Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Yöntembilim
 YöntemBilim Forumu | Yöntem Bilim | Yöntembilim
Mesaj icon Konu: suret-i sekil Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: suret-i sekil
    Gönderim Zamanı: 12-Mart-2023 Saat 08:02
https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1987&PN=1



SURET-İ ŞEKİL


Felsefe tarihinde çeşitli ilim tasnifi bulunur.. bu tasniflerle birlikte yine felsefe tarihinde yapılan kesin ve kategorik ayırımlar bulunur. Bu bölümleme ve tefriklerin amacı çokluk dünyasını sadeleştirmek ve ona bir düzen vermektir.

Günlük dilin yaptığı belirgin ayırımlar yapıyoruz. Örneğin gece ve gündüz.. yaz ve kış.. yer ve gök.. kainat ve insan.. tanrı ve kul.. yaratan ve yaratılan.. kral ve köle gibi bu ayırımlar bizim evrene ve topluma uyum ve intibakımızı sağlar.

Ancak KÜLTÜR'ün olmazsa olmaz bileşenleri olan dil ve din ana-karasından dil ve bilgiler ayrıldıkça bu tasnif ve tefrikler daha da sofistike ve spesifik hale gelmiştir.

Antik çağda bilinen ilk ve teferruatlı tasnif ANALİTİKLER.. ile geometri.. ORGANON ile mantık ikincisi olmuştur. Yakın çağımızda ise benim bildiğim Destartes’in düşünce ve uzamı.. Kant'ın teorik akıl ve pratik akıl ayırımı.. Husserl'in fenomenolojisindeki neotik ve neomatik özler.. Dilthey'in     Açıklama ve Anlama ilimleri.. Biz yöntembilimsel analiz çalışmaları nedeniyle bu konuyla doğrudan ilgilenmedik ancak bu sure içerisinde KENDİLİĞİNDEN çeşitli ayırımlar ortaya çıktı. Dünya ve dil ve din ayırımı gibi.. eşya ve eşhas ayırımı gibi.. harf ve isim ayırımı gibi.. daha pek çok ayırımlarım bulunuyor ve bunlar da genellikle dörtlüdürler.

nar ve seyr ile sırr ve nur
Zerre ve hücre ile zümre ve ene
Hür-ruH ile Bir-raB
Zaman ve nizam ile mizan ve namaz
Nefs ve nefis ile nüfuz ve nazif
Hassasiyet ve hissiyat ile tahsis ve ihtisas

Tüm bunların içinde en köklüsü ve en felsefisi..
SURET ve ŞEKİL ayırımıdır.

Hassasiyet-i Suret ve Hissiyat-ı şekil ayIrımı günlük dilde ve bilimsel dilde genellikle eş anlamlı sözcükler olarak kullanılır. Bu da gayet doğal ve normaldir.. bu ayırımın adını koyalı on beş yılı geçmesine rağmen onu daha Cuma günü belirgin hale getirdim. 10 mart 2023 günü.. bu paylaşımın ekindeki dosyaları incelediğiniz bunu gayet rahat anlayacaksınız. 30 dan fazla dosya versiyon sırasıyla incelendiğinde ve izlendiğinde gayet rahat tahayyül ve tevvehhüm edeceksiniz.. Bu imgelemeler ve irdelemeler tahavvül ve takavvül ettikçe fikir ve zikrinin ile lafz ve mananın dansından ortaya çıkacak manzara ve mübsıra sizin işaret ve delaletlerinize biçim ve suret verecek.. düşüncelerinize ve inançlarınıza şekil ve tasarım sağlayacaktır.

Kelimelerin OSMANLICA olmasına aldırmayın.. biz yazılarımızda HAZIR açık v seçik SEHİL yani anlaşılır ANLATIMI esas almadık.. ta ki bir yazara kapılanıp onun düşünce sarayına hapis olmayasınız diye.. şekil ve suretin biçim ve tasarımını birbirinden ayırabildiğinizde kim bilir belki kültürün olmazsa olmaz bileşenleri olan dili ve dini de ayıracaksınız. Bu ayırım daha pek çok ayırımları tetikleyerek daha özgür bir insan.. daha özgü bir kültür ve daha özgün bir uygarlık ortaya çıkacak.. öznel deneyim.. özdevinir.. ve sair “öz”sesiyle ifade edilen lüb.. zat.. cevher.. asıl.. esas.. sair terimlerle ifade edilen “öz”ün size ve beninize ve kendinize ait olmadığını anlayacaksınız.
Çünkü kafanızı konulan dil sepetini ve başınıza örülen düş çorabını çıkartmış olacaksınız.

Saygılarımla.
Sağlıcakla kalınız.
Osmanziya 12.03.2023

ŞİMDİ BURADA OTUZ TABLO BULUNUYOR:

20230312_080311_SURETSEKIL.rar

Bu tabloları incelediğinizde büyük bir olasılıkla şekil ve sureti birbirinden ayırabileceksiniz.




Düzenleyen osmanziya - 12-Mart-2023 Saat 12:12
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2554

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: 24-Nisan-2023 Saat 07:36
Daha önce.. bir aydan fazla.. göndermişim.. ve gerçekten anlaşılması zor olduğu için doğal ve normal olarak.. anlaşılmamış.. zaten orada anlaşılmamış pek çok.. yazı ve tablo.. duruyor.. şu da var ki ANLAMAK.. bir durak.. bu durağın öncesi de bulunuyor ve sonrası da oluyor.. durak varsa yol da oluyor.. yol varsa yolcularda bulunuyor.. yolcular kim ve ne.. arıyor ve buluyor.. bunlardan biri de Halil Cibran.. amme hem hıllet ve dostluk hem ceberret ve zorluk olur mu ? Amma adam oldurmuş.. sanırım bende bunlardan biri var.. bu yüzden anlam ve anlama ve anlatım.. yolunda daha yürüyecek çok yolumuz bulunuyor.. görüşmek üzere sağlıcakla kalınız.. Osmanziya 24.04.2023 Üçyol-İzmir
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk