Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: YBA 2024 Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3406

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: YBA 2024
    Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2024 Saat 13:37




GİRİŞ

USUL (method, yöntem) konusunda ilk çalışma Aristo'nun (MÖ 384– 322), 2400 yıl önce yazdığı ORGANON adlı yapıtıdır. Bu konuda ikinci gelişme bilimi SENTETİK ispatlanabilir hendeseden hesaplanabilir ANALİTİK geometriye geçiren Dekart'ın (1596-1650) 1611 yılında inşa ettiği MATEMATİK koordinatlarıdır.
Descartes’dan sonra da çeşitli mantıksal çalışmalar yapılmıştır. Ancak hiç biri EXCELL dışında Kartezyen koordinatlar kadar belirleyici olamamıştır. Exceell’den başka Data Base, Artırılmış gerçeklik ve diğer bütün simülasyonlar yine bu koordinatların temeli analitik düzleme yaslanırlar. Zaten Ofice paketinin hatta Windows’un logos’u olan ANALİTİK DÜZLEM bu güne kadar pek çok “suret”i pek çok   değiştirilmiş ve fakat “şekli” hiç değiştirilmemiştir.
Böylece MATEMATİK bilimi, gerek aritmetikte ve gerekse geometride analitik düzlemin bu iki yanlı kullanımıyla, BİLİM dili haline gelmiştir. Fakat arada geçen dört yüz yıl içinde çok yanlı ve yönlü; insan, dil, din, felsefe ve hikmet konu ve alanlarında yetersiz kalmıştır.
Yöntem Bilimsel Analiz (YBA) dediğim çalışma, matematiksel olarak kullanılan ANALİTİK düzlemin görsel (hendesî) ve mantıksal (hesabî) kullanımını METODİK hale getirerek onu HIZLI bir “anlam sürücü” ve KOLAY bir “anlatım” aygıtı yapmıştır.

GÜNLÜK DİLİN mantığı ve BİLİMSEL BİLGİNİN matematiği üstündeki çok yönlü ve yanlı dil ve bilgi katmanlarında, din ve ideoloji alanlarında.. felsefe ve hikmet konularında, fizik ötesi ve psik berisi karanlıklarda günlük dilin düz yazısı (GDDY) ile yapılan bilimsel “edebiyat” ve dinî “vaaz” ile bir yere varılamayacağı artık anlaşılmıştır.

GDDY ile kurgulanan edebiyat ve vaazın birbirini karalayarak çatışan.. birbirini kötülüyerek suçlayan.. RESMİ teoloji ve filolojilerin.. insanı insandan uzaklaştıran ideolojilere malzeme taşımaktan ve böylece dünya savaşları hazırlamaktan başka bir hizmeti yok gibi görünüyor. Son örneği 8 aydır süren 7 ekim katliamı. SİVİL filozofi ve teozofi ise zaten felsefi edebiyat ve dini vaazında Günlük dile ve GDDY na bağımlı hale gelmiştir. Dediklerim abartılı bir eleştiri ve aşırı bir suçlama gibi görünse de bu resmi ve sivil din ve dinin hiçbir işe yaramadığı anlamına gelmez ve onların bu güne kadar bilim ve hukukun inşasında ettikleri hizmet inkar edilmez. Elbette bundan sonra da günlük dilin düz yazısı ve mantığı keza bilimsel dilin matematiği.. edebiyat ve bilimde yararlı ve verimli olmaya sürdürecektir. Belki bende bu “karalama ve kötüleme ile çatışma ve suçlama” çukuruna düşmüşümdür. Çıkmak için el uzatmanızı bekliyorumdur.

Şu kadar var ki teknolojinin ÇIKARLANMA zihniyeti yani daha hızlı akıllı cihazlar ve daha kolay yapay zeka yoluyla mal ve hizmetlerinde menfeatlenme çabası.. dilden, bilgiden ve dünyadan faydalanma gayreti; insanı doğaya yabancılaştırmaktadır.

Keza ideolojik yandaşlığın çıkardığı ayrışma ve buna bağlı olarak ilişkilerdeki güvensizlik ve bozulma dahi insanı insandan uzaklaştırmaktadır,   desem; bu “yuvarlak” savlarla kendimde felsefi edebiyatla karalamayı abartmış olabilirim.

Fakat aynı zamanda TEKNOLOJİNİN üretim araçlarının tüketim amaçlarıyla SAĞLIKLI bağlantısını sağlayarak için bilgi toplumuna erişmede   ve İDEOLOJİNİN eğitim ve yönetim ilke ve ülkülerinin SAĞLAM yenilenmesini gerçekleştirerek hukuk devletine ulaşmada.. bir projeye ihtiyacı bulunuyor: Felsefe ve Din için ORTAK DİL projesi. İşte Yöntem Bilimsel Analiz (YBA) projesi de bu ortak dile aday bir çalışmadır.

Mustafa BUĞUÇAM     İzmir-Üçyol 24.06.2024





Düzenleyen osmanziya - 24-Haziran-2024 Saat 13:56
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 3406

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Haziran-2024 Saat 13:56



01 BİLGİNİN ÇİFT KUTUPLULUĞU
günlük dil.. BİR.
bilimsel bilgi.. İKİ.
felsefi düşünce.. ÇİFT.
dini inanç.. TEK.

BİLGİ dünyası İKİLİK’lerden kaçınamıyor   .. İNANÇ dünyası da   TEKLİK’lerden kurtulamıyor. Çünkü   Bilgi   ÇİFTLİK ile hayat buluyor.. inanç BİRLİK ile şuurlanıyor...
Bu dört nicelikle.. birlik ve ikilik ile çiftlik ve teklik terimleriyle.. günlük dilin mantığı ve bilimsel bilginin matematiği üstündeki çok yönlü ve yanlı felsefe ve din alanlarında.. ortak bir DİL olanağı sağlanabilir.
Bu amaçla   anlama ve inanmanın en genel ÇAPLARINI “a priori ve a posteriori” ilimlerle KISITLI kılarak.. ve düşünme ve konuşmanın en tümel UÇLARINI “aklî ve tecrübî” bilgilerle HUDUDLU kurarak , HAKİKATİ   görsel, lojik ve analitik bir çerçevede örebiliriz.

Çağdaş bilgi düzeyimiz “dar” anlamda somut ve tikel hakikat’ı en ince ayrıntısında “görmek” için Planck Uzunluğu (1.616 X 10 üzeri eksi 33) denilen bir eşiğin aşılmasını gerekli görür. Ancak bu mesafe gözlem   araçlarımızın duyarlığından o kadar uzağındaki nihai kuram için parçacık çarpıştırıcılarından matematiksel incelticilere (sicim) başvuruyoruz. Bu bile bir tür matematik “örme” değil mi ?

                            TABLO 01 (+) İşareti Tablosu
Tablodaki mesajı alabilmek için.. örneğin burada güzel TÜRKÇE’mizin dilini.. bilmek gerekir. Fakat tablodaki nokta   ve çizgileri anlamak için mühendis olmak gerekmez. aklımız kendiliğinden mantıklı düşündüğü ve anladığı gibi   göz’ler de yaratılıştan geometrik yatay ve dikeyleri görür
.
Bu ortak dile esası olacak YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ; donanımın açık ve kapalı elektrik devreleri..   yazılımın doğru ve yanlış mantıksal değerleri.. YBA algoritması da analitik düzlemin YATAY ve DİKEY çizgilerini ikili olarak işletir.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk