Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din
Mesaj icon Konu: din nedir ? Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2715

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: din nedir ?
    Gönderim Zamanı: 10-Aralık-2022 Saat 08:41



DİN NE DEMEKTİR..

Din ibadet demektir.. Bu benim eski görüşüm.. yeni görüşüm ise: Tefekkur ve tezekkuru olmayinca halkin korku ve umutlarini kullanmişlar.. lakin çagımizda tefekkur ve ilim ve hikmet san'at ilerleyince ve avamin kalitesi artinca bu korkutmalar ilkel kaliyor.

Aydin sadece bu YANARDAĞLARDAN akan ateşleri degil gunesin dışınim 5 bin içinin milyonlarca derece olduğunu biliyor.. NAR ile birlikte seyrin ve sırrın nurunu da biliyor. Elbette hepimizin temelinde cehennen korkusunu katlayan YOKLUK KORKUSU bulunuyor. Ancak bunlar nar ve adem konusu o kadar derin gaflet perdeleri altinda insanlar ve muslumanlar farkinda değil.. tek tük çıkıyor.. İspanyol Felsefesi Unimona diyor ki cehennem ateşleri içinde yanmaya razıyım.. yeter ki yokluk olmasın.


Din sadece ahiret demektir.. bu da benim eski görüşüm. Ancak bu gün o hale geldik ki . cennet ve cehennem her yerde ve nesnede.. şeytan ve nebi her ulkede ve kimsede.. yeter ki kendi kabugumuzdan çikalim.. bunu görebiliriz.


Din sadece insanları Tanrı’ya ve Sonsuzluk’a çağıran bir kurumdur.. Bu da benim eski görüşüm.. artik devir.. insanları Tanrı'ya çağırma çağı degil "Sanrı"ları insanlığa davet etme devri...


Anlaşılıyor ki insanın din hakkındaki görüşü yaşı ve deneyimine göre değişiyor ve gelişiyorsa.. çeşitli kültürlerdeki türlü mezheblere göre de değişir ve gelişir.. buna rağmen neden de zihnimizde tek bir din olmalıdır çünkü hak ve hakikat tekdir doğması bulunur.

Şu da var ki HAKK birDİR ve tekDİR.. lakin onun görünen hakikatı örenlere göre değişir. Peki bu ikilemden nasıl çıkıyorum:

Ortada bin yıllardır süren ve çağlara göre değişmeyen bir “Hakk”a biz DİN adını veriyoruz ancak ona giden yollarını da dairenin çevresinden merkeze giden YOLLAR olarak görüyoruz. Dil bir yoldur.. emek bir yoldur.. özürlük bir yoldur.. eşitlik bir yoldur.. iktisad bir yoldur.. adalet bir yoldur. Dinde bu yollara ve sırata ve caddeye İSTİKAMET adını veriliyor. Bununla berebar insanlar kültürü oluşturan dilin ve dinin kökeni hakkında da bilimsel araştırmalar yapıyorlar.

Uygarlımız belki bir gün bu kökene.. o da belki.. ulaşabilirlerler. Bununla beraber bu çok yönlü ve yanlı konularda din ve dil.. hikmet ve felsefe arasında ORTAK bir DİLİN de ön mesele olarak aranması ve bulunması gerekiyor.


Aslında bu yazıya tablosunu verdiğim sarı lehvadaki DİN'i çeşitli ve renkli alanlarla anlatmayı deneyecektim fakat face kapasitesini aştık belki başka bir zaman konuyu ele alabiliriz.. İnşaallah.


Sayglarımla sağlıcakla kalınız.


Dinnur YAŞAR 09.12.2022 Üçkuyular-İZMİR


ASLINDA BU YAZI BİR REKLAMDI
ASIL KONU AŞAĞIDA YÜKLENEN 10 aralık dizini içinde üç alt dizin içindeki
90 (DOKSAN) a yakın TABLO ile anlatılan dil, din ve dünya hakkındaki örgülerdir. Bunu anladığınızda kafanıza geçirilmiş sepeti ve altında başınızdaki çorabı da görme şansınız olacaktır.



20221210_084045_10_ARALIK.rar
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk