Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim  
Mesaj icon Konu: 4 subat 2025 Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 3769

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: 4 subat 2025
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 19:34
Unlu mayematik âlimi CANTOR demiş ki "Matematikte soru sorma san'atı problem çözmekten degerlidir."
SORMAK işin yani çözumun yarisdir ve başlangic kismidir da ondan.
Soru.. bilinenlerden çikarilan bilinmeyendir. Ancak sorunun ortaya çikmasi için oncelikle bir ZORLUGUN bulunmasi gerekir.
Kimileri bu zorlukta yakinir kimileri çozumu yuklenir. Azinlikta kalan bu yukleniciler DÜŞÜNEREK once zorlugu ifade edilebilir bir kac soruna indirger. Sonra sorunlari DÜŞUNEREK sorulara çevirirler.
Geriye işin dıger yarisi kalir; yine DUŞUNEREK bilinmeyenler içindeki bilinen olan YANITI bulurlar. Yanitin çozume donuşmesi icin yine DUŞUNME gerekir. Çozumun kolayliga donuşmesi içinde yine DUŞUNME lazimdir.
Bununla beraber bu tefekkur ve tezekkur faliyeti boşlukta degil bir sosyo kulturel ortamda ve kader projesinde ve kaza programinda gerceklesir ve keşifler ve inovasyonlar birbirine eklemlenir ve esinler sezinlemere karişir.. kotulukler iyiliklere iyilikler kotuluklere bulasir ve kendimizi bu çagdaş uygarligin içinde buluruz.
Misal iste bu kitab.. tekerden elektrike.. elektrikte elektronige geçisimizi oykusunde keşif ve icadlarin oykulerini anlatirken bana sadece soru ve yanit isini isin butunu olan KONU'yu hatirlatti

BİLİM ziyadır.. DİN hararettir.. benzetmesi bana da ilgi çekici gelindi. Bilinenlerden bilinmeyenlere giden yolculuğumuzda bilimde ve tarihte temsil dinde ve edebiyatta teşbih ne işe yarar.. benim aklıma iki gerekçe geldi.. siz ne düşünüyorsunuz.. yazdım bir yerde.. fakat fikirleri alıp yararlandığında teşekkür bile etmeyip.. hatta çalıp onların aydınlığından yararlananları hatta ad vermeyerek paylaşıp hatta kullanıp bir sürü zibidi bildiğimden paylaştığım yerde iki gerekçeyi söylemedim sadece zordum pardon sordum.. burada geçmişe gitsin üzerimde yük kalmasın diye söylüyorum: Birincisi dinde teşbih (metafor) ve benzetme soyut hakikatları somutlaştırıp halka örnek vermeye yarar.. ikincisi bilimde temsil ve analoji tümevarım ve tümden gelimin anasıdır.. çünkü BENZETİM ile kapalı sav açık bir kanıtla saptanmaya ve isbat edilmeye yarar. Bu dediğim iki gerekçe soyut ve tümel olduğundan çok kimse anlamayacaktır. Bunun içinde ÖRNEK ve numene vermek gerekecektir. Bununla anladım ki benzetme ve benzetim her ne kadar birbirine BENZER ise numune örnek biraz onlardan ayrıdır. ÖYKÜNME de buradan kafasını uzattı bende varım dedi. böyle de listeyi dörtlemiş olduk: Benzetme, Benzetim, Örnek ve Öykünme.. işte bunun üzerin mis gibi YBA çalışması yapılabilir.. lakin benimle konuşmaya korkanlar bir süre sonra erişemedikleri için düşmanlığa başlıyorlar. Entelektüel dünyanın bir cilvesidir bu. Entelektüel dünya ise bin ENE'ler dünyasıdır.. atlar tepişmeden duramazlar. Bize ar yükü ve ad yolcusu taşıyan bu AT'ları tanımak ve tanıtmak düştü.. saygılarımla. osmanziya 31.01.2025

SORMAK işin yani çözumun yarisdir ve başlangic kismidir da ondan,,

Soru.. bilinenlerden çikarilan bilinmeyendir. Ancak sorunun ortaya çikmasi için oncelikle bir ZORLUGUN bulunmasi gerekir. Kimileri bu zorlukta yakinir kimileri çozumu yuklenir. Azinlikta kalan bu yukleniciler DÜŞÜNEREK once zorlugu ifade edilebilir bir kac soruna indirger. Sonra sorunlari DÜŞUNEREK sorulara çevirirler. yine DUŞUNEREK bilinmeyenler içindeki bilinen olan YANITI bulurlar. Yanitin çozume donuşmesi icin yine DUŞUNME gerekir. Çozumun kolayliga donuşmesi içinde yine DUŞUNME lazimdir.

Bununla beraber bu tefekkur ve tezekkur faliyeti boşlukta degil bir sosyo kulturel ortamda ve kader projesinde ve kaza programinda gerceklesir ve keşifler ve inovasyonlar birbirine eklemlenir ve esinler sezinlemere karişir.. kotulukler iyiliklere iyilikler kotuluklere bulasir ve kendimizi bu çagdaş uygarligin içinde buluruz. Misal iste bu kitab.. Ali Çimen'in Tarihi Değiştiren Keşifler ve İcatlar kitabı..

Sorun ve çozum ile yuklenme ve yakinma
DENKLEMINI çözmede

hizli bir anlam surucu ve kolay bir anlatim aygiti barindiran YBA..
X teknigini OGRENME
ve Y yontemini KULLANMA
ve Z dilinden yararlarak herkesin uygulayabilecegi bir çalısma haline gelebilmesini sağlamak icin yaptigimiz girişim ve başlangiçlarin meyve vermesini teminen Izmir KONAK ta 4 şubat 2025 sali gunu bir etkinlik duzenledik.

Etkinlige katilmak isteyen arkadaşlar beni telefonla arayabilirler.

Saygilarimla.. sağlicakla kaliniz.

Mustafa BUGUCAM
01.02.2025

Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 19:43
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme