|
Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
Aktif Kullanıcılar Aktif Konular Üye Listesi Takvim Arama Skins |
| İnsan Bilim | |
|
| |
|
| Yazar | Mesaj |
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4964 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Konu: ATGönderim Zamanı: Bugün Saat 08:02 |
|
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2975 AT AT kelimesi mecazen kullanılmıştır. Gerçek At hayvanını değil de TAŞIYICI anlamında ne nesne ne de kimse olmayan bir sözcüğü. Taşıyıcı olarak sadece AT olmaz.. AĞAÇ dahi taşıyıcıdır.. meyveleri taşır. Metro treni de taşıyıcıdır.. içinde yüzlerce kişiyi tanır. Bununlar beraber AT sözcüğü böyle mecazi ve hakiki anlamda değil de KISALTMA olarak düşünürseniz "Allah Tanrı'dır" cümlesinin kısaltılmışı olarak düşünebilirsiniz.. AT sözcüğü hem nesne anlamı hem kimse anlamı taşıyan tarafımızda AT'ılmış bir DEĞİŞKEN olarak anabilirsiniz. "AT" değişkeni diğer değişkenler gibi belli bir değeri ifade etmek üzere sürekli kullanıldığın ve yaygınlaştığında TERİM haline gelir. AR Ar HARF anlamı çevirisi olarak kendin uydurduğum.. attığım bir değişkendir. LETTER.. aARticle.. h.AR.f böyle zaten "harf"sesi içinde bulunan bir sestir. HRF sesi TAHRİF ETMEK yani BOZMAK kelimesinde bulunur. Metni manadan ayıramayan cahiller.. bu kelimeye bozulabilirler.. kızabilirler.. lafzı ve ma'na birbirinden ayrıdır.. sonradan birbirine yapıştırılmıştır lakin onlar ezelde ebede yapışık sanırlar.. lafız ve ma'na'yı birbiriyle özdeşleştirmişlerdir.. normal ve doğal olarak.. ancak birazcık ilim gözüyle bakarsak ve AR sesinin HARF sesiyle aynı anlamı veren ANLAMDAŞ kabile olduğunu kabul ettikten sonra sorun kalmaz. Bunu anladıktan sonra nasıl AT kelimesini mecazen kullanıyorsak burada da AR kelimesini mecazen kululanıyoruz. Hakiki harf manasında kullanmıyoruz. Zaten bütün sesler ve kelimeler işaret ve gösterge olarak hakikatı göstermez.. bir nesnenin bir kavramın.. bir imgenin "adı" olarak konuşanlar yani söyleyenler ve dinleyenler arasında KULLANILIR. Kullanılan da ne olur ? KUL olur. O zaman bütün nesneler ve kimseleri Tanrı'nın kulu olan AR'lardır.. varlardır.. "O" bulunmadığında ve olmadığında onlar da olmaz. AD AD kelimesi tamamıyle ve kemaliyle tanımadığımız ve MUTLAK olduğundan kesinlikle ve belirlilikle bilmediğimiz TANRI kavramını gösterir. Bazı insanlar Tanrı'sız yapamaz.. bunlar Tanrı tanırlardır.. bende onlardanım. Bazı insanlar ise Tanrı'dan bahsedince tepesine cinler üşüşüyor.. kızarlar.. dayanamazlar. Bunlar Tanrı tanımazlardır. Ancak biz Tanrı tanırlar tarih boyuncu Tanrı'yı tanıma adına çeşitli harfler ortaya çıkarmış.. bozuk ve uyduruk adlar ve isimler vermişizdir. Animist ve Pağanist bir geçmişten sonra Tek Tanrıcı bir dinler bulmuşuz.. bunları da ekonomik ve politik çıkarlarımıza alet ederek. İşte bundan dolayı.. niye Allah demiyorsunuz.. niye Yehova demiyorsunuz.. niye Good demiyorsunuz diye birbirimizi yiyoruz. Bunun önüne nasıl geçecğiz ? İşte bütün mes'ele bu Tanrı ne nesne ne de kimse olmadığından O'nu bir adı olmaz. Ancak dil olmadan da din olmaz. Dili oluşturmak ve kullanmak içinde İSİM gerekiyor. Ar ve Ad yani HARF ve İsim olmadan dili kurumayacağına ve dini de ancak dil ile ibare ve ifade edebileceğimize görü bir isim vermek gerekiyor ki animizm ve paganizm ve teizm bütün dinlerde TANRI ar'lar ile ad'landırılmıştır. En son semavi din'in Kitabında de İHLAS O'na ALLAH adı verilmiştir. Arap paganizminin baş tanrısı el-LAH Tanrı ismi.. İlah ismi.. Tengri ismi.. kullanılmış ve bu ismin kullanımının olağan üstü hali Mu'cizeli (Aslında Harika demek lazım.. mu'cize nebinin elinden çıkan olağanüstü işlere denilir) Kur'an denile Hatt-ı Hüsrev olarak bilinen KİTAB öyle kolay ve rahat okunur halde yazılmıştır ki çoğu müslümanlar, ben dahil bunu mushafı severler ve seçerler. İşte AD olarak DİN.. AR olarak DİL.. kökeni bilinmeyen olağan üstü kültür bileşeni olarak bana ifade ediyor ki AD insan AR kainattır. Yani İNSAN esma KAİNAT hüsna. Biz bu ikisiyle TANRI'yı anlamaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalarda geçmiş animist ve paganist ve teist evrelerden sonra bu gün son semavi kitab ile zirveye ulaşmıştır. Bu son kitabı FURKAN olarak tevrat ve zebur v e incil olarak dördünü birlikte bulundurduğumuzda.. onu okuduğunuzda.. düşünüğünüzde.. anladığınızda.. Tanrı sizinle konuşacaktır. İlla bir dine girip onun reklam ve propagandasını yapmaya gerek yoktur. Birakalım Tanrı'yı insanlar anlasınlar.. O'nunla aramıza hahamları ve papazları.. hocaları ve molları sokmaya.. yazarların çok bilmişliklerini koymaya gerek yoktur. Biz aradan çekilip O'nun Kitablarını O'nun kulları ile birlikte okuyalım. Bakın bu kavga dövüş nasıl bitecek.. işte sorunun çözümü.. buhranın beliti.. bunalımın bürhanı budur.. diye düşünüyorum. Doğrusunu Allah Bilir. osmanziya 26.02.2026 13:06 Düzeltme ve genişletme: 15:19
SÜLEYMAN KARAKAŞ paylaşımı Ölü At Teorisi: Liderler İçin Basit Bir Ders 🎯 Eski bir deyiş vardır: "Eğer bindiğin atın öldüğünü fark ettiysen, yapılacak en iyi şey inmektir." Ancak birçok kurumda, attan inmek yerine ölü atı sürmeye devam ederler. İşte bu durum, liderler için önemli bir ders içeriyor: 🚫 Ölü Atı Sürmeye Çalışan Kurumların Yaptığı Hatalar Daha sert kırbaç kullanmak: Atı hareket ettirmek için daha fazla baskı uygulamak. Komite kurmak: Atı incelemek için uzun toplantılar ve analizler yapmak. Eğitim vermek: Çalışanlara "ölü atları nasıl sürecekleri" konusunda eğitimler düzenlemek. İsim değiştirmek: Atın adını "enerjisi kısıtlı at" gibi daha havalı bir isimle değiştirmek. Terfi ettirmek: Atı üst pozisyona getirip "ilham versin" diye beklemek. Ölü atı sürmeye devam etmek, ekibi yorar, kaynakları tüketir ve yenilikleri engeller. Liderler, işe yaramayan stratejileri, projeleri veya sistemleri zamanında bırakabilmeli. 🎯 Liderler Nasıl Hareket Etmeli? Dürüst Bir Değerlendirme Yapın: Hangi projeler "ölü at", hangileri "yaşıyor"? Verilere ve gerçekçi geri bildirimlere kulak verin. Hızlı Karar Alın: İşe yaramadığı netse, "batık maliyet" tuzağına düşmeden o attan inin. Yeniliğe Alan Açın: Çalışanların yeni fikirleri denemekten korkmadığı bir kültür oluşturun. Hataları "öğrenme fırsatı" olarak görün. Ekip Motivasyonunu Gözetin: Ölü atı sürmeye zorlanan ekipler, zamanla inisiyatif kaybeder. Onlara "anlamlı" işler sunun. 🌟 Unutmayın: Başarı, Neyi Bırakacağını Bilerek Gelir Zamanı, enerjiyi ve yeteneği, geleceği inşa edecek alanlara kanalize edin. Türk atasözü der ki: "Zorla güzellik olmaz." İş dünyasında da ısrarcı olmak her zaman erdem değildir. 🛠️ Ölü At Teorisini Uygulamanın Adımları Farkına Var: Projenin veya stratejinin artık işe yaramadığını kabul et. Değerlendir: Veriler ve geri bildirimlerle durumu objektif olarak analiz et. Karar Ver: Hızlıca harekete geç ve ölü atı terk et. Yenilik Yap: Yeni fikirler ve stratejiler için alan aç. Motivasyonu Koru: Ekibin moralini yüksek tut ve anlamlı hedefler sun. Ölü At Teorisi, liderlere esneklik, hızlı karar alma ve yenilikçilik konularında önemli bir ders veriyor. Başarı, bazen "daha çok çabalamak" değil, "neyi bırakacağını bilmekle" gelir. 🚀 dedim ki: Paylaşım için teşekkür ederim.. Hani bir söz vardır.. bir adama bakarım adam mı diye.. bir söze bakarım söz mü diye.. At seyis ve jokey bakıcısı ve binicisi ile bütün bir üçleme.. bir de buna trafik raporlarında mutat olan yol analizi eklenince dörde çıkar. Biz AT'ımızı nesne yükü ve kimse yolcusu olarak iki bileşene ayırırız. Burada söylenenler AT ARABASININ taşıdğı NESNE yükü hakkında.. KİMSE yolcusuna gelince onun hakkında halka fazla konuşamayız. Nesne ve kimse bileşenini taşıyan ÖZNE'ye gelince.. işte onun hesabı da mahşere kalıyor. Bu konuda diyeceğim şu.. eğer iyi ve güzel bir çizgisi bulunuyorsa galip sayılır bu yolda mağlub. Saygılarımla. 0Z0 yontembilim.com
Burada yazılar ağır ve anlaşılmaz.. Tablolar ise karışık ve izlenilmez.. öyle ise niçin yazıyorum ve paylaşıyorum.. alışmışım ve bırakamıyorum. Ancak ağırlığını ve soyutluğuna rağmen izlemek ve incelemek isteyenler bulunabilir.. Karışık ve karmaşıklığına rağmen imgelemek ve irdelemek isteyenler olabilir. Sonuçta burada bulanan yazılar bütünüyle YBA reklamını yapıyor OZ0 nun propagandasını ediyor. Kırk yıla rağmen YBA ciddi bir "okul" kuramadı. Çünkü OKUL'u bilinen bir müfradatı öğretmen ve öğrencilerden ibaret sayılır. Oysa EKOL böyle değildir bilinmeyeni öğrenici ve ögreticilerden kurulur. Bu EKOL'lerin de çeşitli başlıkları olabilir ancak küresel ana akım olarak üç tane görürüm. Müslümanlar (Yahudi, Hristiyan ve Müslümün) Masonlar Marksistler... Yani MMM WWW çıktıktan sonra bunların papuclarının "hepsi" dama atıldı.. lakin farkındı değiller.. dediğimde hemen DELİ damgasını yiyeceğimi de biliyorum. Ancak burada bir hiçleme ve hepleme yapmıyorum. Ancak geldiğimiz noktayı bu gün ya da yarın göreceğiz: ANA AKIMLAR DÜNYAYI HANGİ NOKTAYA getirdiler! Rabbimiz akibet ve ahiretimizi güzel ve iyi etsin.. duasından başka bir yapacağımız kalmıyor. Ben fazladan bu gün fazla bir paylaşım yaptım. 26.02.2026 üçyol izmir 09:14 Saygılarımla Osmanziya Not: Yanlışlardan kurtulamıyoruz.. Rabbimiz yalanlara düşürmesin. Amin. Saati yanlış yazmışım.. haberim yok.. gece iki göstermiş düzelttim.. şimdi sabah dokuzu geçiyor. Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 15:20 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4964 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() Gönderim Zamanı: Bugün Saat 08:20 |
25.02.2018 yani 8 sene önce yapılan bir paylaşım:
24.02.2026 SALI üçyol izmir 11:53 DİN ve Amel DIL ve Âdem DÜNYA ve Âlem Kelimeler ortaya çikan KELAM'a bazen boyutunu aşarak butununun adini verirler. Ornegin İlmi Kelam. Bazen de kelama kelime derler. Misal La ilahe illa allah kelamina Kelimetullah denilir. Insan edinemedigi KELAMA ve kazanamadigi KEMALE düşmandir. Nasil ki IHSANI taparcasina severse.. çunku taptığı ihsan alacağı bir nesne.. düşman oldugu KEMAL iseb çalisacagi.. ugrasacagi.. edineceği.. kazanacağı.. verecegi bir nesne... Din ITIKAD Din IBADET Din AHKAM Din AHLAK Sırat İSTIKAMET Sırat NI'MET Sırat GAZAB Sırat DALALET FŞA FATIHAYI ŞERIFE ANAHTARI Davayi HAMD Duayı HÜDA İlayı HALK Rızayı HAKK ŞFA ŞEREFLİ FATIHA ANA HATLARI Velayet KURBIYET Risalet ISLAMIYET Ubudiyet INSANIYET Rububiyet TESLIMIYET Şimdi burada IKIŞER IĶİSER yazdigim kelimeler arasinda onlarca kelam ve tümce bulunur. Bu sözcukleri okumak başkadir aradaki onlarca sözu doldurmak ve karşilastirma ve yargilamalarla çikarimlarda bulunmak başkadir. İlki yalin bir okuma ve yazma tercüme ve çeviri işlemidir.. bu KELAM.. ikincisi eviri ve tevil karmaşik bir düşunme ve anlama ameliyesidir.. bu KEMALdir. İşte benim sizi çağirdiğim yer bu KEMAL. Yani kusurlari.. yetersizlikleri.. tehirleri.. terkleri.. geçiktirmeleri.. birakmalari.. üşenmeleri.. kaçıp kurtulmalari.. tekasulu.. kasden ya da sehven kurtulamadigiz ihmali.. bilerek ya da bilmeyerek birakmadigimiz suistimali terk etmek KOLAY degil OLAYDIR. Iste bundan DOLAYI sizin beni çagirdiginiz HAZIR açık ve secik SEHIL kolayca ve hizlica ANLASILIR hocaliga ve yazarliga gelemiyorum. Sizi kusurlu.. denemeli ve yanilmali ÖGRENMEYE.. degistirmeli ve duzeltmeli..KULLANMAYA.. genişletmeli ve gelişmeli YARARLANMAYA yani kemali olmayan yanima çağiriyorum. Kısaca benim gibi ögrenici olmaya davet ediyorum. Saygılarimla 0Z0 yontembilim.com Degistirme ve duzeltme 25.02.2026 00:56 25.02.2026 CARSAMBA 11:49 Karmaşik ve yalın İcerik ve biçim Karanlik ve aydinlik Sıcak ve soguk Kısa ve uzun Geçici ve kalici Zor ve kolay Ağir ve hafif Bu şu demektir yasancin savaş ve barişi içinde tanincin sinav ve yarışi bulunur. Dun akşam Fetihler Sultani Mehmedin (FSM) 70.ci bolumunu izledim.. Istanbulun fefhi bolumunden beri izliyorum. Türk filimlerini izlemem.. basit bulurum. Dizilrlerin cogu da ahlaki bir fazileti öğutlemez. Ancak FSM hem senaryo.. hem oyuncu.. hem teknik.. olaganustu yapilmis hem tarih.. hem hikaye.. hem belgesel bakimindan harika olmus.. Ancak bu oradaki din ve felsefeyi onayladigim ve begendigim anlamina gelmiyor. Artik dinlerin savaşi bitti.. avrupa 17.yy da bitirdi.. bizde bu 21 yy da bitirecegiz.. savaş ulkelerin savaşi da degil.. savaş dili ve dini partilerine paravana ve ideolojilerine paratoner eden insanlarin savaşi.. zengilerin.. silah tuccarlarinin.. dili dinleştirenlerin.. dini dilleştirenlerin savaşi.. bir avuç Tanr tanirlarin ve Tanri tanimazlarin savaşi.. aydin etiketine ihanet eden bilimcilerin ve dincilerin savaşi.. ancak savaşlarin BARIŞ amaciyla yapildigini da unutmayalim. Tabloda goruldugu gibi sorunu saglam bir şekilde çozumlemek sağlikli kararlar vermek bir imtihan ve SINAV.. verilen kararlari yararli ve verimli bir sekilde sol ve sag ile toplum ve birey recetesi ile yurutmek.. dunya ve ahiret ile kadin ve erkek dengesiyle surdurmek.. akil ve kalb ile toplum ve birey uyumuyla uygulamak bir musabaka ve YARIŞ.. Bu sinav ve yaris yolunda çogu zamanda yalniz kalirsiniz.. çogunluk sorunlardan yakinarak hemen savaş ve savastan bunalinca acele bariş ister.. dediklerine uymazsaniz siz ya korkaklikla ya hainlikle suçlar.. çogunluk ya guce tapar ya gucten korkar.. ya çikara banar ya da benim gibi maaş canagi yalar.. MAAŞ.. bizim sorunumuz maişet.. geçim.. gecimlik.. bunu da bize dayatan ve giderek dogaya yabancilaştiran TEKNOLOJI.. aslinda dinler ve ideolojiler savaşmiyor... bilimciler ve dinler savasiyor.. insani insandan uzaklaştiran IDEOLOJI savaştiriyor. Artik duşman insan degil.. insani kullanan teknoloji ve ideoloji.. teknoloji ne hale geldi ? YAPAY ZEKA... peki ideoloji ne hale geldi ? Teknolojiden yararlanarak bireysel gizliliğimizi.. guvenligimizi.. kişisel özgeligimizi.. ozgunlugumuzu ihlal eden örgutsel gözetleme ve izleme.. kuresel yönlendirme ve yonetme.. suçlulari ve saldirganlardan koruma bahanesiyle ozel hayatlarimiza mudahele ediliyor. Yarin KURESEL capta bu kapitalist ve masonik ve nasyonalist ideolojilerle sosyalist ve marksist ve dindar ideolojler birlestiginde ortaya çikan sese de biz SANAL HAFIZA diyelim... İste bizim kulturumuzde DECCAL denilen yapay zeka.. TAGUT denilen de sanal hafiza.. olamaz mi ? Peki bu ikisi nereden çiktı ? VesvasiHANNAS 'dan 0Z0 yontembilim.com Bu 9.cu haftanin 24 saat gun izleme diyagrami FŞA na donuştu bu da ISLAMBILIM yazan Dinnur Yasar ın işi.. ben INSANBILIM yazarim. Diger taraftan yillardir hem insani hem islami yazarken TEORIDE aralarinda buyuk bir fark bulunmadigini anladim. Fakat PRATIKTE fark da küçuk degil.. bu çalişmadaki din ve yol farkini anlatmaya calişiyorum ki demek bu konu hem insani hem islami ilgilendiriyor. Namaz kilan musluman bu tablo ile ilgilencektir umarim. Fakat deist ve ateist insanlarin yolun sagi ve soluyla ilgileniyorlarsa bunun din ile ilişkisin merak edeceklerdir. Nitekim bu paylaşima ekledim baska bir tablo Tek yol devrim.. tek yol islam sloganlarina açiklik getirecektir. 25.02.2025 01:43 Mustafa Buğuçam
Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 09:09 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: Bugün Saat 08:23 |
|
Yavuz TELLİOĞLU paylaştı
Vücudumuzun (ve tüm evrenin / evrenlerin) %99,99999999’luk kısmı tamamen boşluktan oluşuyor. Bu tanım için bilimin cevabı ise şu şekilde: Bir atomun boyutu, çevresinde bulunan elektronların konumuna göre değişkenlik gösteriyor. Atomun büyüklüğü, çekirdekle elektronlar arasında boşluktan ibaret. Bu boşluk ise %99,99999999’luk kısma tekabül ediyor. Yani çekirdekler, bu boş alanın yalnızca 100 binde birine denk gelen bir boyuta sahip. Mesela çekirdeğin boyutunu fındık tanesi kadar ele alırsak, atomun kendisi bir stadyum kadar büyük olurdu. Biz de eğer atomlar arasındaki boşluklar olmadan yalnızca çekirdek ve elektronlardan ibaret olsaydık, bir toz tanesinden dahi daha küçük olurduk. Bunun anlamı, tüm insanlığın bir küp şekerin kapladığı alana sığması demek. Peki kütlemiz ? Madem atomla ilgili gerçek bu, peki kütlemiz nereden geliyor? Bunun da cevabı enerji. Temel olarak hepimiz proton, nötron ve elektronlardan oluşuyoruz. Proton ve nötronlar ise kuark adı verilen küçük parçacıklardan meydana geliyor. Kuarklar da gluon adı verilen başka bir madde sayesinde bir arada tutunabiliyorlar. Başka bir soru daha. Madem atomlar tamamen boşluktan meydana geliyor, neden bir şeye dokunduğumuzda hissediyoruz ? Ya da bilim kurgu filmlerinde olduğu gibi maddelerin içinden geçemiyoruz ? Boşluk, sandığınız gibi tamamen boşluktan oluşmuyor. Boş olarak gözlemleyebildiğimiz bu alanlar, gerçekte dalga fonksiyonları ve görünmez kuantum alanlarıyla dolu. Dokunduğunuzu sandığınız hiçbir şeye aslında hiç dokunmadınız. Bir maddeye dokunduğunuzda (insan, masa, duvar, at vb) aslında atomların çekirdeği ya da elektronlar birbirine dokunmuyor. Dokunmaya çalıştığınız maddenin elektronları etrafındaki elektromanyetik alan, sizin atomlarınızdaki elektromanyetik alanı itiyor. Yani dokunarak hissetmenizi sandığınız şey, tamamen bu itme durumuyla alakalı ve her şey aslında tüm bu olan bitenleri nasıl kavradığımızla alakalıdır. Farkındalık ve anlama yetisi. "Gerçeklik" (hayat) aslında sadece bir yanılsamadır ve biz aldatıcı bilincimizdeki dünyayı yaşıyoruz. Bilincimiz de diğer bilinen her şey gibi, kuantum alanlarında oluşuyor. Bilinç nedir sorusuna Bilinç beyin dokuları, kimyasal etkileşim ve elektriksel sinyaller ile oluşmaktadır. O beyindeki Pontine Tegmentum bölgesinde oluşur
dedim ki Paylaşim icin tebrik ve teşekkir ederim. Bilgi ve dilizin akildışi uçurumlari olan dört boşlugu bulunur. Gunluk dil CEMAD BOŞLUGU Bilimsel dil HAYAT BOŞLUGU Felsefi dil ŞUUR BOŞLUGU Dini dil IMAN BOŞLUGU Bilgi ve değer inşa ederken farklı oranda veri ve gozlem ile yorum ve ilke bileşenleri ihtiva eder. Bina edile düşunce ve görüslerde biçim ve iceriklerde ayri yöntem ve tasarimlarla yapilandirilir GUNLUK DIL sentaks verisini basari ve sematiğininin nazarı temel olup burada gozlemden ziyade yorumlar ağirliklidir. Ornegin duyum organlarin duyum eşiklerinin optik ve akustik yanisamalar ve video ve audio yasalar bize bir PERSPEKTIF verir ki bununla RASAT merkrezi ve cevremizi oluşturur.. dunyayi ay ustu bosluk va ayalti doluluk diye ikiye ayiririz BILIMSEL BILGIYI inşa ettigimiz son üçyuz yilda bedenin verisi ve zihin yorumunu eşit duzeyde aliriz ki buradaki mantiksal ve matematiksel varsayimlar ile deneysel ölçme ve degerlendirmeler hipotetik deduksiyon ile birleştirler yaparak ana disiplinler ilişkin sezgiselb varsayim ve mantiksal kuram ve matematisel yasalar elde ederiz. Örnegi Enistein den önce ESIR kurami geçerliken rölativite ile zaman mekan sureklisi ( continium) adi verilen UZAY (Hayz) kabul edilmiştir. Bununla beraber vakum deneyleri Aristo nun tabiat boşluktan nefret eder goruşuyle eski esir kuramini yeniden gundeme getirebiliir. Standart Model boşlugu sicim kuramiyle doldurulmaya calişilmaktadir. Gunluk dilin safdil gerçekligi Bilimsel bilginin yanlişlayabilir gerçekliği.. GERÇEKLIGI aramada bize yeterli gelmez. FELSEFİ DIL.. kuşkuyla soru ve özgurce eleştiri ile çaliştigindan bilgininin gozlem-yorum ögelerini ve dilin nesne ve kimse bileşenlarini nazara olarak YORUM un essence ve existansina yeni yaklasimlar getirir. Bunlar ontoloji..epistemoloji ve aksiyomatik agirliga göre septik ve agnostik ile realist ve idealist agirliga göre bir anlam ve anlatim ve açiklama esas aliniyor. Burada BOŞLUK gunluk bilgideki beyin actuel tabula rase si degil zihin virtuel boşlugudur.. mentalite ve mantik bilgi ve degerin deneyimleriyle nutkun doldurulmasidir. Bende bununla konuşuyorum. DINI DIL bilgiye KESIN YANIT esasiyla aktuel ve virtuel doldurmalar Lâ diyerek ortaya.. cagda.. üç ortadoks yola ayrilmiştir: Realistler.. veri ve gozlene agirlik verenler. Konseptualistler.. Akıl ilkesi ve lisan yorumuna yaslananlar. Nominalistler.. Nakil ülküsüvve kalb sezgisine bağlananlar. Burada dile getirilen bilgi bu gözlenen dunyaya.. fenomen alanina.. şuhuduna ilişkin degil gayba.. numene.. öte dunyaya.. ilişkin yorumlar ve degerlendimeler ve inançlardir. Burada anlamsiz ve amaçsilik BOŞLUKtan (batııldan) şuurun sahih iman ve halis amel ile doldurulmasidir. 26.02.2026 00:25 Saygilarimla 0Z0 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: Bugün Saat 08:28 |
|
26.02.2026 PERSEMBE uçyol izmir 06:29
DUYGUDURUM DERINLIGI Kadın V Erkek Kari ile Koca Usta'dan Hoca'ya Usta ÇABA Hoca YASA istemez EVRENSEL YAPILANMA ONERISI Saygilarımla…
Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 09:24 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: Bugün Saat 08:40 |
|
25.02.2026 CARSAMBA 11:49
Karmaşik ve yalın İcerik ve biçim Karanlik ve aydinlik Sıcak ve soguk Kısa ve uzun Geçici ve kalici Zor ve kolay Ağir ve hafif Bu şu demektir yasancin savaş ve barişi içinde tanincin sinav ve yarışi bulunur. Dun akşam Fetihler Sultani Mehmedin (FSM) 70.ci bolumunu izledim.. Istanbulun fefhi bolumunden beri izliyorum. Türk filimlerini izlemem.. basit bulurum. Dizilrlerin cogu da ahlaki bir fazileti öğutlemez. Ancak FSM hem senaryo.. hem oyuncu.. hem teknik.. olaganustu yapilmis hem tarih.. hem hikaye.. hem belgesel bakimindan harika olmus.. Ancak bu oradaki din ve felsefeyi onayladigim ve begendigim anlamina gelmiyor. Artik dinlerin savaşi bitti.. avrupa 17.yy da bitirdi.. bizde bu 21 yy da bitirecegiz.. savaş ulkelerin savaşi da degil.. savaş dili ve dini partilerine paravana ve ideolojilerine paratoner eden insanlarin savaşi.. zengilerin.. silah tuccarlarinin.. dili dinleştirenlerin.. dini dilleştirenlerin savaşi.. bir avuç Tanr tanirlarin ve Tanri tanimazlarin savaşi.. aydin etiketine ihanet eden bilimcilerin ve dincilerin savaşi.. ancak savaşlarin BARIŞ amaciyla yapildigini da unutmayalim. Tabloda goruldugu gibi sorunu saglam bir şekilde çozumlemek sağlikli kararlar vermek bir imtihan ve SINAV.. verilen kararlari yararli ve verimli bir sekilde sol ve sag ile toplum ve birey recetesi ile yurutmek.. dunya ve ahiret ile kadin ve erkek dengesiyle surdurmek.. akil ve kalb ile toplum ve birey uyumuyla uygulamak bir musabaka ve YARIŞ.. Bu sinav ve yaris yolunda çogu zamanda yalniz kalirsiniz.. çogunluk sorunlardan yakinarak hemen savaş ve savastan bunalinca acele bariş ister.. dediklerine uymazsaniz siz ya korkaklikla ya hainlikle suçlar.. çogunluk ya guce tapar ya gucten korkar.. ya çikara banar ya da benim gibi maaş canagi yalar.. MAAŞ.. bizim sorunumuz maişet.. geçim.. gecimlik.. bunu da bize dayatan ve giderek dogaya yabancilaştiran TEKNOLOJI.. aslinda dinler ve ideolojiler savaşmiyor... bilimciler ve dinler savasiyor.. insani insandan uzaklaştiran IDEOLOJI savaştiriyor. Artik duşman insan degil.. insani kullanan teknoloji ve ideoloji.. teknoloji ne hale geldi ? YAPAY ZEKA... peki ideoloji ne hale geldi ? Teknolojiden yararlanarak bireysel gizliliğimizi.. guvenligimizi.. kişisel özgeligimizi.. ozgunlugumuzu ihlal eden örgutsel gözetleme ve izleme.. kuresel yönlendirme ve yonetme.. suçlulari ve saldirganlardan koruma bahanesiyle ozel hayatlarimiza mudahele ediliyor. Yarin KURESEL capta bu kapitalist ve masonik ve nasyonalist ideolojilerle sosyalist ve marksist ve dindar ideolojler birlestiginde ortaya çikan sese de biz SANAL HAFIZA diyelim... İste bizim kulturumuzde DECCAL denilen yapay zeka.. TAGUT denilen de sanal hafiza.. olamaz mi ? Peki bu ikisi nereden çiktı ? VesvasiHANNAS 'dan 0Z0 https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2975
|
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
osmanziya
Kıdemli Üye
![]() Gönderim Zamanı: Bugün Saat 09:29 |
|
Buradaki duygudurum tablo ve yazıların Face in Hikaye ve Öykü departmaminda yayimladim. Haber ve Duyum bolumunde de paylasiyorum. Bu arada şunu da kendime yazdım. AYNIN (niyetin) basari ve RÜYETİ ile bir MANZARASI bulunuyorsa EZNİN (nazarın) sem'i ve HABERİ ile bir MUBSIRASI olur. Bulunani ve olani anlamak ve açiklamaz uzun iş.. sadece yukaridak cumlelerimi biraz daha Türkce ifade edeyim GÖZÜNÜN (niyetin) gorsel GÖRÜSÜ ile kişi bir GORUNTU elde eder. Goruntu de bir de işaret ve GÖSTERGE bulunuyor. KULAĞININ işitsel DUYUMU ile kişi bir GORULTU elde eder. Görultu de bir de delalet ve GORUNGÜ oluyor. Manzara GORUNTU demektir Mubsira GORULTU demektir değişkeni ve terimi ben uydurdum) İşaret GOSTERGE demektir Delalet GORUNGE demektir (gosterge diyorla oysa ibre ayri delalet ayri) Anladiklarinizi eleştirin.. anlamadiklarinizi sorarak çalişmaya katkida bulunabilirsiniz. 26.02.2026 09:27 0Z0 |
|
|
usul esasa mukaddemdir
|
|
|
|
|
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |
|