Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
İnsan Bilim
 YöntemBilim Forumu | İnsan Bilim | İnsan Bilim
Mesaj icon Konu: KARADAYI Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya01
Yönetici
Yönetici
Simge

Kayıt Tarihi: 29-Ekim-2009
Konum: İzmir
Gönderilenler: 381

Hak Puan : 10
Kidem : 7
OrtalamaHak : % 100
Irtibar :2

Alıntı osmanziya01 Cevaplabullet Konu: KARADAYI
    Gönderim Zamanı: 28-Kasım-2013 Saat 22:25

DİL ÜZERİNE ÇEŞİTLEMELER

 

KARADAYI dizinindeki dosyalar.

 

 

Bu dizin içindeki 38 dosya  23.40 den 00.40 kadar yaklaşık bir saat içinde oluşturuldu.

60 bölü kırk eşittir, bir buçuk dakika harcandı her bir tablo için.

Bu tablolardaki sözcükler bir kez kullanıldı.. eğer ikinci kez kullanılmışsa derhal değiştirildi.

Hangi sözcüklerin / adların / değişkenlerin değiştirildiğini, tabloları oluşturma saatine göre sırasıyla izleyerek görebilirsiniz. Bazen yeni bir kelime eklense tablo o sözcüğün adını veriyorum.

 

Karadayı TV dizisindeki KÖŞELİ senaryo dikkatimi çektiği için “senaryo” gerçeğini görmek

İçin bu tabloları oluşturdum. Köşeli senaryodan maksat yapay olduğu belli olan senaryo diyorum.. bir senaryo ne kadar “gerçekçi” ise o kadar yuvarlıktır. Genelde batı filimleri daha yuvarlak oluyor.

 

Bu tablolar niçin kurdum: Gördüğümüzün birer örgümüz ve ördüğümüz olduğunu göstermek için.

Ördüğümüz öykü müdür.. oyun mudur.. gerçek midir ?

Bazen macera yaşarız, bazen oyun oynarız ve bazen de gerçeği mi yaşarız ?

Kader kavramı takdirimizin  yaşamın bir kurgusu olduğuna inanmamızı ister.

Oysa kader geçmişe ilişkindir istikbal ise geleceğimiz ilim ve irademizle kurgulamaktır.

Hadi bunları geçtik.. diyorum ki gördüğümüz aslında ördüğümüzdür.

Çoğu kimse gördüğümüzün ördüğümüz olduğuna inanamayacaktır..

O kadar çok kesin, katı, değişmez, sallanmaz ve  sarsılmaz gerçeklerimiz var ki..

Asla kuşku duymayız onlardan.

Özellikler onlar görmeden bilme düzeyine çıkmışsa..

Bildiğimiz anlama seviyesinde içinde kuşku biraz daha azalır.

Eğer inanç katmanına gelmişse artık kesin kes bir gerçek karşısında olduğumuza kuşku duyarsak tüm kuşlarımızı kaçıracağımız kesindir.

Eğer bu inanç, dini bir inançsa..

Tüm dünyamız yıkılır.

 

Aslında kuşkucu bir insan değilim, dini bütün bir Müslümanım.

Ancak inançlarımın şuhuda değil gayba ait olduğunun farkındayım.

Zaten dini inanç olarak teklif edilen de budur. Gayba iman.

Öyle ise ilk ayırt edilecek husus şuhuda ilişkin ilim ile gayba ilişkin iman.

Şuhuda ilişkin ilim ve kelam bile işaret vesileliğine ve delalet vasıtalığına dayanmaz mı ?

Hem alim olmak, ilmi kelamdan ayırt edecek seviyeye gelmek demek değil midir ?

 

Karadayı dizisi bu sene  bir sene devam etmiş.. annemde izlemiş..

Bu günde dizinin kötü adamı TURGUT için ölüm  senaryosu çizildiği halde annen inanmadı iyi adamı Karadayı gibi.. Acaba neden ? Çünkü bir sene izlediği dizide SENARİST’in aklını izlemiş.. öyle çok  işler geçmiş ki  seyircisine yabancı kalmıyor öykünün anlatmak istediği mesaj.. çünkü diziyi uzatmak için olmadık önlemler alınır.. iyi ve kötü kahramanlar ölünce dizinin biteceğini bilir izleyici.. dizi izleyicilerinin izlediği öykü.. gerçek öykülerden çok çok daha yapaydır ama buna rağmen kendini izlettirir. Örneğin bu gün köşeli ve yapay olduğunu bildiğim halde sonuna kadar izledim.

 

Öyle bir akvaryum yapılır ki onun simülasyonunu gerçekten ayırt etmeniz çok zordur.

 

The Matrix filmi bize  yaşam YAPISININ gerçek değil bir simülasyon olduğunu ustaca anlattı.. ama buna rağmen gerçeğe olan inancımız asla sarsılmıyor… acaba neden ?

 

Bu iletinin TABLOLARI  içinde simülasyon yapmadım.. öykü anlatmadım.. edebiyata tenezzül etmedim.. vaaz vermeye yanaşmadım.. kavramlarla resim ve adlarla tablo yaparak çizgi sözcükleriyle sözlerimi söyledim. Gerçeği aradım.. bu kullandığım arayışa.. bu anlatım tarzına ve bu yeni dile YÖNTEMBİLİM diyorum. Yöntembilim yaparken aynı zamanda İNSANBİLİM  dahi yapıyorum. İnsanbilim yaparken aynı zamanda Müslüman olduğum için İSLAMBİLİM dahi yaparım.

 

Yöntembilimsel analiz dediğim bu dili anlamaya çalışan..   anlam çerçevelerini izleyen..  görsel anlatımı izleyen..  fazla kimse yok bir iki kişi dışında.. ancak yazılarımın gizeminin çekimiyle düz yazılarımı okuyan beş on kişinin dışında da yöntembilimsel analiz adını duyanda fazla değildir..

Buna rağmen düzenli olarak dört yıldır tablolarla beraber böyle düz yazılar webimde ve face’de boy gösteriyorsa..  reklamını yapıyorsan net’de GERÇEK’i öğrenmeden önce gerçeği aramanın bildik yollarından başka bir yol gerekli olduğuna dair inancımdır..

 

Gerçeği öğrenmenin bildik yolları;  ilim’in DELALETİ, kelam’ın İŞARETİ, dil’in BEYANI ve düşünce’nin MAANIDIR. Delaleti yakîn, işareti şehadet, beyanı tasrih ve maanı teşrih etmek dahi  bu işleri yapana ilişkin bir ilerlemedir. Bu ilerleme ise kişiseldir.. bu kişisel duyuru ve bireysel uyarılar;  düz yazı.. mantık, matematik edebiyat, vaaz, reklam, propaganda gibi düz yazının büyüsü ile satılsa, tutulsa ve yaygınlaştırılsa bile  HAKİKATI ARAYANLARA ortak bir dil vermez.. çünkü sadece arayanlar öğrenirler.. hakikatı arayanlar ise öğrenmeyi öğrenmek zorundadırlar. Koca Yunus’un dediği gibi “ilim, ilim bilmektir.” Dücane çevirisiyle “bilmek, bilmeyi bilmektir.” Benim yorumumla “Bilmek, düşünümeyi bilmektir.” Başka birisi de “Bilmek, sevmeyi bilmektir.” Yorumu yapar.. fakat bir türlü yazmayı bilemediğimden bu hakikatı çok az kimseye bile anlatamadığımı düşünüyorum. Bu yüzden yazılarımın çoğu böyle YAKINMA ile bitiyor ve sanırım, çok az olan  okuyucuma da gına geliyor.. bu yüzden sadece dönüp diyorum ki  bir dizideki SENARYO kadar inandırıcı gelmese de.. dünyadaki olaylarında bir KOMPLO olduğuna inanıyorsanız.. BİOGRAFİNİZİ bir gözden geçirin.. bu güne kadar neler ördünüz.. hangi oyunlara kurdunuz.. hangi öykülere katıldınız.. bu örgü.. bu oyun.. bu öykü küçük olabilir büyük olabilir.. önemli değil.. çünkü ölümle bitecek.. o sıfır noktasında her şey sıfırlanacak ve çevremizdekilerin çoğu dünya “boş”muş diyecek.. inançlı olanlarda Allah taksiratını avf etsin diyecek.. üç gün yasını tutacaklar ve dördüncü gün yine senaryolar.. komplolar ve yaşam öyküleri sürecek.. TURGUT’lar ölmeyecek ve yine oyunu sürdürecek.

 

Peki biz bu arada “gerçek”i bulmak için ne yaptık.. aramak..

 

İşte bu arayanları düşünerek onlara yardım etmek üzere düşünenleri arıyorum.

 

Çünkü onlara daha hızlı.. daha verimli.. ve daha yararlı bir DÜŞÜNME aracı, yolu, yöntemi, dili hazırlıyorum ve düşünenleri yardıma çağırıyorum.. yoksa gerçeği buldum  ya da gördüm demiyorum çünkü hangi gerçeğe ersek  ya da görçeği örsek “Bu gerçek ne kadar gerçek” ya da “Bu görçek nedir” diye soracağız.. çünkü hala aracılardan, araçlardan, işaretlerden, şehadetlerden, delaletlerden, ilimden ve kelamdan kurtulmuş olmayacağız.. ta ki ölümün düğümü çözülene kadar yaşam bize perde ve örgü olmayı sürdürecek.. belki ölüm bile bu perdeyi tam açmayacak  taa.. ilk SUR üflenene kadar. Öyle ise o zaman kadar sure’lerde anlatılan SUR’un GİZEMLİ “gerçek”ini; nurun delaletini, narın işaretini ve seyrin sırrını yani HAK ve HAKİKATI ve HUKUK’u çok yönlü ve yanlı olarak gerip çekmeye yarayan analitik düzlemin görsel ve mantıksal kullanımı olan yöntembilimsel metodiği merak ediniz, derim. Merakınız kalmamışsa tecessüsünüzü kullanın.

 

Çünkü merak ilmin hocası ise sual onun talebesidir.. yöntembilimsel analiz ise onların elinde yeni bir TEBEŞİR’dir.. teneşir bizi paklamadan kendimizi bir nebze aklamak için hakikat avcısı ve mana savcısı olan fikir ve zikir yardımcısına yardım edin...

 

Allah akıbetimizi ve ahiretinizi güzel ve iyi etin.

Amin. 

 

Sağlıcakla kalın.

 

OSMANZİYA

 

Sentaks / sözdizimsel / BEYANÎ eksikliklerim VE

semantik / anlambilimsel / MAANÎ  yetersizliklerim

için düz yazıdan özür dilerim

 

 

 

 

 

BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk