Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: sağlam bilgiler Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: sağlam bilgiler
    Gönderim Zamanı: 20-Şubat-2023 Saat 00:48


FEYMANNEM…
Bazen ana baba ortadan çekilir.. annane ya da babaanne torunuyla başbaşa kalır.. birisi derdin başındadır.. diğeri problemin nihayetinde.. aradakilerin sorunlarından başka sorunları bulunur ve birbirlerini teselli ederler.. insanın insana yaptığı da unutulmaz.. ettiği de unutulmaz.. Atalar güzel söylemiş; ne edersin kendine.. edersin kendi kendine... Feymannemi unutmum hiç mümkün mü ? Yetmiş yıl sonra bile..

Saglam bilgiler
İmandan sonra ne gelir diye sordunuz.. derim ki imandan sonra ameli saliha gelir.. Asr suresinde KENDİNE iman ve amelin SALAHINDAN sonra BAŞKASINA hak ve sabrı TAVSİYE edilir. Demek ki iman HAKK ile elde edilir.. amel ile SABIR ile elde edilir.

Bu dörtlü için Şahı Nakşıbend.. Kur'an koybolsa tümü ASR suresinden çıkarırım demiştir. Ahseni amelinde sünneti seniyye olduğunu söylemiştir.

Aslında AMELİ SALİHA başka surelerde önerilmiş ve ögütlenmiştir. Şahsen ahseni takvimden ahsene ameli yürüdüğümüzü düşünürüm. Benim için en dikkat çekici olanı Yusuf aleyhisselamın "Teveffeni müslimen ve velhıknı bissalihîn" duasıdır. Beni müslüman olarak vefat ettir SALİHLER içine kat, anlamındaki bu dua; Amelde teslimiyetten sonra hedefin SALAHAT olduğuna işaret etmektedir.

Keza namazda teşehhüddeki tahiyyatta "Essalamü aleynâ ve a'la ibadillahiSSALİHÎN" diyoruz. Burada BİZ olmaktan başka ikinci hedefin SALAHAT olduğu ortaya çıkar.

Peki salahat ve masalahat nedir ? İmamı Nursî onun belirli ve muayyan bir amel değil yeri ve zamanına göre değişen gayrı muayyen bir ibadet olduğunu söyler. Yani demek istiyor ki ; salih amel bazen namaz.. bazen zekat.. bazen.. oruç.. bazen hac.. bazen cihat.. bazen hicret.. bazen kurban.. bazen güzel bir söz ya da gülümseme olabilir. Genelde yükselen değer ne ise onunla halka hizmet eden iş salih ameldir.

Bu asırda salih amelin "ilim" elde etmek olduğunu düşünüyorum. Çünkü askeri savaş ekonomik savaşa dönüştü o da bilgi yarışına döndü. Teknoloji ve ideolojide SAĞLAM (salih) BİLGİLER edinmek.. salih (sağlam) AKIL ile olası.. aklı salih olmayanın bilgiside sağlam olmaz. Bu yüzden YBA önem ve değer veriyorum.

Muamma
Kimi hayatın anlamını arar.. kimi de amacını... peki ölümün anlamı ve amacı ? Aslında hayat ve ölüm birlikte olduğu gibi anlam ve amaç birlikte olur.. aslında hayat ve ölüm gibi.. anlam ve amaç gibi.. mekan ve zamanda bir muamma.. biz de her şeyi birden bilmiyoruz.. yavaş yavaş öğreniyoruz.. şu da var ki noksanlığımızı tamamladığımmız bir ihtiyaç ve gereksinim yaşamımız var.. bir de kusurlarımızı kemale çalıştığımız bir arayış ve taharri şuurumuz var.. bunların ilkine sorunluluk ikincisini SORUNLULUK diyorum.. sorunluluğumuzu geçim ile giderirken bu yolda saptığımız seçimlerde SORUMLULUK tarafımızı devreye sokarız.. vicdana.. ahlaka.. HALIKA karşı görevlerimizi de yerine getirmeye çalışırız.


Mustafa BUĞUÇAM 20.02.2023 Üçyol-İzmir
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 20-Şubat-2023 Saat 13:37


Dedim

Bir ayagimiz çukurda.. ama hala dilini ve dinini birakip dunya ile uğrasacak adam bulamiyorum.. hayir.. olamaz.. tersini söylemeliyim.. dunyayi birakip dilini diri öğrenmeye ve dinini canli düşunmeye çalış âdemoglu.. demeliydim.
Ancak ikisini birden ele almak zor.. yaşlilara dillerini diri duşunmeye.. gençlere dinlerini canli öğrenmeye çağırıyorum.
Dunya mı ? O zaten seni birakmaz.. istesen de sen onu bırakmazsin.. aliş veriş.. getir götü r işleri bitmez. Yaşami amaç edinen de asla iflah olmaz.

Değerli bir arkadaşım dedi:

Yaşamı amaç edinmek...!
Biraz düşünelim.
Biyolojik olarak Canlının amacı yaşayabilmektir.
İnsan canlının bir eki vardır.
Adam gibi yaşayabilmek.
Biyolojik canlıdan ilahi canlı seviyesine ulaşmak..
O zaman birinci amaç yani yaşayabilmek de güzel olacak..


Dedim:
Teşekkur ederim Hocam.. haklısiniz.. yaşam amaç edinilmezse yeni canlilar çogalmaz zaten. Malum dogum orani ölüm oranini aşmazsa yaşam varligini surduremez.

Ancak uygarligimiz da bu çogalma ve beslenme yasasini aşan seslenme yasasiyle ortaya çikiyor ki bu da yaşami ARAÇ edinmele sağlanabiliyor. Bu sayede.. seslenme.. konuşma.. dusunme.. soyleme.. dinleme.. okuma.. yazma.. ile hayati kullanarak.. kulturu ve uygarligi ortaya koyabiliyoruz.

Örnegin kendi yaşamimin 40 yilini zibil ederek.. 500 haftasini harcayarak 10 000 saatini araç yaparak YBA ortaya çikardim.. bu dili edinmeyi ya da öğrenmeye çalışmayi birakin öğrenmeyi düşünen bir kişi çikmadi...

Ziyafet masasinda yemekleri yedikten sonra mutfaga gelip bulaşik yikamaya kimse gelmedi.. gelse belki yemek yapmayi da ögrenecekti.. neden gelmiyor.. bu ya da buna benzer AMACI edinemiyor.. hazir bilgi.. hazir çözum.. hazir karar.. hazir kari.. hazir koca ariyor.. bulamiyorsa boşuyor.. bu yaş amı am aç edindiginden.. araç edinmedigindir.

Hanim beni koca.. ben hanimi kari edinceye kadar.. kırk yil ugraştik.. hazir bulmadik.. hazirladik.. bu arada üç cocukla birlikte dorduncu çocuğumuz olan YBA ortaya çikti.. şimdi yasama ARaç olmaya degil yaşamı ADaç etmeye çağiriyoruz.

Saygilarimla.. saglicakla kaliniz.

Osmanziya. 20.01..2023 Uçyol.İzmir
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk