Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: Kulturleme ve kulturlenme Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2555

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: Kulturleme ve kulturlenme
    Gönderim Zamanı: 06-Temmuz-2021 Saat 12:33
DEĞİŞTİRİLMİŞ VE DÜZELTİLMİŞ:
Wittgenstein ki çağdaş felsefenin özellikle bilgi ve dil felsefesinin otoritelerindendir.. onun hiç bir kitabını okumadım.. genel kültür olarak biliyorum.. yani ikinci elden anlatımlarla hakkında bilgi sahibiyim.. Keza ondan önce dil ve bilgi felsefesinin yetkesi ve otoritesi KANT idi.. eserleri hakkında ayrıntılı bilgim varsa da örneğin Mehmet Emin Erişirgilin Osmanlıca "Kant Felsefesi" kitabını daktilo ile Yeni Türkçe Alfabesine (Türkçe) çevirmişsem de doğrudan eserlerini okumadım.. Hatta Wittgenstein'in TRACTATUS'unun ve TEORİK AKLIN TENKİDİ'nin türkçe çevirileri bulunuyorsa da ve elimde de var ise de bunları da okumadım.. Çünkü bu yapıtları okumak ve anlamak çok zordur.. Aristo’nun ORGANON’u gibi temel eserler bir kaç kez okuyarak LİSAN'ına hakim olduktan sonra yavaş yavaş anlamaya başlarsınız.

Örneğin Hilmi Ziya ÜLKEN nerede ise bütün kitaplarını okudum yalnız Spinoza'nın ETİKA çevirisini okumadım.. Hatta yine anlaşılması zor olan Hilmi Ziya ÜLKEN'in BİLGİ ve DEĞER kitabını dolma kalemle DEFTERE yazdığım halde.. iyi ki ETİKA'yı okumamaşım.. okusaydım.. diline ve düşüne muttali ve muhatab olsaydım.. büyük bir olasılıkla.. piyasadaki Etikacı ve Spinozacı'lardan biri olurdum.

Felsefe yanında dini eserlerde okudum.. özellikle Risale-i Nur Külliyat'ını kalemle osmanlıca olarak yazdım.. bunu şunun için yazdım: Hangi kültürde iseniz.. kültürün hangi yazarını okuyorsanız.. genç bir halde ve boş bir zihinle o okunanlarla bilincinize ister istemez bir FORMAT atıyorsunuz.. bilimsel paradigmalar.. dinsel dogmalar.. geçmişin gelenekleri.. günün yetenekleri ve geleceğin yenilikleri.. HAZIR açık ve seçik ANLAŞILIR yazılarla KÜLTÜRLEME.. KÜLTÜRLENME.. KÜLTÜRLEŞME (Bozkurt GÜVENÇ, İnsan ve Kültür) süreçleriyle farkında olarak ya da farkında olmadan KÜR içinde bulunuyorsunuz.. aynen KÜRESEL dünyanın çağdaş kültürü bir ÇİLEK kürü gibi size dolduruyor.. felsefi ve dini kitaplar ve yapıtlar olağanüstü kürleyici ve kültürleyicidir.. bunlardan birinin de ARABİ olduğunu biliyorum.. onun çağdaş versiyonu AHMED HULUSİ'den biliyorum...

EVET, bu muhteşem zatların hiç bir kitabını okumadığım halde etkilerini ve kültürlemelerini KIYAS denilen müthiş bir LAMBA ile bunu biliyorum.. ÇÜNKÜ bu Fakir nasıl İmamı Nursî nasıl Risale-i Nur KÜLLİYATI ile i KÜL-tür'lenmiş isem, KENDİM gibi başkalarının üç aşağı beş yukarı buna benzer BİÇİM'de ayna nörünlarımızı doldurduğunu anlıyorum.

Bunu başka nereden biliyorum.. şundan biliyorum.. on yıldır yazıyorum.. hiç bir arkadaşım yazımı anlayıp bana anlıyorsa eleştiri anlamıyorsa soru.. yapamamalarından biliyorum.. çünkü ortaya hazır açık ve seçik anlaşılır bir KİTAB ile onları KÜLTÜRLEYEMEDİM.

işte bunu Wittgenstein'in ünlü cümlesi "Bilgimizin sınırı dilimizin sınırıdır" aydınlığından görüyorum.

Bir dili bilmedikçe ya da bir yazarı okumadıkça yani bir repertuvar ve bir literatür olmadıkça.. iletişim kurmak olası değil.. çünkü bir mezheb.. meslek.. meşreb.. sırrı vardır ki o yolda yürüyüp tadını almadıkça ne süt içebilirsiniz ne de şarab.. ne bal'ı tadarsınız.. hatta suyu bile...

YBA ile insanlara va'd ettiğim tek şey: Başkasının sarayında ya da rezidansında yaşamaktansa.. kendi kulübenizi kendin kurun.. bu çok daha muhteşem ve muazzam değilse çok sadedir.

işte o zaman iştah ve iştiyak ayaklarıyla yerde HACAT’ınızı kazınırken.. gökte merak ve aşk kanatlarıyla HARRATINIZI çalıştırarak bilgi ve sevgi zirvelerinde dolaşır.. öz'ünüzü gönlünüze ve gözünüze perde etmezsiniz.. bu asırda buna çok ihtiyacımız var.

Bilgi, sevgi, saygı ve sağlıcakla kalınız.

Osmanziya 06.07.2021 Üçyol-İZMİR

Yanıtınız ve katkınız ile eleştiriniz ve sorunuz için teşekkür ederim .. Hanım. Hanım dedim çünkü “FAZİLET” bayan ismi.. ifadenizden de anlaşılıyor ki büyük bir olasılıkla “Bayan” sınız ancak olmayabilir de.. hatta sayfanızı ve bilgilerinize baktım.. profil resminiz yok.. tek ortak arkadaşımız HASAN bey.. Bütün bunları şunun için söyledim birinci elden bilgilere ve gerçeklere erişmek artı bir çaba ister.. Eğer ciddi ve Akademik bir sonuç istiyorsam.. Arabi’nin Hulusi’nin Wittgensein’in.. Kant’ın.. eserlerini doğrudan incelemeliyim.. Eğer bir konu varsa.. daha önceden ortaya konulmuş bilgileri yeniden ortaya koymamak için önceki çalışma ve araştırmaları öğrenmeliyim.. bu kaçınılmız. Bir yazarı anlamak ya da bir dili öğrenmek istiyorsam.. en az iki yılımı ona vermeliyim.

Şu da var ki insanın insan olması ve sonuçta mukabele ve mükâleme yaparak işaretleri AÇIK hale getirmek..   mukayese ve muhakeme yaparak delaletleri SEÇİK hale getirmek.. için.. önceden yazılıp teraküm etmiş ve birikmiş meksubatı.. yani bütün temel ve klasik yapıtları okuması gereği BULUNMADIĞINI düşünmüyorum. Hatta tam tersine, sonucun ÖZGÜN olması için daha önceden onlar tarafından formatlanmamış olması gerekiyor.

Az ve fakat özgün bilgilerimi de böyle oluşturdum. Yukarıda anlattığım gibi bazıları ikinci elden bazıları birini elden müktesebatı ilk yirmi yıl okudum.. profesyonel olarak hukukçuluk amatör olarak bilimcilik yaptım.. amatör bilimciliğim profesyonel hukukçuluğumu geçti.. ancak anlamaktan bıktığım ve anlamaktan usandığım için olsa gerek.. ikinci yirmi yıl içerikli bilgilere girmedim.. YBA in inşası için çalıştım. Bu çalışmanın reklamı için yaptığım bu yazı gibi içerikli bilgilerin ve bilgi içerikleri olarak web sayfamda (http://www.yontembilim.com/forum/forum.asp?SID=f557793f16946c97dzc2e1a8bf144f1e ) ve face de oluşturduğum binlerce yazı ve on binlerce tablonun da peşinde değilim. Sadece Analatik Düzlemin görsel, mantıksal ve metodik tasarrufu olan YBA öğrenmek, kullanmak ve yararlanmak isteyen öğrenicilerin peşindeyim.. Arayışınızda başarılar dilerim. Sağlıcakla kalınız.
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk