Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: KADER Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: KADER
    Gönderim Zamanı: 14-Haziran-2021 Saat 12:23

uploads/20210614_122456_KADER.rarKADER

 

 

 

KADER

 

Kader ve Yazgı  konusu en ince konudur.

 

Hukuk fakultesi okuduğum ve seçmeli ders olarak HUKUK FELSEFESİ de gördüğüm halde oradan öğrendiğim ve aklımda kalan tek cümle.. "Kader konusunun felsefenin  PASLI KİLİDİ" olduğudur. Buna rağmen gençliğimde nasıl da ateşli ateşli kadar tartışmaları yaptığım aklıma geldikçe şimdi utanıyorum.

 

Hukuk fakültesini bitirili 47 sene olduğu halde hukukçuluk mesleğimde duyduğum en anlamlı söz bir hakime hanım kardeşimin, “İyi ki kaderimizi yazan biz değiliz.”  cümlesi olmuştur.

 

Aşağıda dizine ekli 22 tablo içinde yazgının (kaderin) ve yargının (kazanın)  en açık ve seçik tanımını ve kuruluşunu izleyeceksiniz.. buna rağmen kader ve irade tartışmalarının bu gün macro dünyaya ilişkin CEBRİYE  (determine rölativite dayatımı) ve micro dünyaya ilişkin CERBİYE (istatistik kuantum deneyimi) münazaralarından öteye gitmediğini de bilirsiniz.

 

Bir defa teorik kadar ile pratik kaderi birbirinden ayırmak gerekir.. İmamı Nursi 26.Söz olan KADER mevzuunda TEORİK olarak  oldukça doyurucu bir açıklama yapmıştır. Bu günkü yahudi teolojisi islam dünyanın kader kuramını aynen kabul eder. Biz pratik olarak geçmişe kadar geleceğe irade olarak bakarız.. aksi yapılsaydı yaşam sürmez, uygarlık ilerlemez ve medeniyeti ve insaniyeti inşa etmek mümkün olmazdı zaten.

 

Ancak yinede insan soru sorar ve yanıt arar.. bunun bir sakıncası yoktur. Kader ve kaza ile ata ve ceza konusu ince konular. bu mevzuda  dikkatli düşünmek.. itinali konuşmak.. ve acele karar vermemek gerekiyor. Zaten bir ömür yaşayan kimseye.. tanrıyı, melekleri, kitabları,  rasulleri, ahireti ve sonunda KADERİ..   örnekleri ve deneyimleri ile  anlama imkanı doğuyor. Hayrın ve şerrin yaratıldığını.. insanın hayra kabil ve şerre fail olduğunu.. sonunda SAİL olduğunu..  hasenetinin vehbi.. seyiatının kesbi olduğunu ve sonunda NAİL bulunduğunu anlıyor.

 

Şimdi bu yazıyı yazdım.. 68 yaşında.. öyle ise bu yazı  67 yıllık dürülüşün bir dirilişidir.. ya da 7000 yıllık bir EVRİMİN  devrimidir.. bu ARD zamanlı ilişkilerden başka bir de  yazgının dayatımı ile yargının deneyimi arasında farkı anlamak için buyruluş ve YARATILIŞ  arasındaki EŞ zamanlı  ilişkiyi bilmek gerekiyor. Öyle yaratılış ve evrim çekişmelerinin götüreceği bir yer bulunmaz.

 

 Bu yatay ve dikey ilişkisi bilsen bile bu kuramsal ve kurumsal bilgilerden başka UYGULAMALI  tasarları ve  kararları gerektiren önerileri ve onayları  bilmek gerekiyor  ki bu da  şuraya bindirilen  yirmi tabloya eklenecek en az kırk tane tablo gerektiriyor. Tüm bunları bilsek  bile kader tablosunda yazılı ŞAKİ başlığı SAİD başlığına çevirmek için elinde DUA’dan başka bir vesile ve vetirenin bulunmadığını görmek gerekiyor.

 

Sonuçta HEPİMİZ  bekliyoruz.. intizar ve tarabbus ediyoruz.

 

İşte bunun için diyoruz ki:

 

Allah azze ve celle bizim ve sizin akıbetinizi ve ahiretinizi güzel ve iyi etsin. Amin.

 

Bilgi, sevgi, saygı ve sağlıcakla kalınız.

 

Osmanziy 14.06.2021 Üçyol İZMİR    

 



Düzenleyen osmanziya - 14-Haziran-2021 Saat 12:33
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk