Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta | |
![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dünya | |
![]() |
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Yazar | Mesaj |
fazilet
Üye ![]() Kayıt Tarihi: 02-Nisan-2010 Konum: Yzmir Gönderilenler: 88 ![]() Hak Puan : 0 Kidem : 5 OrtalamaHak : % 0 Irtibar :0 |
![]() Gönderim Zamanı: 04-Haziran-2012 Saat 08:38 |
Einstein konferanslarına hep özel şoförü ile
gidermiş. Yine bir konferansa gitmek üzere yola çıktıkları bir gün şoförü Einstein'a; "Efendim, uzun zamandır siz konuşmanızı yaparken ben de arka sıralarda oturup sizi dinliyorum ve neredeyse söyleyeceğiniz her şeyi kelimesi kelimesine biliyorum" demiş. Einstein gülümseyerek ona bir teklifte bulunmuş: "Peki, şimdi gideceğimiz yerde beni hiç tanımıyorlar... O halde bugün palto ve şapkalarımızı değiştirelim, benim yerime sen konuş,ben de arka sırada seni dinlerim." Şoför, gerçekten çok şahane ve başarılı bir konuşma yapmış ve sorulan bütün soruları doğru cevaplamış. Tam yerine oturacağı sırada bir kişi, o güne kadar konferansta sorulmamış ağır bir fizik sorusu sormuş. Şoför, hiç duraksamadan soruyu soran kişiye dönüp: "Böylesine basit bir soruyu sormanız gerçekten çok garip" demiş. Sonra da salonun arkasında oturan Einstein'ı işaret ederek şöyle devam etmiş: "Şimdi size arka sırada oturan şoförümü çağıracağım ve sorduğunuz soruyu, göreceksiniz, o bile cevaplayacak." Netice: 1-AKILLI İNSANLAR, AKILLI İNSANLARLA ÇALIŞIR ve 2-İNSANIN ZEKİLİĞİNİN YANINDA UYANIKLIĞIDA İNSANA ÇOK ŞEYLER KAZANDIRIR...... |
|
fazilet
|
|
![]() |
|
osmanziya
Kıdemli Üye ![]() Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010 Gönderilenler: 4006 ![]() Hak Puan : 5 Kidem : 6 OrtalamaHak : % 50 Irtibar :2 |
![]() |
Bu anlatım gerçek bir öykümü yoksa uydurma bir öykü mü ya da..
Burada başka seçenekler ne ?
öykü oyun
gerçek
uydurma yalan
Öykü olan gerçek, oyun olan gerçek, uydurma olan gerçek ve yalan olan gerçek...
Acaba gerçek hesaplanabilen matematiksel bir nesne mi ?
Matematiğin kendisi genel kuralları olan oyun ve mükemmel kurgusu olan uydurma ise matematiksel nesneler de gerçek değildir...
Peki gerçek nedir ?
Siz bilgisayarlar ekranlarında akvaryumda balıklar gibi canlı "balıklar" görmüşsünüzdür.. onlar gerçek gibidirler ama hesap ve hendeseye dayanan renk ve biçim cümbüşünden başka bir şey değildirler.
Enistein'in şu an en son geçerli FİZİKÇİ yapan kuramı.. mühendislerin bina yaparken ya da aya modül indirirken işe yaramaz ama evren hakkında en geçerli kuram yani uydurma "gerçek öykü"dür.. çünkü matematik oyunun kurallarına göre gözlenlenmiş ve kanıtlanmıştır ve bu tüm soruların yanıtlanmış olduğu anlamanıza gelmez.
Nasıl Newton fiziği Einstein fiziği ile geçerlililğini yitirmişse, aynı akibet Enistein fiziğinin başına da gelecektir...
O zaman şöyle düşünebiliriz..
Burada anlatılan Enistein şoförü öyküsü uydurmadır, enistein izafiyet kuramı Enistein'in tematiksel uydurmasıdır, matematikin kendisi her dil gibi insanlığın uydurmasıdır.
uydurma.. yalan demek değildir.. herhangi bir nesne düzenini en güzel şekilde oynamak için kurulmuş indirgemeler ve açıklamalardır.
Uydurma da uydurulan nesneler ve ilişkiler yaklaşık olarak var sayılır ya da yok sanılırlar...
Gerçek ise var sayma veya yok sanmanın üstünde kesin ve kuşkusuz olarak "bulunan" nesne ya da kimse ya da ilişki ya da bağ ya da varlık ya da olaydır.
Ancak bizim bunlar hakkında uydurduğumuz her oyunun öyküsü bizim gerçeğe açılan kapılarımızdır.
Bu kapıların bazısı içimizde bazısı ise dışımızdadır.
işte yöntembilimsel analiz bize bunların RESMİNİ çizme imkanı verir..
çizdiğimiz resim bizim gerçeğimizdir.. ben dahil bazıları Enistein'den daha yüksek ve yetkin matematiksel bir resim çizemediklerinden onu "gerçek" olarak adlandırabilirler..
ancak o da "yalan" yani "geçici" bir gerçek olmaya mahkumdur..
Çünkü hiç bir nesne hiç bir kimse ve hiç bir kuram "önce başlat sonra bitir" yasasından kurtulamaz.
Bu durumda bize kalıcı ve değişmez bir gerçeği aramamız gerekmez mi ?
Sağlıcakla kalın.
Osmanziya Düzenleyen osmanziya - 06-Haziran-2012 Saat 01:16 |
|
![]() |
|
![]() ![]() |
||
Forum Atla |
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma Kapalı Forumda Cevapları Silme Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme Kapalı Forumda Anket Açma Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma |