekiyordu.. fakat bunu yaptığımız reklam ve propagandalarda temel bir hata yüzünden sağlayamadık.. resmi olarak üç mayısda 70 yaşına giriyoruz.. fakat bu gun gayrı resmi olarak (çünkü yaşım okula başlatılmak için büyütülmüş) 68 i bitirdik 69 a giriyoruz.. sizin anlıyacağınız altı ay sonra bir yaş atlıyoruz. Üstelik yaz günleri olan HIZIR bitiyor ve kış günler olan KASIM başlıyor. Sanırım bu gün kasımın dördü.. Bir ömür boyu dörtledik.. tablolar doğurttuk.. bu da bu günün dörtlüsü ve doğurtması olsun ;) DLV.. DVL.. VLD.. polindromu   müdavele-i efkar ve emval olan DEVLET’e bir işaret olsun.. Mustafa KEMAL’in TC’ ne bir delalet bulunsun.. şimdi biz bu elimizdeki malzeme ile devleti nasıl hukuk devleti yaparız.. bu ulusu nasıl bir bilgi toplumu ederiz.. bu ülkeyi “nasil” bir “lisan” yapırız onun “tenet’ine bakalım..   


Devlet, ülke, ulus ve siyasi iktidar üçlüsünden oluşan bir organizasyondur.. bu teşkilat medeniyet denilen bir zemin üzerinde ortaya çıkar.. medeniyet müessesatı olan zürriyet, mülkiyet, akliyet ve amiriyet sağlam ve sağlıklı ise devlette salih ve sahih bir yapıya bürünür. Mübadele-i emval ve müdavele-i efkar olan DEVLET’i kimilerinin şeytan ve mendebur.. kimilerinin melek ve kutsal görmesine de şaşmamalı.. ancak artık anlaşıldı ki ortak insani değerler olan dili ve dini partilere paravana ve alet.. müşterek insanı değerimizi olan emek ve özgürlüğü ideolojilere paratoner ve bayrak yapmamalıyız.. aksi halde birbirimizin meleği ya da şeytanı olmayı sürdüreceğiz.

Bilgi, sevgi, saygı ve sağlıcakla kalınız.


Osmanziya 10.11.2021 08:49 Sındırgı BALIKESİR.


20211110_085250_ILIMLER.rar

Düzenleyen osmanziya - 10-Kasım-2021 Saat 09:22
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3218

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 10-Kasım-2021 Saat 16:28


Dil üzerine yaptığım çalışmalar da birbiri üzerinde bindirilen ve indirilen yapılar ve kapılar karşı karşıyayız. Bunların anlamı ve anlatımı için kurulan ve kılınan sürücüler ve aygıtların her biri bir ilmin konusunu ve bir türün üyesini ve bir öbeğin ögesini meyana getiren nesneler ve kimselerden kurulu bir âlem.

Bu güne kadar dil ve din ile kültür ve insan gibi konularda yapılan günlük dil ve bilimsel bilgi üstündeki felsefi edebiyat ve dini vaazdan da fazla bir sonuç elde edilemedi..

Kendi dilini meydana getiren yazarlar ve hocalarda bir okuyucu ve öğrenci kitlesi meydana getirmekten fazla bir iş yapmadılar dersem onları küçültmüş kendimi büyütmüş olurum ki bu yanlış bir beyandır.

Çünkü onlar benim alt dilimdir.. alt dili olmayan üst dillerde boş bir "dilim"dir. Ancak dilleri dilim dilim edersek ortaya bir BİLİM (funun ve fıkıh namı diğer bilim ve hukuk) çıkarabilir miyiz ?

Çıkardığımızı kullanmak ve yararlanmaktan öte bir iş yapabilir miyiz.. çünkü bu gün bundan başka fazla bir sonuç elde edilemiyor.. kullanma ve yararlanmalar birbiri üzerine biniyor. Geçmiş çağın ürettiklerini biz tüketiyoruz.. bizim ürettiklerimizi de gelecek çağlar tüketecekler.. sonuç bunlar NEREDEN geliyor.. NEREYE gidiyor.. henüz tam ve kesin olarak yanıtlanamıyor.

İşte bu nokta da bizim iyi bir yöntembilime, insanbilime ve islam bilime gereksinimiz oluyor.. bunları bulacaklar fakat önce ARAMALARI gerekiyor. İşte bu yüzden "DÜŞÜNENLERİ arıyorum çünkü ARAYANLARI düşünüyorum" sloganını kullanıyor ve sizlerin yardımını bekliyorum.

Osmanziya 10.11.2021 Sındırğı-Balıkesin 16:28







20211110_161600_BININDIR.rar




Düzenleyen osmanziya - 10-Kasım-2021 Saat 16:30
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk