Anasayfa | Işımalar | Osman Ziya | İfade -i Meram | Yöntem Bilim | İnsan Bilim | Din-Fen | BTÖ | Yazılar | E-Posta |

  Aktif KullanıcılarAktif Kullanıcılar  Aktif KonularAktif Konular  Forum Üyelerini GösterÜye Listesi  TakvimTakvim  Forumu AraArama  YardımYardım  SkinsSkins
  Kayıt OlKayıt Ol  GirişGiriş
Din
 YöntemBilim Forumu | Diğer | Din  
Mesaj icon Konu: subhe Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Yazar Mesaj
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2843

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Konu: subhe
    Gönderim Zamanı: Dün Saat 06:01






A dan sonra “B” ve BABA önemli bir harftir.. biha bahtimiz. Ve bihi bahsimiz soz konu oldugunda yaşamda oyun ve şuur oyku olup ortaya bir senaryo ortaya çıkarıyor.

Bu öykü ne olabilir ?

1.Maymunlar cehenneminden yapay zeka cennetini gidiyoruz.
2.Adem baba’mızın tohumları cennet ve cehenneme gidiyor.



Face de değerli bir Arkadaş Diamond Tema denilen bir arkadaş için baştan sona övgü dolu cümleler sarf edince ona dedim ki "Deist, teist, ateist hiçbiri sorduğu sorulara tatmin edici bir cevap veremiyor." diyorsunuz. Bunu nereden biliyorsunuz ?

Bilinenlerden çıkarılan bilinmeyen olan SORU ile bilinmeyenlerden çıkarılan YANIT arasında ilginç bir korelasyon bulunur.

Bu korelayson ve mukarenette ilk bağlantı bilinende terslik.. ikincisi bilinmeyende terslik.. buna tersine mühendisliği de eklediniz mi ortaya böyle başkalarından öğrendiği ezberlerini "bilgi" sayanları şaşırtan bilgelik.. yapay zekaya şaşıranlar böyle doğal zekaya da şaşıracaklardır.

Kaldı çağdaş zihniyet.. doğal ve yapay ayırımını kaldırarak her şeyi enformasyonda (bilgi) toplamak ve onu atom ve hücre yerine ikame etmek ve böylece bir tür sorumsuz panteizme ulaşmak istiyorlar.

İmamI Nursi felsefecilerin en akıllıları sofestailerdir (septikler, sofistler, agnostikler) der. Savında haksız olmadığı böylece ortaya çıkıyor.


Bu durumda bilginin iki konumu olan teşbih'in doğmatizm ve skolastizme.. şüphe'nin septizme ve agnostizme gitmesi kaçanılmaz görünüyor.


Bunlardan başka gayet önemli   müteşabih ve teşebbühü kavramlarını eklersek ŞBH ilginç bir kök olarak görünüyor. Diğer taraftan insanı rahata götüren kuşkuculuğun kesinlikten daha rağbet görmesi daha normal ve doğaldır.

Burada söz konusu olan kendisi gibi kuşkucu olmayan tüm felsefesi ve dini meslek ve meşrebleri yanıt vermesi olumluluğu ve kesinliği esas alan yaklaşımı bağlar. Kaldı ki kesinlik eğer ÖLÇÜT alınsa bundan dolayı BİLİM din haline gelir.. din de BİLİM haline gelir. Yani ikisi de aynı şey olur.. bu durumda ne olur ?

CEHALET...

Her şeyi bilen insan hiç bir şeyi bilmeyen insan gibi İNSAN değildir.

İnsan olan bir taraftan kuşkucu soruları sorarak BİLİM yapar.. bir taraftanda kesin yanıtlara bakarak DİN eder. Böyle hem aklını hem kalbini kullanarak cüz'i ve Külli alanlara yönelerek insanlığını yürütür.. islamlığını ilerletir.. kulluğunu sürdürür.

osmanziya 29.06.2024 06:01 üçyol izmir













Düzenleyen osmanziya - Dün Saat 18:37
IP
osmanziya
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye


Kayıt Tarihi: 12-Temmuz-2010
Gönderilenler: 2843

Hak Puan : 5
Kidem : 6
OrtalamaHak : % 50
Irtibar :2

Alıntı osmanziya Cevaplabullet Gönderim Zamanı: Bugün Saat 15:49
şüphe hakkında yazdım.. şüphe ve katiyet.. zihnin iki formudur.. felsefi tabirle septizm ve dogmatizmi bilginin değeri konusunda iki yaklaşım.. bazıları fıtratan kuşkucu ve septiktir.. bazıları ise yaratılıştan kesinci ve doğmatiktir.. ancak kuşkucluk bir yaklaşım ve metod olmaktan çıkıp yol haline geldiğin ortaya agnostizm ve bilinmezcilik çıkar.. keza kesincilikte bir yaklaşım ve yontem haline geldiğinde skolastizm ve okulculuk çıkar. Bilginin değeri konusunda karşımıza çıkan bu iki yaklaşım metafizik konularda işletildiğinde kuşkucular ve septikler Tanrı tanımazlığa yönelmeye eğilimlidir.. ancak her kuşkucu Tanrı Tanımaz olacak diye bir zorunluluk bulunmaz.. kişi HAKK olan Tanrı'yı tanır ve fakat kuşkuculuğunu ve merakını HAKİKAT'a ve bilime yöneltir ve bilim adamı olur. Keşifler ve icadlar ve telifler yapar. Kesinciler ve doğmatikler Tanrı Tanırlığa yönelirler.. sonuçta dine ve metafizik alanda yürümeye başlar. Fakat bu konuda deneyim ve keşifleri ile öğrenmesini canlı ve düşünmesini diri tutamadığında dini yaşantısı da ibadetten adetlere döner. Başımıza dinci kesilir.. diğer tarata bilim yapmaz.. başımıza bilimci kesilir. Bütün bu söylediklerim elbette düşüncenin ve inancın bütünü ifade etmiyor. Büyük bir çoğunluk bu iki uçta toplanmaz. Onlar için günlük dilin kullanımı kadar kuşkulu soru soran bilim ve felsefi de bilir.. kesin yanıt vererek sorunlarını çözen dine ve ahlak ve hukuk alanına da muhtaç olduğunu anlar

osmanziya 30.06.2024






bilim kulubündmen siyah beyaz paylaşımı:

AGNOSTİSİZM NEDİR?
Agnostisizm, tanrının veya doğaüstü varlıkların var olup olmadığına dair kesin bilgiye ulaşmanın mümkün olmadığını savunan bir felsefi duruştur. Bu düşünce, dinî inançların doğruluğunu veya yanlışlığını değerlendirmekteki yetersizliğimizi vurgular. Agnostisizm, hem teistik (tanrının var olabileceğini kabul eden) hem de ateistik (tanrının var olmadığına inanan) yaklaşımlarla farklı şekillerde ele alınabilir.
TARİHSEL ARKA PLAN
Agnostisizm terimi, 19. yüzyılda İngiliz biyolog ve filozof Thomas Henry Huxley tarafından popülerleştirilmiştir. Huxley, bilginin sınırlarını ve insanın bilme kapasitesini sorgulayan bu kavramı geliştirmiştir. Huxley'e göre, insan zihni tanrının varlığı veya yokluğu konusunda kesin bir bilgiye ulaşamaz. Bu nedenle, agnostik bir tutum benimsemek, mantıklı bir yaklaşımdır.
AGNOSTİSİZMİN TEMEL İLKELERİ
Bilgi ve İnanç Ayrımı: Agnostisizm, bilgi ve inanç arasındaki ayrımı vurgular. Bilgi, doğruluğu kanıtlanabilir olan veriler üzerine kuruludur. İnanç ise kanıtlara dayanmadan kabul edilen düşünceleri içerir. Agnostikler, tanrının varlığı veya yokluğu konusunda kesin bilgiye sahip olmadıkları için bu konuda bir inanç geliştirmekten kaçınırlar.
Şüphecilik ve Bilimsel Yaklaşım: Agnostikler, bilimsel yöntemi ve şüpheciliği benimserler. Bilimin sunduğu kanıtlar ve yöntemler ışığında karar verirler. Carl Sagan, inançların kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini vurgulayan önemli bir figürdür.
Epistemolojik Sınırlar: Agnostisizm, insan bilincinin ve algısının sınırlılıklarını kabul eder. Bu yaklaşım, insanın evrenin tüm sırlarını çözmede yetersiz kalabileceğini ve bazı soruların cevapsız kalabileceğini öne sürer.
TEİSTİK VE ATEİSTİK AGNOSTİSİZM
Agnostisizm, iki ana başlıkta incelenir:
Teistik Agnostisizm: Bu yaklaşım, tanrının var olabileceğini kabul eder ancak bu varlığın kesin olarak bilinemeyeceğini savunur. Teistik agnostikler, tanrının varlığı hakkında güçlü kanıtların bulunmadığını belirtirler.
Ateistik Agnostisizm: Bu yaklaşım, tanrıların var olmadığına inanır ancak bu inancın kesin olarak kanıtlanamayacağını kabul eder. Ateistik agnostikler, tanrıların varlığını destekleyecek yeterli kanıtların bulunmadığını ileri sürerler.
AGNOSTİSİZMİN ÖNDE GELEN SAVUNUCULARI
Thomas Henry Huxley: Agnostisizm terimini ilk ortaya atan kişidir. Huxley, insanın tanrının varlığı konusunda kesin bilgiye sahip olamayacağını savunmuştur.
Bertrand Russell: Ünlü filozof Bertrand Russell, agnostik düşüncenin önemli savunucularından biridir. Russell, tanrının varlığı hakkında bilgi sahibi olamıyorsak agnostik bir duruş benimsememiz gerektiğini belirtmiştir.
Carl Sagan: Ünlü astronom Carl Sagan, inançların kanıtlarla desteklenmesi gerektiğini savunarak agnostisizmin bilimsel yönünü vurgulamıştır.
Richard Dawkins: Dawkins, evrenin gizemlerine açık bir zihinle yaklaşmanın önemini vurgulamış ve agnostik yaklaşımı desteklemiştir.
AGNOSTİSİZMİN MODERN YANSIMALARI
Agnostisizm, günümüzde de popülerliğini korumaktadır. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, insanlığın bilgiye ulaşma kapasitesini artırmış olsa da, evrenin büyük sorularına kesin yanıtlar bulmak hala zorlayıcıdır. Stephen Hawking, evrenin işleyişi hakkında kesin bilgiye sahip olamayabiliriz, ancak bu arayışımızı bırakmamız gerektiği anlamına gelmez diyerek, bilgiye olan merakı ve araştırma ruhunu teşvik etmiştir.
SONUÇ
Agnostisizm, tanrının veya doğaüstü varlıkların varlığı konusunda kesin bir bilgiye ulaşmanın imkansız olduğunu savunan bir düşünce akımıdır. Bu yaklaşım, bilgi ve inanç arasındaki ayrımı vurgulayarak, bilimsel ve şüpheci bir duruş benimsemektedir. Agnostisizm, insanın bilme kapasitesinin sınırlarını kabul eder ve evrenin büyük sorularına açık bir zihinle yaklaşmayı teşvik eder.
bilim klubündmen siyah ve beyaz.. paylaşımı.




Düzenleyen osmanziya - Bugün Saat 15:54
IP
Yanıt Yaz Yeni Konu Gönder
Konuyu Yazdır Konuyu Yazdır

Forum Atla
Kapalı Foruma Yeni Konu Gönderme
Kapalı Forumdaki Konulara Cevap Yazma
Kapalı Forumda Cevapları Silme
Kapalı Forumdaki Cevapları Düzenleme
Kapalı Forumda Anket Açma
Kapalı Forumda Anketlerde Oy Kullanma

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide
Türkçe Çeviri : Nuri Cengiz
Tasarım & Düzenleme : BeyazSeytan
WebWizTurk