Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Dünya
 YöntemBilim Forumu | Genel | Dünya  
Mesaj icon Konu: cumhuriyet Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Gönderilenler: 4706

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: cumhuriyet
    Gönderim Zamanı: Bugün Saat 10:29

MUTLAKIYET

MEŞRUTIYET

CUMHURIYET

INSANIYET

İnsaniyetin gerçekleşmesi için için sirasiyla dört aşama.. bununla beraber.. sanildigi gibi bu dördunun en iyisi CUMHURIYET degil...

Hatta adi "cumhuriyet" olupta en koyu hakimiyeti.. hakimiyetiyle hic kimsenin istiklalini gözetmeden istibdat edenleri de bulunur.

Mutlakiyet oldugu halde kullarini onurlu ABDULLAH edenleri de. ISLAMIYET.. unutulur mu ?

MUTLAKİYET olarak SALTANAT durumu yani KRALLIK monarşisi olarak bilinir. Antik çağlarda ve orta çağlarda yaşanmış bir AİLE hakimiyeti ve kuvvetidir. Şu anda bile geçerlidir çünkü dünyayı 22 aile yönetir.

MEŞRUTIYET.. evren için yasalara yani kavanini şeraite bagimli oldugumuz gibi toplum icinde yasaklara yani kavaidi şeriata bağliyiz.

Meşrutiyet

YASALAR yapi ve işlevlerin zorunlu kildigi KOŞULLAR..

YASAKLAR gorevlerin ve odevlerin gerekli kurdugu KURALLAR..

olup insanlar tarafinda dil ve bilim ile ifade ve ilam edilmiş.. din ve hukuk tarafindan ibare ve ilan edilmiştir.

CUMHURİYET.. halk egitimi ve yönetimini yine nasin yapmasi ile istihsalin ve istihlakin.. BILIM ve HUKUK ihracat ve ithalatin.. TICARET ve SIYASET.. ile yapilarak BILGI Toplumu ve HUKUK devleti ülkulerinim gerçeklestirilmesidir...

INSANIYETE gelince.. onu da kirk yildir anlatiyorum.. anlayanlar.. anlamayanlara anlatsinlar..

Burada şu kadarla yetineceğim:

ISLAMIYET

"insaniyet"i sagladiktan sonra gercekleştirilen HURRIYETTIR rububiyeti içinde uluhiyete ubudiyeti olan TESLIMIYETTIR.

Insan olmadan islam olmaz.
İslam bulunmadan insan kurtulmaz. Bunun için her ikisi de aranmalidir.

osmanziya
29 Ekim 2025.. 102.ci yıl üçyol izmir 10:17
yontembilim.com

NOT: Terzinin diktiği kötüdür onu güzel gösteren ütüdür.. yazarın berbat telifi editörün eliyle güzelleştirilir. Senaristle cisimleştirilir. Yaşamanla gerçekleştirilir.

YAVUZ Tellioğlu Yazdı:

Daha İyi Bir Koca Olmanın 9 Sanatı ❤️

🌟 1. Merak Sanatı
“Günün nasıl geçti?” yalnızca cümle değil, kapı anahtarıdır. Eşinin iç dünyasına merak duy.

🎧 2. Dinleme Ritüeli
Cevap vermek için değil, anlamak için dinle.
Telefonu bırak, göz teması kur, “Seni duydum” de.

🪄 3. Küçük Jestlerin Büyüsü
Beklenmeyen bir kahve, minik bir not, yorgun omuzlara sıcak bir dokunuş.
Aşk, küçük şeylerle devleşir.

💪 4. Sorumluluk Paylaşımı
Ev işine destek olmak “yardım etmek” değil, ortaklık kurmaktır.
Çünkü o ev ikinizin.

🧭 5. Güven Vermenin Kuralı
“Ne olursa olsun benimle güvendesin” hissi, ilişkiyi taş gibi sağlamlaştırır.

🌙 6. Sessiz Şefkat
Bazen konuşma değil, yan yana oturmak yeter.
Var olmak, en kıymetli hediyedir.

🔥 7. Romantizmi Rutin Yapmak
İlişkiler yemyeşil bahçeler gibidir. Sulamazsan kurur.
Flört etmeyi bırakma.

⚖️ 8. Egoyu Terbiye Etme
Hep haklı olmaya çalışma.
“Özür dilerim” bir savaşı değil, iki kalbi kazandırır.

🎯 9. Kendine Yatırım
Mutlu eş, kendine iyi bakan eştir.
Hobiler, arkadaşlıklar, ruh sağlığı… hepsi ilişkiye enerji taşır. Yavuz Tellioģlu

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Bugün Saat 10:33

11 yıl önceki Cumhuriyet Bayramında yazılmış

Tablolarım KABLO’lardan oluşur.. her kablo gibi iki ucu vardır.. pozitif ve negatif uçlar.. biraz daha somutlaştırırsak ÇUKUR dişi ve TÜMSEK erkek fiş tarafı.. TEMAS olsun diye böyle inşa edilir elektrik bağlantıları.. bu iki yarım ARIK VE ARAK bir daire teşkil eder.. YARATAN, bunları birbirlerine YAR yapmıştır.. aksi halde yarım kalırlarsa YAR’lardan ve UÇURUM’larda aşağı düşerler.. kablolar hiçbir zaman TEK ve YALNIZ kalmazlar.. çünkü her şey ÇİFT yaratılmıştır.. dokunma ve birleşme ile oluşan bağlantılar birbiriyle birleşerek bir AĞ teşkil eder ve açılırlar ki biz bunan ŞECERE / TREE / AĞAÇ diyoruz.. DOS işletim sisteminden beyinin nöron ağlarına, damarlardan sinirlere kadar.. kadar her şey bu ağlardaki kan ve akışkanlarla çalışır. Fikirlerimiz ve düşüncelerimiz dahi böyle.. Ancak şunu da hiç unutmamak gerekiyor.. düşün-ce=varlık.. ya da düşün-ce=olay.. veya düşün-ce=deney.. eşitlikleri var SANILSA ya da var SAYILSA dahi DEĞİL’dir.. Çünkü böyle dır-dır eden isim tümceleri kadar yanıltıcı bir nesne yoktur. Şimdi bu tablo iki ana arterden oluşur: NESNE - KİMSE.. DİL – DÜŞ.. diğer damarlar ve kılcallar burada kurguladığım bir İNSAN modeli gösteriyor.. bunun gibi binlerce insan modeli denemelerim ve dememelerim var.. hiç bir fotoğraf ne kadar "çek"ersem çekeyim beni “düşün-me=ger-çek” EŞİTLİK'ine götürmedi.. OZ

29.10.2014

11 yıl önceki CUMHURİYET bayramında yazılmış

IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Bugün Saat 10:45
Orion

orion ve köpeğinin tasmasindaki siriusu seyrediyorum

Sanirim 10 yil oldu.. geceleri gökyuzunu seyretmeyeli.. astro nomi bilenler.. yer yuzu haritasi gibi gok yuzu haritasini bilirler. Yer yüzünun nasil DEVLETLERIN haritasi.. baş kentleri.. kentleri bulunuyor.. öyle de gok yuzundeki YILDIZ TAKIMLARININ da yildizları ve en parlak yldizlari olur.

ORION da ünlü bir yildiz takimidir.. gece saat uçde dogu yönunde izledim ve aklima gelen şu cumleri yazmak icin karanlik odada pencerenin önüne oturmuştum;

"Termodinamik yasalar ve nukleer KITAB.. semiosibernetik yasaklar ve genetik IMAM.. gibidir. osmanziya"

HİÇLEME ve HEPLEME
insan bildigini kullanir..bilmesi içinde ögrenmesi gerekir.. kullanmakla da iş bitmiyor.. çunku kullanmanin kendisine çikarli bulunmasi başkasina yararli olmasi isteniyor.

Elbette bu yararlanma ve kullanmayi başlatan öğrenmeye girişmek dahi baslibaşina bir konu ve oldukça farkli bir sorun.

Konuların çözunlenmesi ve yaresi..
Sorunlarin çözulmesi ve çaresi..
Bazilari için sadece kafiyeli yazmaktir..
Yani duygularin TERENNÜM edeceği şiirdir.
Ancak şiir karın doyurmuyor..
Doyursaydi.. kadinlar şairleri sevmekle beraber zenginlerle evlenmezdi..

Para getiren düşunceler şiir ve nazim ile ifade edilmezler. Düşunceler duyumlara yön verdikleri gibi duygulari da fazla umursamazlar. Belki dileklere biraz daha fazla kale alsalarda yuklendikleri duyumlari.. duygulari ve dilekleri bir sahili selamet olan limana ullaştirmayi amaçlarlar.

Hadi "duşunce" anlamlandirir diyelim.. bu düş denilen.. amaçlandirabilir.. hatta "amaçlanabilir mi"

Şimdi size bir soru sordum..

bu soru konularin berisinde ve ultra viyolesinde ve ma vera sinda.. para psik bir soru bu..

hatta bu sual sorunlarin ötesinde ve infra redinde.. ma da tabiasinda.. meta fiziğinde..

Duşunce bir BEN olmadan anlamlandirmaz ve KENDİ olmadan amaçlandirmaz.. hatta amaçlanmaz.. amma bazi "düşünce"ler bu anlam ve amaci "düşünce" bile saymiyor düsunce-dışi.. duşunce-üstü.. saçma.. anlamsiz.. metafizik.. yok saniyor.

Evet bizler var saydigimiz gibi yok sanabilir hatta sayabiliriz.. böyle bir yetenegimiz söz konusu ve hiçleme ve hepleme YETKIMIZ dil sorunu..

Demek istiyorum k hiç YOK ya da hep VAR deme yetkimiz.. bulunuyor ve ben buna duşunme ve anlamanin ustunde inaniyorum.

İste bunda dolayidir ki verilen EMANETLE "şu" hiç yok ve fakat " bu " hep var.. deme selahiyetini de kendimiz de buluruz.

Şimdi bu yetki ile duyum..duygu.. dilek.. düsunce.. anlam.. amaç.. ben.. kendi.. bu saydiklarimin içerikleri olan ne bulunuyorsa; Kur'an.. Muhammed.. dunya.. dil.. din.. akil.. ruh.. çıkar.. yarar.. sebeb.. netice.. illet.. gaye.. vasita.. akibet.. HİÇ yok.. sadece ve sadece TANRI var.. ancak ve ancak ALLAH bulunuyor.. Rab.. Rahman.. Rahım. oluyor.. HEP O'dur.

Diyebiliriz.. diyebilir bile degil deriz.

Işte bu OLANAK'larin ötesinde bu sözü "anlamak" imkanin otesinde vucuba "atlamak"tir.

Kusatan ve kuşatilan konusunu yazacaktım.. lakin benimle konuşmaya tenezzul eden bir cahil ya eleştirmeye cesaret eden bir âlim bulamadim.. ya da tersine beni tenkide tenezzul eden bilge ve sormaya korkmayan bilgisiz bulamadim.. kim bilir belki ben aramadim.. bunlarin hepsi BENCE mechul.. fakat KENDIMCE malum bir GERCEK bulunuyor; insanlarin aşiri sevgi ve abartili bilgi ile ILGI'leri körelmiş ya da dumura uğratilmiş.. OĞRENMEYE geregi ve yeteri kadar önem ve deger vermiyorlar ki ben kendim YALNIZ kaliyorum.

Yalnizlik Allah'a mahsus yanlişlik ta bize özelse yalnizligimin başka bir sebebi olabilir.

osmanziya 29 EKIM 2025 izmir 09:21 102.ci Cumhuriyet yıli.. 73 yaş..
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Bugün Saat 10:47
Bilgi toplumu
Hukuk Devleti
Insan hak ve hurriyetleri

Çalışan ve ureten insanlara metrolarla ve ulasim..
Dinlenen ve tüketen kişilere telefon ve iletişim..
Eğiten ve ögretenlere çaliskan ögrenciler..
Yöneten ve denetleyenlere dinleyen memurlar..
lazim...ancak bu hemen olmuyor.

Kimi Şeriat istiyor
Kimi Cumhuriyet istiyor
Kimi israilin katliami durdurmasini isitiyor.
Kimi özgurluklerin verilmesini istiyor
Bunlarin hepsi şuna bağli:

Senin kendinin neyi ne kadar ürettigin ve sattiğin ve başardığin.

osmanziya

Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 10:48
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma