Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: ORTAK DIL VE KOKEN DIL Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2698

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: ORTAK DIL VE KOKEN DIL
    Gönderim Zamanı: 03-Şubat-2022 Saat 02:28

Ortak dil ve din.. ya da dilin ve dinin kökeni.. KAYNAK sorununa ilişkin FELSEFİ bir çalışmadır.. bilim olarak mantık tabanlı PSL insan bilimleri.. matematik tabanlı FKB evren ilimleri.. bu gün kırk yıl önce felsefi olarak başlayan ANTROPOLOJİ bilim haline haline geldi.. kara avrupasında kültüre antropoloj.. anglo-sakson antropolojisinde insanbilime KÜLTÜR adı veriliyor.


kültür
antropoloji
insanbilim


Realite, hakikat ve gerçek gibi eş anlamlı sözcükler.


Bir aynı şeyi ifade eden bu terimler hakkında savıma kanıt olarak Prof. Bozkurt GÜVENÇ'in 100 sayfalık Kültürün abc'si kitabı ile 500 sayfalık KÜLTÜR ve İNSAN kitabını öneririm.


Elbette dinini ideoloji ve ideolojisin din haline getirmiş totaliter zihniyetler ve otoriter faaliyetler için pek uçuk görülse bile savım kanıtını buluncaya kadar pek çok soruların yanıtlanması ve pek çok sorunların çözülmesi gerektiğinin bilincindeyim.


Ancak bilim ve düşünce ve dil ve din tarihinde bilimsel paradiğma ve dinsel doğma değişmesini gerçekleştiren kültürlenme ve kültürleşme böyle savlarla başlamış, birden bire ortaya çıkmamıştır.


Biz bir kıvılcım.. attık.. ya yanar ya da söner gider.


Biz düşen hikmeti izlemektir. Sağlıcakla kalınız.


[ozo]


KÖKEN DİL VE ORTAK DİN

DÜZELTİLMİŞ: "DİL en az dinin yarısı kadar aydınlatıcıdır" derim çoğu zaman.. hatta dilini bilmeyen dinini de tam bilmez söylemişimdir. Siz bunu kendini bilmek ve insanı tanımak olarak da düşünebilirsiniz.

Bu tabloyu 23 tablodan sonra oluşturdum. Bu konuda belki ben diyem binlerce siz deyin onbinlerce tablodan sonra ortaya koymuşsam kırk senede oluşmuş bir anlatım olmadığını anlatmış oluyorum.

Bu tabloyu bir kitab ile ayrıntılı olarak açık ve seçikte anlatabilirdim günlük dilin düz yazısıyla.. fakat bu sefer düz yazının minneti ve etkisi ve gereği altında kalırdım.. YBA ile kolayca değiştirilen ve düzeltilen ve geliştirilen analitik düzlemin paralelliğini, simetrikliğini ve güzelliğini gösteremezdim. Bu değiştirme ve düzeltme ile geliştirme ve iyileştirmeyi   siz düz yazıda da yapabilirdiniz lakin bu kadar hızlı ve kolay yapamazdınız.

Bir BERR var.. BİRR’in altında.. onunla HİÇ bir nesneyi anlatamaz ve fakat HEP bir kimseyi anlatabilirdiniz. HER ve hep ve hiç FARSÇA.. kökenli.. birr ve berr ARAPÇA.. kökenli.. geriye kalan “BİR” de GÜZEL TÜRKÇE’me ait olsun.. hiç ve hep dilimize yerleşmiş.. berr ve birr yerleşmemiş.. HER HANGİ BİR sözcüğün değişkeninin atılmasından tutulmasına.. yerleşmesinden yayılmasına kadar ortaya çıkan KÜLTÜR olayını izlemek kökenbilime ilişkin bir konu ve benim uzmanlığım hatta bilgim dışında.. etimoloji bu ciddi bir bilim.. fakat ilgim ve sorunum ve konum dilin bu ayrıntısı değil onun ana hattı.. ve bununla yapılan büyük resimler.


Dil ve din KÜLTÜR'ün sonuçta uygarlığın ve insanlığın ve beşeriyetin olmazsa olmazı.. en “dil”linin dahi bir ETİK değeri ve dini ve en dinlinin dahi bir ETNİK değeri ve dili.. bulunduğunu inkar edemeyeceğimize göre bize düşen eğer BİLİM yapıyorsak bunun kökenini aramak.. eğer EMİK değerler bunu aratmıyorsa bu onun TEKNİK’i ve kemiğidir


Dilin ve dinin ortak ya da ayrık bir kökeni bulunur ya da bulunmaz bu başka bir sonuç.. fakat bu başat araştırmaya girişebilmek için bizim dil ve din kökenine erişmek için felsefe ve din arasında ortak bir dil arama ve bulma konusunda bir çalışma yapmamız gerekmez mi ? Günlük dilin düz yazısı piyasasında ördükleri gerçeklerin satışını yapanlar için gerekmeyebilir.. ancak arayanlar ve düşünenler için elzem bir gereksinim bu.

Günlük bilginin mantığı ve bilimsel bilginin matematiğinde kullanılan sözel ve sayısal dilin bizİ getireceği yer buraya kadar.. bilime vereceği “gerçek” bundan ibaret.. buradan ileriye yürümek ve gerçeği daha sağlam ve sağlıklı örmek isteyenler için.. çok yönlü ve yanlı dil, din, hikmet ve insan konularında ortak dil gereksinimi ve arayışında bulunanlara.. YBA (Yöntem Bilimsel Analiz) in hızlı ANLAM SÜRÜCÜSÜ ve kolay ANLATIM AYGITI onlar için biçilmiş bir kaftan.. ya bu kaftanı giyeriz.. ya da yapay zekanın giydirdiğini seçersiniz.. tercih bizim.

Bilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.

Osmanziya 03.02.202 Üçyol-İZMİR





SÖZ KONUSU 23 TABLO (DOSYA)
20220203_023017_BIR.rar

Düzenleyen osmanziya - 03-Şubat-2022 Saat 08:51
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk