|
Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Skins |
| Dünya | |
| |
|
| Yazar | Mesaj |
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 5306 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Konu: insan nedirGönderim Zamanı: 20-Haziran-2026 Saat 14:31 |
|
İNSAN NEDİR
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3031 insanı kendini sormak önce abes görünür.. üstelik kendinden başka her şeyi bilen insanın kendisini bilmemesi daha saçma değil mi ? Maalesef durum sanıldığı gibi değil.. Kendinden başka her şeye ilmi olan insanın kendi hakkında olan irfanı fazla iç açıcı değil. İnsan hakkında ünlelerin verdiği tanımlar bulunuyor. Aristo, insan hayvanı nâtik.. yani konuşan canlı demiş. Alexis Carel, insan bu mechul demiş. Max Scheler, insan içten ve etkin, özgür ve dürüsttür demiş. Kur'an-ı Mu'cizülbeyan iki ayrı insan tarif ediyor: insan (dehr) ve tin surelerinde. Aslında Kutsal Kitabımız pek çok yerlerde insanı şöyledir ve böyledir.. diye özellikle çoğunluk olarak.. kötüler. Aslında BEŞER, pür-şerdir, der kendisine. Bununla beraber bizim bu konuda KENDİ görüşümüz nedir hiç onu kendinize sordunuz mu ? Sordu iseniz büyük bir olasılıkla yanıt vermeyecek ve veremeyeceksiniz.. çünkü size hep konuşma öğretildi.. düşünme öğretilmedi.. konuşmak zorunludur yoksa günlük işlerinizi yapamazdınız fakat düşünmek için ayrıcı bir çaba ve gayret gerekiyor. Hatta ilk ve orta ve yüksek öğrenim boyunca da düşünme öğretilmez.. çünkü size öğrenmekten onlar öğretmekten düşünmeye fırsat bulamazlar. Şimdi aynı şey YAPAY zeka ile düşünme yetinizi iyice kötürüm edecekler. 0Z0 20.06.2026 üçyol izmir 14:57
I. Int. Integer.. tam sayi işareti I.. Ins. Insan.. tam yapi gostergesi
DUZELTIL MIŞ ve GENIŞLETIL MİŞ.. tashih ve tevsi edildi... INSAN NEDIR ? Lutfen TABLO'yu izleyin. İmgeleyin ve irdeleyin. İnce ince inceleyiniz. Gorerek okuyunuz. Okuyarak örünüz. MENFEAT ve çıkar ve DEVLET Ekonomik ve politik ÇIKAR bir devletin olmazsa bulunmazidir. Eger ki bu sağlanmazsa bir devlet digeri ile savaşir FAIDE ve yarar ve MİLLET Toplumsal ve kulturel YARAR bir milletin bulumazsa olmazidir. Şayet bu temin edilmezse iç kargasa başlar millet bolunur. KUL ve TUR ile TÜR ve KÜL Fakat butun bu devletlerinin çikarinin ve tum şu miletlerin yararinin ustunde INSAN olmanin ortak bir yani bulunur ki bu beşeriyetin yapisi kulturun olmazsa olmaz bileşeni olan dilin ve dinin 6 bin yıllik YAZILI 60 bin yıllik SESLI birlikteligi ile şu içinde yaşadigimiz uygarligi ve dunyayi ortaya çikmıştir. Bu medeniyet ve dunyanin esas işlevi INSANIYET binasini inşa etmesi ve temelli bir ödevi de insaniyette bir ISLAMIYET kapisi açmasidir. Demek ki dunya işimiz bir bina inşa edip içinde yatip kalkmak degil bir KAPI bulup geçmek. Akılli olan kapu kulu degil kapı kolu olur. DİNÎ ve IDEOLOJİK ve SİYASAL İste bundan dolayidir ki dunyadaki butun milletlerin ve devletlerin küçucuk ÇIKARLARININ guzellikleri ve minicik YARARLARININ iyilikleri USTUNDE insan olmanin yuksekligi ve yüceligi bulunur ki bunu YAŞAM ALANINI koyunden ve cemaatinden ibaret bilenlerin anlamalari mümkun degildir. Ailesinin yetistirmesinden ve milletinin ona bir dil ve din vermesinden ve devletinin ona bir meslek ve iş vermesinden sonra kulturunu geliştirmek ve bilgisin genişletmek amaciyle CEŞITLI yazarla ait MUHTELIF yani birbirine muhalif kitaplardan yararlamayan.. dunya kulturunu yapilandiran ünlub bilim yapitlarini ve felsefe eserlerini söz konusu etmiyorum.. sadece SIYASI yanli ve IDEOLOJIK tabamli olanlari söyluyorum: hitlerin KAVGAMINI.. marksin Das KAPITALINI.. Maonun TEORI ve PRATIGINI.. Ataturkun NUTKUNU.. Necip Fazilin IDEOLOCYASI okumayan ya da bunlardan birini bir ömur okuyanlarin INSANI tanimalari mumkun degildir. Birak insani bilmeyi KENDINI bile taniyacak irfana sahip oldugunu sanmiyorum. O sadece nurcudur.. O sadece kemalisttir.. O sadece komunisttir. Bu saydiklarimin ISLAM olabilmesi için once INSAN olmasi gerekir. Demek ki neymiş dil ve din aslinda buyuktur fakat sen onu ideoloji haline getirirsen kuçultursun.. eger bir bir milletin dili ve dini haline getirip siyasallaştirirsan daha da küçultup minicik bir maskot haline getirirsin o koca dini. SOL ve Orta ile Öncü ve SAĞ Ideoligi kişi.. siyasal kimse İNSAN oldugunda gorecek ki INTEGER'in SOL yaninda ahseni takvimden kopup gelen bir KAVM'ler bulunur.. SAĞ yaninda ahseni amele koşarak giden RASUL'ler bulunur. SOL yanda dâhiler ve onlari izleyen deliler bulunur ki bunlar ashabi şimaldir. SAG yanda nebiler ve onlari izleyen veliler olur ki bunlar ashabi yemindir. AĞ olan.. AĞ-AÇ olan bu iki yaninda her birinin bir yapisi ve buna ilişkin işlevi.. bir görevi ve buna ilişkin ödevi.. bu işlev ve ödeve ilişkin.. olur ve dunya ve ahiret ve arşa donuk halki ve riza ve ziyneti bulunur. Fakat bir de ashabi şimal ve yeminin önunde bir de SABIKUN olur. Kimdir bu dunyadaki savaş ve barisin sinav ve yarişin orta ve öncü yolu aramiş ve bulmus ve istikameti ANLAMIŞ musabiklar ? Anlamak için VAKIA'yi okuyun. Dahilerden Aristo ve Dekart ve Kant öncudur. Delilerden ben ve bana uyarsan sen ve bize uyarsa o oncudur. Velilerden Gazali ve Mevlana ve Nursî oncudur. Nebilerden Idris AS Nuh AS Ibrahim AS öncudur. Diye düşünuyorum.. Dogrusun Allah bilir. 20.06.2026 ucyol izmir 06;41 06:56 11:53 0Z0 yontembilim.com Düzenleyen osmanziya - 20-Haziran-2026 Saat 15:02 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 5306 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Gönderim Zamanı: 20-Haziran-2026 Saat 16:32 |
on sene önce RİYASIZ ilim dilerim diye paylaşmışım. bugün dedim ki: ilim ve emel ile amel ve iman öyle bir dörtlüdür ki bunun ortaya çıkardığı HADRON mezon da olsa baryon da olsa.. hayrı beriyye ve şerri beriyye de bulunsa.. eğer IHLAS boyası ve sıbgası bulunmuyorsa tehlikede demektir.. Madde lafla yapılmaz.. bilimle yapılır.. bilimle yapılan bu iş hakkında internetten ki maalesef buna yapay zeka bulaştı.. edindiğim bilgileri buraya topladım. Madde ve Fizik hakkında konuşmak için MATEMATİK bilmek gerekir.. yani günlük dilin düz yazısı ile BİLİM yapılmaz.. lakin bilimcilik yapılabilir.. burada bilimcilik yapmadan bilimin madde hakkında dediklerini topladım. 0Z0 ![]() Düzenleyen osmanziya - 20-Haziran-2026 Saat 16:33 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 20-Haziran-2026 Saat 22:02 |
|
Gönül ERGÜVENÇ paylaştı
dedim ki: Biz sizi seviyoruz.. yani zatı alinizle ilgileniyoruz ve saygı ve sevgi duyuyoruz.. çünkü siz osmanziya ve YBA ile ilgileniyorsunuz. Belki benim ilgim YBA nedeniyle karşılıklı olabilir.. lakin sizin bizim ilgimizi başlatan alakanızın bir çıkara ve yarara dayanmadığını düşünüyorum. Her şey İLGİ ve ALAKA ile başlar.. duyum ve duygu ile düşünce ve dilek içinde böyledir.. doğru ve gerçek ile güzellik ve iyilik içinde böyledir.. nesne ve kimse ile ad ve ar içinde böyledir.. şirket ve parti ile takım ve tim içinde böyledir.. benlerden bir araya gelen bizler.. enelerle oluşan zümreler de böyle ortaya çıkar. Ancak 66 bin yıllık uygarlığımızda abartılı sevgi ve aşırı bilgi ile bunların kökenindeki İLGİ dumura uğradı.. yaratıldığımız ALAKA kötürüm oldu.. bu yüzden KARŞILIKLI sözde saygılar ve GEREKSİNİMLİ sahte sevgiler.. ortaya çıktı.. para çıktı karşılıklı yardımlaşma unutuldu.. delikli tüfek çıktı mertlik bozuldu.. teker çıktı beden bozuldu.. yazı çıktı zihin zeka ve hafıza zayıfladı.. bu bakımdan bu günkü suskunluğuzu ilginin sessizliğine.. yalnızlığızı alakanın unutulmuşluğuna bağlamak gerekiyor.. diye düşünüyorum. 0Z0 yontembilim.com Selim ATEŞ Paylaştı
dedim ki: *"İnanç, alnın secdeye değdiği yerde değil; vicdanın mazlumun yanında durduğu yerde görünür."* din sadece ibadetten İBARET değildir.. ancak itikad ve ibadet ile ahkam ve ahlak ile bir süreç olan din önce hakikatı arama ile başlayarak imanı ve İTİKAD ile başlar. Sonra itikadın tezahür olan amel ve İBADET ile ortaya çıkar. Ancak bu itikad ve ibadet çoğu insana müyesser olmaz.. zor gelir. Ancak hakikatını ve itikadını sınavını geçerek hamd ve duasını ibadet ve amel ile tezahür ettirenler için yeni bir zorluk ve yarış başlar. hamillerinde samimi ve hükümlerinde safi olmaları.. güzellik ve iyilikler ile çıkarlar ve yararların bir biri içine girdiği yaşam alanında arzularındaki ciddiyeti ve taleblerindeki hasbiyeti gerekleştirmeleri zorlaşır.. talep yazsan imla kuralını uyar kırmızı çizgisi almazsın.. taleb yazsan kitab kuralına uyarsın kırmızı çizgi alırsın.. taleb ve talep arasında kararsız kalırsın.. lep demeden leb lebiyi anlayanlar kalb LÜB'ünün içindeki görür.. kalb küb'ünün içindeki görmez.. sonunda B ile başlamayan PESMELE problemi doğar.. diyeceğim sorunlar inceler incesidir. Böylece itikad ve ibadet ile AHKAMA gelen millet.. ticaret ve siyasette senetlerini ve görevlerini iktisad ve adaletle yapıp yapmamakta daha ağır bir sınava ve yarışa tabi tutulurlar. Bir de ahkamın altında yatan AHLAK bulunuyor.. hiç bir buraya girmeyelim.. sanırım çoğumuz burada sağ çıkamayız. Sonuçta herkes evrenin merkezindedir.. çünkü RASAT merkezi kendisidir. Ancak kendisi de bir başkasının RASAT çevresinden birisidir. TASAR bize bunu gösterir 🙂 saygılarımla 0Z0 yontembilim.com |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 21-Haziran-2026 Saat 02:29 |
|
Çok yönlü ve yanlı konuları konuşmak için günlük dilin düz yazısının yetersizliğini 14 yıl önce ifade etmişsiniz.. bu konularda veri gözlemi ve ilke yorumu ağırlığına göre günlük dil ve bilimsel bilgi ile felsefi bilgi ve dini dil olmak üzere dört katmanı öneririm yıllardır yazılarımda.. felsefe ve din katmanları arasında ortak bir dil projesini 2020 de Bandırma Üniversitesinin düzenlediği II uluslararası Filoloji Kongresine sunmuştum.. kongrenin tam metin kitabında da yayımlandı.
Şu da var ki bu kuramsal çalışmanın yapıldığı sıralarda bu gün geldiğimiz noktada yapay zeka günlük dile hakim oldu.. büyük bir çoğunluğun bilimsel dilden bile haberi bulunmuyor.. Günlük dilin mantığı gibi bilimsel dilin de matematiğini ileride çok iyi kullanabilecek yapay zeka ağını Harari Neksus'da tartışıyor.. okuduğum kitabın sonuna yaklaşıyorum. Pek iç açıcı konuşmuyor. Ancak belki de hem totaliter otokrasi ve liberal demokrasinden farklı bir geleceğe de umudu olabilir. Rahmetli Haluk Çağin ne derdi bilmiyorum ancak sizin ve benim gibilerinin yazılarını takdir edip takdim eden makineler yeni uygulamalara yo açabilirler.. kuşkusuz onlarında takibi yapılacaktır ancak bütün bu varsayımlar öngördüğümüz yollara göre değişecektir. Biz nereden nereye gidiyoruz ? Görünürde bildiklerimizden bilmediklerimize teşbih ve temsil ile ilerliyoruz. Ancak önümüzde pek aydınlık görünmüyor. Kurzweil ve diğer Transhumanistler kötümserliği elden bırakmamak koşuluyla giderek artan getiriler yasasıyla iyimser düşünüyorlar.. lakin kötümserliğe gözümü kapayıp polyanacilik yapamayız. Bildiklerimizin aydınlığı ile bilmediğimiz karanlığı aydınlatarak nereye kadar gidebiliriz. Ya da bilmediğimiz karanlığımızı aydınlatacak bildiklerimiz mi olacak.. hadi bildiklerimizi ve bilmediklerimizi tartışabiliriz lakin aydınlığı ve karanlığı nasıl müzakere edebileceğiz. Dünyevi ve uhrevi ütopya ve distopyalarımız havada uçuşabilir ve dileyen de istediği illustrasyonu seçebilir.. bu AYDINLATMADA bir sorun görünmüyor lakin SORUNDA bir çözüm zorluğu ve karanlığı da bulunuyor. Anlatımınız ve anlatımım çoğumuzun çoğu zaman yaptığı gibi geniş zamanlı ve dırlı ve değilli.. fakat bizim olabilirli ve olasılıklı bilimsel ve kuşku konuşmalar yanında kesin ve değerli ve inançlı düşüncelerede gereksinimimiz bulunuyor. İşleri ve eşleri yapay zekaya kaptırmadan önce konuları ve sorunları bir birimize isbat edip AYDINLATMASAK bile KARARA varmak için sorunun çözümünde işe yarayacak ya da ikna edip KANDIRACAK bir dile.. felsefe ve din arasında ortak bir platforma ACİLEN ihtiyacımız bulunuyor. Uygarlığın bütün sorunların çözümlerini bekleyemediğimiz gibi geçmiştekilerinin acılarını.. kanlarını.. göz yaşlarını barındıran şimdiki uygarlığımızı anlamlandırmak zorundayız. SONUÇTA insan Tanrı'ya inanmasa bile konunun aydınlatılmasından daha çok sorunun çözümünde Tanrı'ya daha çok gereksinimi bulunuyor. Tanrı da aslında sanrı'larının fazla uzağında değil.. her an uyarısını yapıyor. Elbette kulakları duyana. Yeter ki biz sağırlığı sessizlik sanmayalım. Yani dilimizi.. dinimizi.. kültürümüzü.. uygarlığımızı ve İNSANLIĞIMIZI iyi tanıyalım.21.06.2026 02:29 Saygılarımla 0Z0 yontembilim.com |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: 21-Haziran-2026 Saat 15:47 |
|
oSMANZİYA
Nusretten fethe.. salahdan felaha.. yararlanma yatayı.. yetkinleşme dikeyi.. DİYE paylaşmış
ok.. YARARLANMA soldan sağa.. YETKİNLEŞME yukarıdan aşağıya iniyor.. genelde takvime uyarak geçmişten geleceğe doğru yaparız hesabımızı.. ancak ahsen-i takvimden ahsen-i amele gidiş duvarlarda asılı takvim ve saate göre olmaz.. eğer öyle olsaydı yaşlı insanların daha kamil ve daha fazıl olması lazımdı.. mevcut görülen yetkinlik ve erdem bilgi ve beceri.. birikim ve kazanım.. normal olan bir evrimin ve gelişmenin sonucudur.. ilim, irade ve kudret fonksiyonların ilerlemesi kişinin amelinin ahsen olduğunu göstermez.. nereden biliyorum ? Kendimde ve çevre gözlemlerimden.. Birinin güzel konuşmasına.. güzel yazmasına ve güzel düşünmesine bakarak adamında AHSEN olduğunu sanmak yanılgıdır. Eğer görünür güzellik güzel olsaydı.. sokakta süslü ve boyalı kadınların mutfakta ve yatakta da güzel olmaları gerekir ki genelde içeride güzel olamayanların dışarıda güzel olmaya çalıştıklarını düşünüyoruz yanılmıyorsak.. bunun gibi içinde güzel olmayan insanların dışarıdaki konuşmasında.. yazmasında ve düşünmesinde güzel görünmeye çalıştıkları çıkarımını yapıyoruz.. sonuçta susmasını bilmeyip konuşumasını ve yazmasını ve düşünmesine güzelleştirmeye çalışan YAZARLAR.. böyle yavaş yavaş azarak ahseni takvimi.. ahseni amele götüremezler nerede kaldı isimlerini A'zam mertebesine çıkarsınlar.. di mi osmanziya... Mustafa BUĞUÇAM 21.06.2016 on yıl önce Dinnur YAŞAR Salah.. kıyam.. Felah.. sucud.. vakti gelip te salata durulunca.. kıble teveccüh edip Allahü Ekber ile zamanı kendine haram edip namaza girence.. ilk söylediğin söz sübhanallahi ve bi hamdik' tir.. dim dik durup başını arşa yükseltmek için.. bu varlıklar ve olaylar dünyasından.. bu nesneler ve kimseler aleminden.. kurtulmak için uçuşa hazırlanmak gerekiyor.. diye eklemiş |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|