Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: MUDRIKE Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: MUDRIKE
    Gönderim Zamanı: 27-Haziran-2022 Saat 19:22


"Ve ma edrake ma leytülkadr"


KADR gecesini farkını veya kadrini idrak ettin mi ?


MUDRİKE

Bu fark ve kadr konusunda ayrı ayrı iki kitap yazabilirim.. fakat sizi burada geçen İDRAK etme konusunu götüreceğin.. irfan ve ibret üzerine de iki ayrı kitap yazabilirim.. zaten İRFAN konusunda webin başlı başına bir kitab yazdım 20 sene önce.. kitap varda.. okuyan.. kavrayan.. anlayan.. bundan dolayı ilgilenen eleştiren ve sorun kimse bulamadık bu güne kadar.. demek ki bizim KONU'larımızı ve konuşlarımız pek itibar görmüyor.. şimdi İTİBAR.. İLGİ.. OKUMA.. KAVRAMA.. ANLAMA.. ELEŞTİRME.. SORMA.. İRFAN.. İBRET.. İDRAK.. FARK.. KADR.. bu adını bildiğimiz ne olup olmadığını da az çok bildiğimiz. belki giderek sadeleşen Türkçe'den başka her dilde çok terim ve kavramları bulunan GÜNDELİK DİL'in bilmedi bir sürü DEĞİŞKEN'den sadece İDRAK hakkında bir anlatma girişiminde bulancağız..

İSLAM kültüründe ki bu kültür Kur’an-ı Muc’iz-ül-Beyan’da MİLLET-İ İBRAHİM olarak bahsedilir.. İbrahim Aleyhisselam’a Rabbimiz diyor: De ki; salatım ve nüsikim.. dirimim ve ölümüm.. âlemlerin Rabbi içindir. O’nun ortağı yoktur. bununla buyruldum ve ben “teslim olanların” ilkiyim.
Demek ki “Müslümanlık” yani İbrahim ULUSU ve İbrahimî KÜLTÜR.. idraki İbrahim Aleyhisselamla başladı.. musa ve isa aleyhisselamdan Nebimiz Muhammed aleyhisselama kadar geldi. Yani İSLAM DİNİ.. 1400 yıldan ibaret değildir.. bunu böyle gösteren DOGMA.. dünyanın evrenin merkezi olmasına ilişkin dilin paradigmasına paraleldir.. PARADİGMA yıkılda. . bu dogmada yıkılacak.. ne ile İDRAK ile..
Zeka’dan başka idrak.. anlayış, zihniyet.. mentalite.. kavrayış.. mantık.. yöntem.. bakış açısı.. gidiş.. görüş.. yürüyüş.. gibi sözcüklerde dile getirilen kavramlar insanbilimine ilişkin terimlerdir.
Face de çoklu zekaya ilişkin bir paylaşımda (bu paylayışım yazı altında verdim) dedim ki: Çoklu zeka.. insanı tanıdıkça ortaya çıkan zeka ve idrak şekilleri sanırım bilgimiz geliştikçe daha artacak. Ancak artan ZEKA değil insanın çeşitli kuvveleri ve latifeleri olacak.
Müdrike hakkında yaptığım bir çalışmada idrakin dört tipini saptadım..
ikisi geçmişe ilişkin derb ve derk.. bu "derk" bizim "idrak" diye bildiğimiz "anlık"tır..
ikisi geleceğe ilişkin debr ve dekr.. "derb" bizi müdebbir olmak.. tedbir almak önlem almak dediğim idarececilik yönetimciliktir.

Geçmişe ilişkin DERB ve geleceği ilişkin DEKR hakkında uzun açıklamalar yapmak gerekiyor. Burada sadece şunu belirtmeliyim ki bu idrak tipleri "muzari"nin şimdi burada'sında etkisi olabilen İRADE'nin tavırlarıdır. Yani bunlarında ardında irade bulunur.

Zeka ve hafıza genellikle iradeye değil ilme hizmet eder.. Ancak ilim de iradenin yakıtıdır. Durum şu hem zeka ve hafıza konusunda yeterince geniş ve derin çalışmalara yapılamamıştır. Sadece günlük dilin matematiği ve bilimsel dilin matematiği ve kuramların birikimi bu tür "ölçüm"ler yapılmıştır. Bunlardan ne gibi yararlar sağlandığı ve hatta insanlar arasında olumsuz değerlendirmelere neden olabileceğini düşünüyorum. Fakat toplumu yönetin güçler insanları zeka “bakımdan” seçerek daha bol ve verimli “üren” alabileceğini hep düşünmüşlerdir. Ancak insanın kimlik ve kişiliğinin oluşmasında bireyselliğinin ve başatlığının gelişmesinde klasik anlamda IQ ZEKA’sı tek faktör değildir. Liderlik ve sair özelliklerine gerek bulunur.. ancak bunlarda “zeka” değildir.. bunlarda kullanılan “zeka” değil mantık-ı ilim ve meşiet-i iradedir.

İnsanın; idrak (müdrike) ve irade (mutasarrıfa).. mantık ve nutuk.. maişet ve meşiet kısaca nazari (bölen akıl) ve ameli akıl (seçen akıl)   konusunda ve özellik bilgi bilim (epistemoloji) alanında en temelli çalışma Kant'ın teorik ve pratik aklın tenkidine ilişkin ünlü yapıtlarıdır.

Keza kendi kültürümüzde havass-ı hamse-i zahire ve batına'ya ilişkin çalışmalarda konu daha derli toplu olarak alınmıştır. 20 den fazla tabloya dayalı bu paylaştığım tablo vehim ve hayale dayalı zeminimiz üzerinde yükselen "bina" zekanın "yer"i göstergelendi.. ancak "zeka" bizim iradeyle ortaya çıkan bu dört duyarlıktan (d-rk,d-br,d-br,d-kr) özellikle "idrak" (derk) ile re'y (oy) üzerinde ETKİN bir rol oynar.

Burada bahsedilen türleri, YBA ile yaptığım "insanbilim"e göre, https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1843&PN=1   AKIL (IQ), KALB (IQ) ve RUH (SQ) kökenli entelektüel düşüncelerin, emasyonel duyguların ve motivasynel dileklerin ağırlıklı etkilerinin bulunduğu zeka (aks-hads) türleridir. Bunlardan sadece IQ “ZEKA” olup diğerlerinin kuramsal “benzetme”lerden öte bir değeri bulunmaz, diye düşünüyorum. [OFZO] 27.06.2022

Paylaşıma yaptığım yazı bitti.. bu yazımdan da büyük bir olasılıkla fazla bir “şey” almadınız.. fakat iç bir şey anlamadınız değil.. aşağıda ALINTI’yu okuduktan sonra biraz daha iyi anlayacaksınız. Fakat sizden istediğim daha başka bir iş.. siz bu düz yazıyı bırakın paylaştığım tabloları yalından karmaşığa doğru versiyon sırasıyla imgleyin ve irdeleyin…
İnanın daha çok “şey” anlayacaksınız, kolay gelsin.
Bilgi, ilgi, saygı, sevgi ve sağlıcakla kalınız.
[OFZO]27.06.2022



Psikologlara göre dört tür Zeka vardır:
1) Zeka (IQ)
2) Duygusal Zeka (EQ)
3) Sosyal Zeka (SQ)
4) Sağlamlık Zekası (AQ)
1. Zeka (IQ): Bu, anlama, mantık seviyenizin ölçüsüdür. Matematik çözmek, bir şeyleri ezberlemek ve dersleri hatırlamak için IQ'ya ihtiyacınız var.
2. Duygusal Zeka (EQ): Bu, başkalarıyla uyumlu olmak, zamana uyum sağlamak, empati kurabilmek, sorumluluk, dürüst olmak, sınırlara saygı göstermek, alçakgönüllülük, samimi ve düşünceli olmak gibi yeteneklerinizin ölçüsüdür.
3. Sosyal Zeka (SQ): Bu, bir arkadaş ağı kurabilmek ve bunu uzun bir süre boyunca sürdürme yeteneğinizin ölçüsüdür.
Daha yüksek EQ ve SQ'ya sahip insanlar, yaşamlarında IQ'su yüksek ancak EQ'su ve SQ'su düşük olanlardan daha ileri gitme eğilimindedir. Çoğu okul, IQ seviyelerini iyileştirmeye odaklanır ve diğer zeka türlerini önemsemez.
Yüksek IQ'ya sahip bir adam, ortalama bir IQ'ya sahip olmasına rağmen, yüksek EQ ve SQ'ya sahip bir adam tarafından istihdam edilebilir.
EQ'nuz Karakterinizi, SQ'nuz ise Karizmanızı temsil eder. Bu üç Q'yu, özellikle de EQ ve SQ'nuzu geliştirecek alışkanlıkları oluşturmaya çalıştırın.
Şimdi dördüncü bir paradigma da var, yeni bir zeka türü:
4. Sağlamlık Zekası (AQ): Hayattaki zorlu bir dönemden geçme ve ondan sağlam bir biçimde çıkma yeteneğinizin ölçüsü.
Bir sorunla karşılaşıldığında kimin vazgeçeceğini, kimin ailesini terk edeceğini ya da kimin intiharı düşüneceğini AQ belirler.
Anne babalar lütfen çocuklarınızı sadece Akademik öğrenime yönlendirmeyin. El emeğini, ev işi yapmayı, çalışmayı asla bir ceza biçimi olarak kullanmayın, onları biraz zorlayacak aktivitelere, spora ve sanata yönlendirin.
IQ'larının yanı sıra EQ, SQ ve AQ'larını da geliştirin. Ebeveynlerinden bağımsız olarak bir şeyler yapabilen çok yönlü insanlar haline gelmeleri için uğraşın.
Son olarak, çocuklarınıza yolu hazırlamayın. Çocuklarınızı yola hazırlayın."
Alıntı



20220627_192222_MUDRIKE.rar

Bu dizin içinde müdrikeye ilişkin 22 dosya (tablo) bulunuyor.

Düzenleyen osmanziya - 27-Haziran-2022 Saat 19:33
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk