Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: ADALET Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya01
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Ekim-2009
Konum: İzmir
Gönderilenler: 381

Hak Puan : 10
Kidem : 7
OrtalamaHak : % 100
Irtibar :2

Alıntı osmanziya01 Cevaplabullet Konu: ADALET
    Gönderim Zamanı: 04-Nisan-2014 Saat 03:17
ADALET

ADALET Dizini içindeki dosyalar
20140404_031718_ADALET.rar




ADALET.. haklı olmak ile haksız olmak ile arasında bir seçimdir.. eşhasa ilişkin bir istihdamdır..
İKTİSAD ise hakikatlı olmak ile hakikatsız olmak arasında ilişkin bir seçimdir.. eşyaya ilişkin bir istimaldır...
bu haksız istimal ile istihdama ZULUM adı veriliyor...
adaletsiz ve iktisatsız davrananlara nefsine ISRAF deniliyor.

Değerli bir arkadaşla ADALET üzerine konuşma yapmış ve bunun üzerine 40 aşkın tablo yaptıktan sonra bu tümceleri kurabildim.
Böylece adaletin zıddını zulum ve iktisadın zıddını ısraf olarak gören düşüncemi değiştirdim...

“Adalet mülkün temelidir” diye yazar.. mahkemelerde.. mecliste ise “Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir.” Der. Kimyada bir yasa vardır kimyanın kurucusu Fransız Lavazye (http://www.uzmanportal.com/antoine-laurent-de-lavoisier-kimdir-modern-kimyanin-kurucusu-kimdir.html/ ) söylemiş.. hiçbir şey yoktan var edilmez var edilende yok edilemez.. bu fizikte madde ve enerjinin SAKINIMI ve KORUNUMU kanunu olarak geçer.. fakat batıda bu ALLAHTAN başka hiçbir “ŞEY” yoku var edemez, varı da yok edemez diye öğretirler. Şey deyince eşya.. akla gelir şahısın çoğulu da eşhasdır.. kısaca kimseler ve nesneler deriz.. Allah SALT varlık olduğu için yani ne kimse ne de nesne olmadığı için eşyaya ve eşhasa dair söylediğimiz yüklemler onun için kullanılamaz. Akıllaca iş susmaktır ve fakat biz bu işi başaramadığımızdan konuşmaya devam ediyoruz ve diyoruz ki bir kimya kanunu için böyle dara düşüyorsak bu konudan daha kapsamlı ve karmaşık alanda.. adalet.. mülk.. hakimiyet.. millet.. gibi kavramlarda akıl yürütmek, ağzı olan konuşur kapsamını girmektir. Amma biz cahilliğimiz bildiğimizden bu adalet NOKTA’sı hakkında konuşmamızı HATT’larla sürdürdük. Bu düz yazıda onun pazarlaması oldu.

Sünnilere göre Kur’an-ı Muciz-ül-Beyan’ın dört temel konusu var : Tevhid, Risalet, Ahiret ve İbadet. İmamı Nursi bu ibadeti ADALET olarak yorumlamış. Yani ibadet bir tür adalettir.. adalet ise bir tür ibadettir. Ancak bunlardan birisi geniş kapsamlı.. acaba hangisi.. ibadet mi yoksa adalet mi ? İyyakenabüdü ve iyyakenistain.. derken yalnız sana ibadet eder ve yalnız sana istiane ederiz.. yani.. yalnız sana kulluk eder ve yalnız senden yardım isteriz derken.. burada ADALET konusunda, bize yardım et duasının ikinci plana alındığını nazara aldığımızda önceki ibadetin daha geniş kapsamlı olduğunu çıkarabiliriz.. yani tüm nesneler ve kimseler sana kulluk ederken.. biz kimseler olarak ayrıca ADALET etmek zorunda olduğumuzdan ve bu istikamette olmak yükünü omuzladığımızdan bu konuda bize yardım et ve bunu yalnız senden isteriz diye dua ediyoru. Bu bu adalet ve istikamet için yapılan HİDAYET duasına bakarak.. ibadetin bir teslimiyet sorunu olduğu hükmüne.. hidayet ve inayet istemenin de bir adalet sorunu.. bir İslamiyet konusu… olduğu yargısına varıyoruz.

Öyleyse teslimiyetin bir medeniyet ve müessat tabanı İslamiyetin ise bir teşkilat ve devlet tavanıdır. Bu konular rububiyet ve ubudiyet dairesi ile risalet ve velayet vechi gibi ESRAR-I ŞERİAT’dır ve İmamı Nursi’nin risale-i nur külliyatı ile çözüme kavuşturulmuştur. Ancak böyle gibi imani ve islami içerikli bilgilerden değil de usuli ve insani biçimsel bilgilerle ilgilendiğimizden ayrıntılı açıklamalara girmiyoruz.

Diğer taraftan bu iletinin ADALET dizini içinde bir dizinde 14 diğer bir dizin içinde 16 tablo var ve toplamı 30 tablo eder.. bunları düz yazıya çevirerek aşama aşama adaletten anladığımı anlatmaya kalksam bir ay makine başından kalkmamak lazım.. yalnız arife tarif yeter deyip amacım bu konuda içerikli bilgiler vermek değil de yöntembilimsel analizin tanıtımını yapmak olduğundan ve ayrıca bu tabloları versiyon sırasıyla izleyerek “adalet”i bilmek ve anlamak ve sonra anladıklarımızı tartışmak olanağı bulunmadığından diyeceğim ve önereceğim şu ki.. adaleti böyle bilmek ve tanımaktan daha önemli olan iş.. vicdanımızda yaratılıştan yerleştirilmiş İNSAF kriterini kullanarak nesneler ve kimseler ile olan ilişkimizde iktisatlı ve adaletli olarak başkalarını zulm etmemek ve kendimizi ısraf etmemek için çaba göstermeli ve bu DÖRT YANLI İŞTE başarılı olursak kendimizi bahtiyar hissetmektir.

Amma bunu yapamıyorsak yapmak için umudumuzu yitirmemekte önemli.. nefsin hakkını vermek.. halkın hakkını vermek ve Cenab-ı Hakkın hakkını vermek hem adalet hem ibadettir.. Amma bu öyle bir iş ki günde kırk kez fatiha-i şerife ile HİDAYET duası yaparak adalet ve istikamet konusunda ALLAH’dan inayet ve yardım istiyoruz. Bu kavli duadan başka bir de fiili talep yaparak kendi günah habbelerimizi büyük ve başkalarının günah kubbelerini küçük görerek.. hem kendimize hem başkasını yardım etmektir. İşte bu pratikle kendimizce ADİL olmak başkaları karşısında teorik olarak HAKLI olmaktan çok daha yararlı bir yaklaşım..

Amma kendini daha da geliştirmek istiyorsan.. teorik çalışmalara gayret etmelisin.. ne biliim.. bu iletinin dizinindeki dosyaları bulmaca çözer gibi incelemeyi bir dene.. belki sana bi yol açılır.. öyle değil mi.. bir sene nafile ibadetten daha hayırlıdır bir saat TEFEKKÜR etmek.. pratik olarak ta adalet ve ibadet edemiyorsan bari bu yolu dene.. belki bana ve sana yeni bir yol açar..

Sağlıcakla kalın

OSMANZİYA



Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE
semantik / anlambilimsel / MAANÎ yetersizliklerim
için düz yazıdan özür dilerim

YAHOO İÇİN DİZİN UYARISI

İletinin şema ve tablolarını, haber gurubunun menüsünde
“files” adı altına eklenmiş dizinler / klasörler içinde bulacaksınız.
Kolaylık sağlamak üzere iletinin başlığı ile dizin veya dosyasının adı
arasında bağlantı kurulmuştur.




NOT:
Evet, aslında benim kullandığım sistemde
cümleye, kelimeye hatta harfe de ihtiyaç yok…




http://groups.yahoo.com/group/BAKARA/
http://groups.yahoo.com/group/oku-ikra/
http://groups.yahoo.com/group/yontem-bilim/
http://groups.yahoo.com/group/insanbilim/

Yahoo obeklerindeki calismalarimizi

http://www.yontembilim.com
http://www.insan-bilim.com
http://www.osmanziya.com
http://www.mustafabugucam.com.tr

Yukaridaki web sahifelerimize tasidik.
BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2715

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 31-Mayıs-2014 Saat 17:57
din..
ibadet..
adalet..
istikamet..
dünya..
inayet..
hidayet...
 
denge.. uyum.. ılım.. eşitlik..
sosyal denge.. toplumsal uyum.. bilimsel ılım.. hukuksal eşitlik..
doğru yol.. orta yol.. kısa yol..
hakikata yapışık ve hakka yönelik bir yürüyüşün ve ilerleyişin koşulları ve  gerekleri..
İnsanın aradı iyilik ve güzellik ile doğru ve gerçek değerlerin kapıları ve köprüleri..
 
genelden özele giden bir çizgi.. inceldikçe görülmesi ve örülmesi zorlaşan bir yolculuk..
 
Allah yar ve yardımcımız olsun. Amin.
 
Osmanziya
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk