Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya
Mesaj icon Konu: akli kullanmak Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2711

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: akli kullanmak
    Gönderim Zamanı: 13-Kasım-2023 Saat 08:15

AKLI KULLANMAK

hem bir funun
hem bir hukuk
hem bir san'at
hem bir hikmettir..

AKLI KULLANMAK
hem bir funun vezni
hem bir hukuk üslubu
hem bir san'at ahlakı
hem bir hikmet usulüdür..



AKLI KULLANMAK
hem bir funun veznini kopyalamak
hem bir hukuk üslubunu yapıştırmak
hem bir san'at ahlakını değiştirmek
hem bir hikmet usulünü silmektir..


Sonuçta bu yazının bahsinde söz konusu ettiğim gibi aklın da nefis, kalb ve ruh gibi DAR anlamı.. ORTA anlamı ve GENİŞ anlamı bulunur. ve bunların ötesinde de SALT anlamı olur.

Tüm bunlar için felsefe ve din arasında ortak bir platform olan YBA sizleri çağırmayı sürdürüyorum.. siz ise sorunlardan yakınmayı sürdürüyorsunuz.. örneğin son İSRAİL katilinin KATLİAMLARI..

İNŞAALLAH.. doğu da akıllanır batı da akıllanır.
Akıllanmasa pişmanlıklarda onun peşinden kovalar.

Saygılarımla

Osmanziya 13.11.2023 Üçyol İZMİR


AKLI KULLANMAK

Rahmetli MEHMET BABAM, "Vay kullanamadığım aklım vay.." diyerek pişmanlık ve keşkeliklerini dile getirirdi.. çoğumuz aklımızı kullanmayız.. daha doğru pratik akıl olan irademizi kullanmayız ve bundan da bir ömür levm ve nedametler ortaya çıkarırız.

Teorik aklın kullanılmaması ve pratik iradeden yararlanılmaması ve Nurani imanın değerlendirilmemesi.. bir olgu.. fakat önemli olan bunun anlamının bilinmesidir..

işte bunun içindir ki tarikatta.. nefsi emmareden sonra gelen nefs-i levvame yani pişman olan nefis ile birlikte başlayan dereceler bulunuyor ve böylece saflaşmanın ve Tanrı'ya yaklaşmanın yani teşebbüh-i bi ahlakillah.. Tanrının ahlakıyla ahlaklanmanın yolu açılıyor.

Saygılarımla.

Osmanziya 13.11.2023





Değerli Hocamız CUMU ÖZÜSAN Ağabeyin yazısı:


Müslümanların en büyük felaketi aklını kullanmaktan imtina etmeleri, gözleriyle gördüklerine bile inanmamalarıdır.
Size bir hikâye anlatayım, hikâye değil tam gerçek. Kendisinden Arapçanın başlangıç derslerini okuduğum merhum Ramazan Acarlar hocam anlatmıştı. Hafız İsmail Xeldûdık gelip hocaya diyor ki, hoca yani bu Amerikalılar aya gittiler mi? Hoca evet diyor. Hafız İsmail: ben gözümle de görsem inanmam deyince hocam diyor ki, Hafız İsmail, sen gözünle gördüğüne inanmıyorsan da görmedikleri Allaha ve ahirete insanları nasıl inandıracaksın.
Allahın verdiği aklı kullanmamaktan daha büyük felaket ve yoksunluk ve kötülük var mıdır, söyleyin bana.
Bakın bir şey daha söyleyeyim çok acıdır. Birisiyle konuşuyordum. Şeyh Lütfi'yi atının üzerinde görmüş. Bana dedi ki: Cuma hoca onun bindiği acaba at mıydı? Artık sözün bittiği yer. Sustum. 12 KASIM 2023. c.ö.


DEDİM Kİ:

Degerli Abicim.. avami nas mürşid bildigi ehli tahkiki taklid eder. Hakikati arayanda HUKUM verirken nerede nazarin nerede basarin agir basacagini USULUNU bilmiyorsa akiĺ ve kalb birbirini perdeler. Bu da ihtilaflara sebeb olur ve bu yuzden ESASA ilişkin mezhebler.. meslekler ve meşrebler çatısir.

Bu anlatimim için de AKIL bir kez geçti.. acaba ben dar.. orta.. geniş ve salt anlamda aklin hangisini kullandım ?

Demem o ki kal ve hal barindiran LISAN faaliyetinde.. akli o kadar çok çesitli kullanir ki INSAN makul ve muhali ayirabilecek IMKANI çok geç yaşta bulabiliyor. Nitekim bu fakir ancak elli yaşimda bulabildim.

Belki de yirmi yıldir imkani bulamayacak kadar aklin zeka ve hafiza kanatlarimi YARARLI çaliştiramamişım

Mantuk fikri ve nutuk zikri AKILSIZ kullanmaktan başkalarini YBA e ikna etmeye muvaffak olamamışım Demek idrak ve iradem maişet ve meşietimi VERIMLI işletememiş.

Öyle ise cesaseti ve cesareti.. şefkati ve şehveti..isteyen.. dirayeti ve riyadeti gerektiren geniş anlamda akil.. sadece hafiza ve zeka ve mantiktan ibaret degilmiş.
Konuya gelirsem, Müslümanların bin yıldır düşünmeyi durdurdukları ve felsefe ve hikmeti dışladıkları.. son üç yüz yıldır düşünceyi dondurdukları ve bilimi ve hukuku işletmedikleri.. yani aklı kullanmadıkları bir vakıa.. ve böylece elimizde HAKK olmasına rağmen akıl, bilim ve kuvvet elden gidince dünyayı yitirdikleri bir gerçektir. Ancak bunun karşısında batının AKLI KULLANARAK elde ettiğinde matah bir sonuç çıktı mı ? Hayır onlarda izlediğimiz kadarıyla KUVVETİ kullanarak biz zayıfları eziyorlar. AKLI KÖTÜYE kullanıyorlar. Demek ki aklı kullanmak yetmiyor iyiye kullanmak gerekiyor.
Sonuçta doğu ve batı hepimizin üzerini düşen.. saptadığınız.. doğunun felsefesi din.. batının dini felsefe.. karşıtlığından kurtulmanın yolunu bulmak ve böyle hakk ve kuvvet dengesini temelinde yükselen ve dünya ve ahiret uyumunda yücelen; erkek ve kadın ilişkilerinde.. birey ve toplum ilişkilerinde.. emek ve sermeya ilişkilerinde.. iktidar ve muhalefet ilişkilerinde denge ve uyumu sağlamak yolunda sınavımızı ve yarışımızı sürdürmektir. Ben buna topluca, dünyayı belirleyen ve dini tanımlayan DİL’i iyi ve iyiye kullanmak adını veriyorum. Aksi halde o HANNAS.. bizi onu kötüye kullandığımızdan çok daha kötü bir şekilde kullanıyor. İşte YBA yegane davası budur.

Saygilarimla.

Osmanziya 13.11.2023




13.11.2017




13.11.2017

Bir zamanlar dedim:

Müslümanlar altıya ayrılır; tüm zamanlı, cumadan cumaya.. ramazandan ramazana.. bayramdan bayrama.. benim kalbim temiz.. benim dedem hacı.. insanlar beşe ayrılır; aramayanlar, arayanlar, asla bulamayacaklar.. bulanlar, bulduklarını olanlar.. face'ciler dörde ayrılır; begenenler.. katılanlar.. yanıtlara yanıt verenler.. yanıtlara yanıt vermeyenler.. gerçek üçe ayrılır; dünya ve dil ve din.. dil ikiye ayrılır iyiye ve kotüye kullanılan.. geriye bir ben kalıyor bende benden içeri..

Başka bir zaman dedim..

Sorunu çözmek için sorundan yakınmakta gerekiyor. Sorunu çözmek için çözümü yüklenmekte bekleniyor. Sorunu çözmek yetmiyor.. çözümün her adımında karar vermek isteniyor; zordan soruna.. sorundan soruya.. sorudan yanıta.. yanıttan çözüme.. çözümden kolaya yürürken. Lakin bizim istemeye.. beklemeye.. gerekmeye.. yakınmaya ve yüklenmeye TAHAMMÜLÜMÜZ bulunmuyor.. diyor Osmanziya.. oysa Lâ yükellifullahi nefsen illâ vüsaha.

Dediklerim değerli olabilir.. ne ne benim için ne de sizin için.. onları uygulamadıkça önemli değildir.. önemli olan para ve vakit ve sıhhat gibi işe yarayan nesneler. çünkü bunlar elle tutular ve gözle görülürler.

Hepimiz benim için değerlisiniz.. önemli olanlar beğenme dışında anladığında eleştiren ve anlamadığında soranlardır. Ne yazık ki bu günü kadar.. çok nadir istisna dışında.. örneğin Recep Bayhan dışında.. o da görünmüyor şimdi.. arayacağım.. önemli bir kimseye rastlamadım.

osmanziya 13.11.2023 Üçyol İzmir.







Düzenleyen osmanziya - 13-Kasım-2023 Saat 17:09
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk