Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

LAHUT

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2597
Tarih: 25-Ocak-2025 Saat 23:40
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: LAHUT
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: LAHUT
Mesaj Tarihi: 02-Ocak-2025 Saat 19:43
Değerli Kardeşimiz Ayşegül DEMİRDAL dedi:


KENdi ayn'am da ne üstünüm..ne de paspas..
Sadece KENdimim🌟
Zirvede olmak,SAMİMİYETTEN ibarettir❗️
Rabbimin izniyle..artık aktif paylaşımlar yapmak istiyorum.Sebebi ise aşikar.. sormadan,araştırmadan,sorgulamadan,kitabi bilgiler ve günümüzün newage bilgileri ile insanlığın hüsranda olduğu gerçeği ile sürekli yüzleşmekteyiz.. Benzer düşünce kalıpları ile alınan yol,kimsede düşünce mücevherini aktive etmediği gibi➡️tembelleştirir❗️
İnsanın ;sürüye tabii bir varlık olmadığını algılayıp,farkına varması gerekir...Yazacaklarım bazılarımızın canını acıtacak olabilir...burda şunu söylerim BEN SÖZLERİMDEN MESULÜM,SENİN NASIL ANLAYIP,ALGILADIĞINDAN DEĞİL..Bol derin düşüncelere dalıp,bizi bize yönlendirecek paylaşımlarımız olsun ➡️hep birlikte 🥰
Sevgilerimle💚

Ayşegül DEMİRDAL

dedim ki:

Azize Kardeşim.. sahib oluşumuz ayrı bir âlem.. aid oluşumuz ayrı bir âlem.. bunlara çeşitli isimler.. mülk.. melekut.. nasut.. ceberut.. gibi isimler verilebilir.

https://www.varliktanveriler.com/dort-makam-dort-alem-3



Ancak isimden ziyade bunları yaşamak ve deneyimlemek gerekiyor. Bu fakirin hiç bir deneyimi bulunmuyor ki yaşadıklarını anlatsın.. sadece felsefe'nin var oluşanun karşılık dinin yok ölüşünü getiriyorum.. bunun da ancak daire-i vucubda O'na aid oluşla sağlanacağına inanıyorum.. bununla beraber daire-i imkanda olan var oluşa sahib oluşu dahi inkar etmiyorum.. ilmim ve istencimle var oluşumu gerçekleştiriyorum.


Sonuçta vech-i velayette İNSANI aziz bir paspas biliyorum.. vech-i risalette KAİNATI insanın ayakları altına alıyorum.


İşte bu yüzden insan ESMA oluyor kainatta HÜSNA. Saygılarımla.. zatı âlinize feyizli üç aylar bereketli kandiller dilerim.

Dinnur YAŞAR.



Cevaplar:
Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 02-Ocak-2025 Saat 21:03



Microsoft'un bilgisayarımı gönderdiği fotoğraflardan.. sıradan bir yıldızlı gece fotoğrafı gibi görünüyor. Yıldızlarda TELESKOP'la alınmış gibi.. belki de teleskopla alınmış fotoğrafa yer yüzü fotoğrafı ile birliştirilmiş de olabilir.. lakin gök yüzünde sağ tarafta görünen mum alevi gibi görünen ışık.. büyük bir olasılıkla komşu galaksimiz ANDROMEDA'dır. Gençliğimden beri Astronomi'ye meraklıyım. Astronomi deyin ce Ethem Derman ile Astronomi Ethem Hocam akla gelir.. Yine gençlikten beri ahbablığımız bulunur. Bir gece Ankara da Ahlatlıbel Gözlem evinde GECE GÖZLEMİNE eşlik ettim. Bana gözlemevinde TELESKOPLA Jupiteri dört yavrusuyla birlikte gösterdiği günde o muhteşem manzara hiç unutmam. Hatta Hocamın her sene düzenlediği yıldız günlerinden Antalya'daki Ulusal Gözlemevinde düzenlediği gecede Oğlum ile birlikte katılmıştım.. Oğlum Matt Ali Bugucam da o günü hiç unutmaz.. eskiden beri yaptığım basit teleskoplarla Pegasus (Kanatlıat) takım yıldızında Andromeda galaksisini görmeye çalışırım. Bahsettiğim Ulusal Gözlemevi gecesinde de görmek nasip olmamıştı.. Astronomi kitaplarında Abdurrahman Sufi isimli müslüman Astranomun.. gökte mumu ışığı var.. dedi bu cismi saptadığı söylenir.   Belki başkaları da vardır. Ancak çoğu insanın göklere meraka ASTROLOJİ'den yukarı çıkmaz. Yani illa kendine bir ÇIKARI olacak insanın ilgilenmesi için. Hatta AHİRET olmasa TANRI'yla bile ilgilenmeyecektir. Temel ASTRONOMİ Bilgileri'ne içeren 200 tane DVD çalışmamla yakın çevremde hiç kimse ilgilenmediği gibi uzak çevremde de ilgilenen olmadı. Sadece Ethem DERMAN hocam ve Taşkın Tuna Hocma bilgi verdim. Profesyonel bu Hocalarım bu Amatör'ün çalışmasını beğendiler.. demem o ki artık bol bir meta olan Tubitak gibi resmi kurumların ya da Populer Science.. How it wors.. All About Space popüler bilim dergilerinde bulanan boy boy bulunan galaksi resimlere bakmak değil.. TELESKOBUNU eline alıp GÖK YÜZÜNE çevirmekle.. BİLİM ile alaka başlar. MİKROSKOPLA mikrobu.. TELESKOPLA galaksi.. görmeyenler bilim adamı olamazlar bu çağda.. ÇOCUKLARINIZA kainatı anlatın.. insanı tanıtım.. TANRI'yı küçük yaşta küçük beyinlerine YAPIŞTIRMANIN fazla bir yararı olmuyor.. insanı anlatır ve kainatı tanıtırsanız küçük beyinlerinde.. büyüyünce ruhlarında TANRI ile kolaylıkla buluşacaklardır. Buluşmazlarsa Tanrı Kitab'ın onlara söyler: Kafirler gök ile yer yapışık iken onları ayırdığımızı görmediler mi ? Gökte ve yerde her bir şey Allahı tesbih lakin siz onları anlamazsınız.. yani anlamanız lazım.. buna rağmen bu BİLİMİ anlamak için çaba göstermiyorsunuz buna karşın O Halim ve Gafur'dur.. sizi bağışlar. osmanziya 02.01.2024 üçyol izmir 20:59


Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 02-Ocak-2025 Saat 21:07

Sahin DOGAN Hocam Yazdı:


Bir bilim adamı olarak bugüne kadar tanrının varlığı hakkında en küçük bir bilimsel kanıt bulamadım diyor duayen jeolog Celal Şengör. Bunu duyunca Pascal'ın meşhur sözü geldi aklıma: "İnanmak isteyen için yeterince aydınlık, inanmak istemeyen için yeterince karanlık mevcuttur." Sahin DOĞAN

DEDİM Kİ:

Celal Şengör'ün Bilgiyle Sohbet kitabını okudum.. değerli bilgiler edindim.. Karl POPPER'i iyi bilir. Lakin felsefî yaklaşımı olmadığı için şuhud (fenomenon) ve gayb (noumenon) ayırımını nazara almıyor.

Şuhud için sav ve kanıt yani ISBAT gerekir. Gayb için de İKNA yani kuvvetli kanaat yakin yeterlidir.

osmanziya


Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 02-Ocak-2025 Saat 21:28







Kolektif Şuur Eksikliği ve Niğde: Sosyolojik, Psikolojik ve Felsefi Bir İnceleme

Birlik Olmanın Felsefi Temelleri

Kolektif şuur, bir toplumun tüm bireylerinin ortak bir bilinç ve hedef doğrultusunda hareket etmesini ifade eden çok katmanlı bir olgudur. Bu bilinç, yalnızca bireysel faydaları değil, toplumun genel çıkarlarını da gözetmeyi gerektirir. Sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik boyutları olan bu mesele, toplumsal ilerlemenin temel dinamiklerinden biridir. Ancak bu bilinç her toplumda eşit ölçüde gelişmiş değildir. Niğde gibi potansiyel barındıran ancak kolektif şuur eksikliği nedeniyle yerinde sayan bölgelerde bu konu, acilen ele alınması gereken bir öncelik halini almıştır.

Kolektif şuur, insan varoluşunun hem ontolojik hem de etik bir gerekliliğidir. Aristoteles, insanı "zoon politikon," yani sosyal bir hayvan olarak tanımlar. Ona göre birey, toplumdan bağımsız düşünülemez; çünkü insan, anlamını ve varlığını ancak bir topluluk içinde bulabilir. Ancak kolektif şuur, basit bir topluluk içgüdüsünden daha fazlasını ifade eder. Bu kavram, bireylerin kendi egolarını aşarak daha büyük bir bütünün parçası olmayı kabul etmeleriyle ilgilidir.

İslam düşüncesinde de bu birlik fikrinin kökleri derindir. İbadetlerin cemaatle yapılmasının önemi, bu birlik ruhunun manevi boyutunu ifade eder. Bu birlik ruhu , yalnızca ibadetle sınırlı kalmaz; hayatın tüm alanlarında bir olmayı, dayanışmayı ve kolektif gayeyi teşvik eder. Bu bağlamda, kolektif şuur eksikliği yalnızca sosyolojik değil, aynı zamanda manevi bir zaaf olarak da değerlendirilebilir.

Sosyolojik Bir Perspektif: Durkheim ve Toplumsal Bağlar

Émile Durkheim’ın toplumsal bağlar üzerine yaptığı çalışmalar, Niğde gibi şehirlerin neden kolektif şuur eksikliği yaşadığını anlamak için yol göstericidir. Durkheim’a göre, bir toplumun "mekanik dayanışmadan" (geleneksel, kırsal toplumlarda görülen türdeş bağlar) "organik dayanışmaya" (modern toplumlarda görülen işbölümüne dayalı bağlar) geçmesi gerekir.

Niğde, mekanik dayanışmanın hakim olduğu bir yapıya sahip. Bu, bireylerin akrabalık bağları ve yerel aidiyetlere dayalı olarak hareket ettiği bir düzeni ifade eder. Ancak modern dünyanın gereksinimleri, bu yapının artık yeterli olmadığını göstermektedir. Organik dayanışmaya geçiş, bireylerin uzmanlaşarak birbirine bağımlı hale geldiği ve işbirliği yaptığı bir toplumsal yapıyı gerektirir. Niğde, bu dönüşümü başaramadığı için toplumsal ahenk yerine bireysel çıkarların ön plana çıktığı bir yapıya sıkışmıştır.

Psikolojik Atıflar: Öğrenilmiş Çaresizlik ve Kolektif Kimlik Krizi

Niğde’de kolektif şuur eksikliği, bireysel düzeyde öğrenilmiş çaresizlik ve özgüven yetersizliğiyle ilişkilendirilebilir. Psikolog Martin Seligman'ın öğrenilmiş çaresizlik teorisi, geçmişte yaşanan başarısızlıkların bireylerde yeni girişimlere karşı bir direnç oluşturduğunu ortaya koyar. Bu durum, bireylerin mevcut şartları kabullenmelerine ve çaba göstermemelerine yol açar. Niğde halkı, geçmişte yaşanan başarısız ortaklık deneyimlerinin etkisiyle, iş birliğine dayalı girişimlere karşı temkinli bir yaklaşım sergilemektedir.

Bunun yanında, bireylerin kendi potansiyellerine olan inancını artıracak sosyal destek mekanizmalarının eksikliği, girişimcilik ruhunun zayıflamasına neden olmaktadır. Bir toplumda bireysel motivasyon eksikliği, zincirleme bir reaksiyonla kolektif bilinç oluşumunu engeller. Bu psikolojik bariyerin aşılması, ancak güven telkin eden liderlik ve olumlu ortaklık örnekleriyle mümkündür.

Evet, Martin Seligman’ın “öğrenilmiş çaresizlik” teorisi, Niğde’nin durumunu anlamak için çarpıcı bir modeldir. Öğrenilmiş çaresizlik, bireylerin geçmişte yaşadığı başarısızlık deneyimleri sonucunda yeni fırsatları değerlendirmekten kaçınmasıdır. Bu durum bireysel düzeyde olduğu kadar toplumsal düzeyde de gözlemlenebilir.

Niğde’nin geçmişte yaşadığı ekonomik ve siyasi kayıplar, bu şehirde yaşayanların kolektif bilincinde bir başarısızlık algısı yaratmıştır. Nevşehir ve Aksaray’ın il olması, ticaret yollarından uzaklaşması gibi olaylar, şehrin toplumsal psikolojisinde bir tür "kadercilik" yaratmıştır. İnsanlar, kendi potansiyellerine olan inançlarını yitirmiş ve mevcut durumu kanıksamışlardır.

Bu bağlamda, Carl Jung’un "kolektif bilinçdışı" kavramı da anlamlı bir çerçeve sunar. Toplumların geçmişten bugüne taşıdığı travmalar, ortak bilinçdışında yer eder ve toplumsal davranışları şekillendirir. Niğde’nin geçmişte yaşadığı olumsuzluklar, bugün bireylerin ve kurumların birlikte hareket etme kabiliyetini kısıtlamaktadır.

Tarihsel ve Kültürel Atıflar: Ataletin Kader Haline Gelmesi

Tarihte pek çok şehir, kolektif şuuru geliştiremediği için kaderine boyun eğmiştir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri, Orta Çağ’ın "kara veba" salgınından sonra Avrupa’da yaşanan durgunluktur. Veba, yalnızca nüfusu değil, toplumsal dayanışmayı da yok etmişti. Ancak Rönesans dönemi, bireylerin ortak bir amaç için bir araya gelerek bu durgunluğu aşmasının bir sonucuydu.

Niğde’nin de benzer bir "atalet sendromu" yaşadığı söylenebilir. Ancak burada unutulmaması gereken, tarihsel olarak ataletin her zaman aşılabilir olduğudur. Şehir, kendi içindeki potansiyeli fark ederek ve geçmişin yüklerinden kurtularak bu durumu tersine çevirebilir.

Sosyolojik Perspektifin Derinleştirilmesi

Sosyolojik açıdan bakıldığında, Niğde’de kolektif bilincin eksikliği, sosyal sermayenin zayıflığıyla doğrudan ilişkilidir. Sosyal sermaye, bireylerin birbirine duyduğu güven, paylaşılan değerler ve karşılıklı destek mekanizmalarından oluşur. Niğde'de bu sermayenin zayıflamasına yol açan birçok faktör vardır:

Akrabalar Arasındaki Çatışmalar: Aile bağlarının gevşemesi ve kıskançlık gibi duyguların toplumsal uyumu zedelemesi, bireyler arası güveni olumsuz etkiler.

Küçük Olsun Benim Olsun Anlayışı: Bu zihniyet, bireylerin kısa vadeli çıkarları için toplumsal faydadan feragat etmesine neden olur.

Ortaklık Kültürünün Eksikliği: Geçmişte yaşanan olumsuz ortaklık örnekleri, bireylerde ortak girişimlere karşı bir güvensizlik oluşturmuştur. Bu durum, toplumun ekonomik ve sosyal gelişimini yavaşlatmaktadır.

Tarihsel ve Ekonomik Arka Plan

Niğde, tarih boyunca Anadolu’nun önemli bir geçiş noktası olmuştur. Ancak, çevresindeki Kayseri ve Konya gibi illerin büyümesi ve ticaret yollarının değişmesiyle birlikte geride kalmıştır. 20. yüzyılın sonlarında Nevşehir ve Aksaray'ın il statüsü kazanması, Niğde'nin idari ve ekonomik anlamda daha da küçülmesine neden olmuştur.

Bunun yanı sıra, Niğde’nin sanayi ve tarım potansiyeline rağmen bu kaynakları etkin bir şekilde kullanamaması, şehrin ekonomik büyümesini sınırlamaktadır. Tarımsal üretim, modern teknikler yerine geleneksel yöntemlerle yapılmakta; bu da verimliliği azaltmaktadır. Ayrıca, mevcut sermayenin şehirde tutulamaması ve dışa kaçması, ekonomik durgunluğun başlıca sebeplerindendir.

Kültürel ve Demografik Dinamikler

Niğde, çalışkan ve girişken insanlarıyla bilinir. Ancak bu girişkenlik, genellikle bireysel çabalarla sınırlı kalmakta, kolektif bir faydaya dönüşememektedir. İl dışında yapılan faaliyetler ,Niğde’de birçok ailenin geçim kaynağıdır. Büyük şehirlerde tatlıcılık, hurdacılık ve sebzecilik gibi işlerde çalışan bu bireyler, memleketlerine ekonomik katkı sağlasa da, şehrin kalıcı kalkınması için yeterli olmamaktadır.

Niğde’nin kültürel mirası, şehrin tanıtımında ve turizm potansiyelinin artırılmasında önemli bir rol oynayabilir. Ancak bu mirasın yeterince değerlendirilememesi, şehrin dışarıdan yatırım çekmesini zorlaştırmaktadır.

Ekonomik ve Sosyolojik Dinamikler

Niğde, tarım, sanayi ve ticaret potansiyeli açısından oldukça zengin bir bölgedir. Ancak bu potansiyelin harekete geçmesi, bireylerin "küçük olsun benim olsun" anlayışını terk etmesiyle mümkündür. Max Weber’in "Protestan Ahlakı ve Kapitalizmin Ruhu" adlı eserinde belirttiği gibi, ekonomik kalkınma yalnızca bireysel çaba değil, toplumsal bir zihniyet dönüşümünü de gerektirir.

Niğde’nin ekonomisindeki en büyük problem, dışa bağımlılık ve sermaye kaçışıdır. Şehrin kaynakları, dışarıdan gelen büyük şehirlerin sermayesine akmakta, yerel dinamikler ise atıl kalmaktadır. Bu durumu tersine çevirmek için, yerel sermayeyi bir araya getirecek projeler ve işbirlikleri teşvik edilmelidir.

Bir Şehir, Bir Ruh

Niğde’nin sorunu yalnızca ekonomik veya idari değildir; bu sorun, bir ruh sorunudur. Şehir, kendi potansiyelini fark etmek ve bunu harekete geçirmek için önce kendi ruhunu uyandırmalıdır. Bu ruh, kolektif şuurun yeniden inşasıyla hayat bulacaktır.

Unutulmamalıdır ki, bir toplum, bireylerinin toplamından daha fazlasıdır. Ve o toplumun sesi, ancak birlik olduğunda yankı bulur. Niğde’nin sesi, tarih ve coğrafyanın sınırlarını aşacak kadar güçlüdür; yeter ki o sesin bir yankısı olsun.

Niğde’nin sosyal ve ekonomik kalkınması için kolektif şuurun geliştirilmesi elzemdir. Aşağıda bu doğrultuda atılabilecek somut adımlar sıralanmıştır:

Eğitim ve Farkındalık Programları

Kolektif şuur, yalnızca söylemlerle değil, eğitimle geliştirilir. Şehirde toplumsal dayanışmayı teşvik eden eğitim programları ve atölyeler düzenlenmeli.

Girişimcilik, liderlik ve takım çalışması konularında eğitimler yapılmalı.

Kolektif bilincin önemini vurgulayan seminer ve atölye çalışmaları yapılmalı.

Uzmanlaşma ve Dünya İle Entegrasyon:

Şehir, belirli bir alanda dünya çapında tanınacak bir uzmanlık geliştirmelidir. Bu, Niğde’yi küresel ekonomiyle entegre hale getirecektir.

Sosyal Sermayenin Güçlendirilmesi

Ortak bir kimlik oluşturmak için kültürel etkinlikler ve projeler teşvik edilmeli. Şehrin tarihini ve kültürel mirasını yücelten çalışmalar, toplumsal bağları güçlendirecektir.

Toplumdaki güven bağlarını artırmak için sosyal etkinlikler ve ortak projeler teşvik edilmeli.

Gençlere yönelik spor, sanat ve kültür faaliyetleri desteklenmeli.

Ekonomik Kalkınma Projeleri

Modern tarım teknikleri, küçük ve orta ölçekli sanayi girişimlerinin desteklenmesi ve yerel ürünlerin marka haline getirilmesi sağlanmalı

Hayvancılık sektörlerinde modern teknikler kullanılmalı.

Niğde’yi cazibe merkezi haline getirecek sanayi ve turizm yatırımları yapılmalı.

Yerel ürünlerin marka değeri oluşturularak ulusal ve uluslararası pazarlara açılması sağlanmalı.

Psikolojik Destek ve Güven İnşası

Toplumun güven duygusunu yeniden kazanması için psikolojik destek programları ve yerel liderlerin öncülüğünde güven odaklı çalışmalar yapılmalıdır.

Ortaklık Kültürünün Geliştirilmesi:

Başarılı ortaklık örnekleri teşvik edilmeli ve ödüllendirilmeli.

Küçük işletmeler arası iş birliği ve dayanışma ağları kurulmalı.

Niğde’nin sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirebilmesi için bireylerin kolektif şuura erişmesi, liderlerin bu konuda öncülük etmesi ve toplumun her kesiminden desteğin sağlanması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, bir toplumun gerçek gücü, bireylerinin uyum içinde hareket etme kabiliyetinden gelir. Niğde, bu bilinçle hareket ettiği takdirde hak ettiği yere ulaşabilecektir.

Mehmet Baş





Değerli bir çalışma olmuş.. hatırınız için anlayıp bir değerlendirme yapabilirim.. yalnız şimdi kadar yaptığım değerlendirmelere yanıt verebilecekken vermeyen bir kafaya da verilecek son bir değerlendirme olur. Şimdilik şunu belirterek bitireyim:   ŞUUR bir illimünasyon ve aydınlanma ile kendini inisinasyon ve bağlanmaya teslim eden bir ZİHİN ise bununla dil ve din bileşenleri barındıran kültürün ortaya koyduğu İDEOLOJİ'ye ya da sizin dediğiniz KOLLEKTİF ŞUURA bağlı savaşların ve barışların EKONOMİK ve POLİTİK çıkarların istihsalinden başka bir şey olmadığı ortaya çıkacaktır. Fakat şu da var ki medine hurmalıkları için savaşanlar hurmalıklara rıza-i ilahi için savaşanları rızaya kavuşur. Saygılarımla. Osmanziya




Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 02-Ocak-2025 Saat 23:22


https://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2597

Ferdi TAYFUR (1945-2025) da rahmetli oldu..

Ünlü Arabesk San'atçısı Ferdi Tayfur rahmetli olmuş.. Üç ayların başında.. Bizim yetmişliler ve seksenliler nesli yolcu.. durağına gelen iniyor. Kimin ne olduğu bilinmez.. paranın ve imanın kimde olduğu anlaşılmaz derler.. üç ayların başında recepte.. ilk perşembe akşamı yanı cuma günü.. beraat gecesinde.. duraktan indi.. Rabbimiz gani gani rahmet eyleye.. mekanı cennet makamı âli ola..

Bir gün Rahmet Müslim Gürses'e demişler ki Ferdi Tayfur Arabesk'in peygamberi olduğunu söylüyor.. demişler.. Müslim’de demiş ki ben böyle bir peygamber göndermedim.

Malum bu kölelik ve krallık düzeninin maneviyatta yansıması kulluk ve Tanrılıktır. Bu durumda krallık ve kölelik lafızlarının kullanımı "hakiki"dir. Olayımızdaki Gürses ve Tayfur hakkında kulluk ve tanrılık lafızlarının kullanımı da "mecazi"dir.

Müslüm Gürses mecazen demiş ki ben kralım ve Ferdi Tayfuru arabesk meftunu kullarıma beni anlatması için elçi olarak göndermiş değilim.

Şimdi MUTLAK açısından baktığımızda da "Tanrı ve Kul" hakiki HAKK ve gerçeğin KENDİSİ olur.. bu konuları YBA ile yaptığımız tablolarda nokta nokta.. çizgi çizgi açıklıyoruz. Kullarına bağımlı "kral”lara TANRI   ve krallarına bağlı”köle"lere KUL dememiz mecazi ve benzer olur.

Bununla beraber Tanrı (rab) ve Kul (abd) terimlerini kavramamız da dünyadaki bu kavi ve zayıf ilişkilerini yaşamak ve anlamakla sağlanır.

İşte bu yüzden toplumun birimi ve insanın bilimi olan AİLE’de tapılası karı ve kulluk edilesi koca mentalitesini savunuyorum. Bununla beraber savaş ve barış içindeki sınav ve yarışta.. mecaziyi ve hakikiyi.. aracı ve amacı.. Tanrı’yı ve kralı.. kulu ve köleyi birbirine karıştırıyoruz ve aldanıyoruz.

Bu iltibas ve aldanma ve şaşırma.. bizim mecaza.. temsile ve teşbihe ne kadar bağlı ve bağımlı olduğumuzun da göstergesidir. Kurtuluş susmaktadır.. fakat bunu da yapamıyoruz.

Bu vesile ile açılan LAFZ üzerinde bu "mecaz" ve "hakiki" anlamları üzerinde bu kısa bakışla yetinelim.. MA'NA.. FİKİR.. ZİKİR derinliklerine girmeyelim. Giriş yapmak isterseniz Yöntem Bilimsel Analizi öğrenmek ve kullanmak ve yararlanmak için web sayfamdaki GDDY metinleri   ve YBA tablolarına havale ediyorum.

Rabbimiz bizim ve sizin akibetimizi ve ahiretimi güzel ve iyi etsin. Amin

Amin dedim fakat söze tamam demeyeceğim, sürdüreceğim.

Face denilen bu sosyal medyada bu güne kadar.. daha önce vefat eden ve toplum tarafından benimsenmiş san'atçılardan daha fazla yaygın bir paylaşım yaptı rahmetlinin vefatı.. Acaba nedendir ?

Bizler iki arada bir derede kalmış bir nesiliz.. doğunun ve batının.. sağın ve solun.. sünninin ve alevinin.. KAVGALARI içinde boğulmuş ve kulağımızı ARABESK'de açmış bir nesiliz.. bizim kralımız ya Müslüm Gürses’tir.. ya Orhan Gencebay’dır.. ya Ferdi Tayfur’dur.. tabi bu arada Mine KOŞAN'ları da unutumamak lazım.

Şimdi Halk Kitabevinin Serdar KAYHAN (Ali ÇİMEN) tarafından yazılmış ANADOLUNUN ÜNLÜ MÜZİSYENLERİ VE BESTEKARLARI kitabını okuyorum.

Hem müziği hem çalgıları kısaca anlatıyor hem müzisyenleri hem bestekarları özetle anlatıyor. Sadece bu kısacık kitabla nelerden mahrum bırakılıp ve kimlerden cahil kaldığımızı anladım. Bizlerin ne halk edebiyatı ve MEŞK müziğinden haberimiz oldu ne de NOTA'lı san'at müziği ve resmi konservatuarından.. haberimiz oldu.

Acaba bu realiteye karşılık şu platonik arabesk müzik tutkunluğu bu kadar çok yaygın mıdır ? Niçin bu kadar uyuyoruz ?

Yaşam derdi ve ekmek kavgasından bir spor ve bir san'attan mahrum bir surette.. ÇOĞU gencin kendimizi değil vatanı kurtarmak üzere savaşması.. zihinlerimizin sağcı din ve solcu felsefe ikilisi arasında kalan İDEOLOJİDE boğulması acı kaderi galiba…

Fakat diyorum ki acaba bugünkü paylaşım olayının ARABESK SEVERLİK'ten fazla bir anlamı olabilir mi ?

Dinimizin.. zihniyetimizin.. sünnilik ve Aleviliğin.. SAĞ'ın ve SOL'un BAYRAĞI olmasının bir nedeni bulunabilir mi ?

Malum bizim Anadolu'daki SESLİ Alevilik dünyadaki daha doğrusu İran’daki YAZILI ŞİA'dan farklı ve fazla bir kültürü yansıtır.. Osmanlı İktidarına şiiri ve sesi ve sazı ile KARŞI KOYAN Pir Sultan Abdal ve Kul Himmet gibi yedi ulu ozandan 2006 da rahmetli olan Ali Ekber Çicek ve 1993 de Madımakta o meş'um olayda yitirilen Muhlis Akarsu'ya kadar Sünnilik ile yapılan mücadele TELEF edilenlerin sayısı İRAK ve İRAN arasında yıllarca süren ve iki milyon Şii ve Sünni MÜSLÜMAN'ın Sayısı.. bize hiç mi S.O.S vermiyor ?

Vermez.. çünkü ölüm başkasının ölümüdür birey için..

Biz bu iki milyon insan öldürülürken KABE'ye dönüp namaz kıldık.. Türkiye ile Arabistan mabeynindeki bu iki sünni “I” Irak ve şii “İ” İran arasında olup bitenlere kulak tıkadık.

Şii İRAK’ın başındaki sünni SADDAM neyin nesi idi.. Sünni SURİYE’nin başındaki şii ESAD kimin fesiydi ?

S-Ş ile I-İ arasında yaşananların benzeri olayları 1000 yıldır sürdürüp kanıksamış bir halde Tanrı'ya taptık.. Ahirette kendimize CENNET hazırlamaya çalıştık.. Bunun din ile.. akıl ile.. merhamet ile uyuşan bir durumu bulunuyor mu ?

Belki de biz bu Anadolu’da NUR'un fikriyle leyla TARİKAT'ın zikriyle mecnun olduk.. etrafımızı göremez olduk.. inananlar NEDEN başkasını düşünmüyor.. düşünenler NİÇİN kendini görmüyor.. bunu NASIL anlamıyoruz ?

Çünkü sadece ulusal değil yerel ve küresel olarak SORGULAMA yeteneğimizi yitirdik.. INSANLIGIN soruları ve sorusalları.. sorunlara ve sorunsalları ayırma becerimiz kalmadı..

Bu arada yetmis yildir.. bir ömür.. ELLİ BİN belki YÜZ BİN türk ve kürt MÜSLÜMAN birbirini öldürürken suçu hep DIŞ GÜÇ’lere yükledik.. KENDİ’mizi unuttuk.

Din bitmiştir.. din bitmiştir.. din bitmiştir.. dünyadaki seks ticaretine eş değer cirosu olan Din diye yaptığımız DİN TİCARETİ eğer itikada ve ibadet ve ahlak ise bunu bütün dünyada her dinde ve her dilde ve her kültürde olan insanlarda yapıyor.. bunun için SÖZÜN TİCARETı yapmam..   kelimeler ve cümleler ve harflerle edebiyat yapmam... ebedi damarlara giren çizgileri.. hattları.. dillendirir haddleri.. dile getiririm.

YUKARIDAKİLER bütün insanların ortak değerleri olan dili ve dini PARTİLERİNE paravana ve alet ederken.. AŞAĞIDAKİLER bütün insanların ortak değerleri olan özgürlüğü ve emeği İDEOLOJİLERİNİ paratoner ve bayrak yaparken.. bizlerde körü körüne inanıp boşu boşu savaşmayı din sayıyoruz.

Bu ÖRTÜ haline gelmiş yukarı ve aşağı ile sol ve sağ ÖRGÜ’sünü   on dört yıldır sürekli tekrarladığım halde bir Allah’ın kulu çıkıp bu örtü haline gelmiş örgü’nün “hakikat”ine; ne teslim ediyor ne de itiraz ediyor. SUSUYOR.. ne akılsızım ki ben konuşuyorum.. Çünkü siz ve ben yalan dünyaya ve sahte dine tapmışız.. Tanrı'ya değil.

En yüce yarar ve en yüksek çıkar olan Allah'a ve Ahiret'e İMAN perde.. bazılarına gerçek çıkar ve anlık yarar olan kendine ve dünyaya İLİM duvar olmuş. Çünkü akıl ve kalb gözlerini sağır ve kör eden cılkı çıkmış sağcılık ve culku çıkmış solculuk örtüyor..

ÇÜNKÜ düşünmüyorsunuz.. düşünmediğinizi için SAĞLAM anlamıyorsunuz.. anlamadığınız için SAĞLIKLI inanmıyorsunuz.

Güçten korkan ya da güç tapan PROLETERYAYI.. Çıkara banan ve çanak yalayan HALKI.. bilgi ve karar ve mal üretemeyen NASI bırakalım nasın havassı olan entelijensiya, bürokrası ve burjuvazi özgün fikir, karar ve mal üretemiyor.. çünkü DIŞA bağımlılar.. İÇ’lerinin İŞ’inden uzaklaştılar. Hatta bu iş eskiden idi şimdi.. MANDIRA FILOZOFUNUN dediği gibi teknolojiyi TASMA ve yapay zekayı KELEPÇE yaptılar. Bu iş, sadece ülkemizde değil küresel gerçekleşiyor.

Aniden 7 ekimde çıkan 15 aydır süren katliam durmuyor.. aniden çıkan ÖZGÜR SURİYE bakalım kaç ay devam edecek ?

Dünya Hukuku NETENYAHU'yu mahkum etti.. daha o yakalanmadan ESED kaçtı..

Bunlar sizce olağan mı ? Bence değil !

İsrail.. İrak.. İran.. Yunanistan ve Türkiye ANADOLU’ etrafında toplanıp doğu ve batı sentezini kurmadıkça.. dünya barışını uzun süre kurulamaz.

Olağanın.. olanın.. olması gerekenin.. olağanüstünün.. ne olduğunu anlamak için KURULAN.. anlamın ve anlatımın derinine inecek şekilde hızlı bir anlam sürücü ve kolay bir anlatım aygıtı ile YAPILANDIRILAN.. dil ve felsefe arasında ortak bir platform olarak SUNULAN çalışmalarımı on beş senedir YBA (Yöntem Bilimsel Analiz) anlatıyorum.. yakın uzaklarım ve uzak yakınlarımın hiç bir tek bir DESTEK bile veremedi.. çünkü PARA KAZANDIRMIYOR.

Çoğumuzun çıkarından ve gereksiniminden ve dünyadan ve kendinden başka hiç bir arayışları, çabaları ve gayretleri bulunmuyor. Boğazımızı doldurmak götümüzü kurtarmaktan başka tasamız kalmadı.. desem de inanmayın.. çünkü benim de sizden bir farkım bulunmuyor.

Bu sosyal medyayı KAPLAYAN vefat vesilesiyle bunu anlatmış ve reklamımı yapmış olayım.

Osmanziya 03.01.2024 üçyol izmir 09:45






Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 03-Ocak-2025 Saat 00:32
Aşağıdaki resmi paylaşarak Hasan Odabaşoğlu Kardeşimiz dediki:
Zaman içersinde, sosyal etkileşim ve iletişimdeki değişim ve dönüşüm!


Teşekkür ederim.. bu bir sonuç.. sebeb ? Burada.. bir NETİCENİN pek çok sebebi bulunur.. bir NEDENİN pek çok sonucu bulunur.. diye düşünürsek durum şöyle olur: S ve S.. ya da N ve N.. ile S. ve N.. ya da N ve S.. Şimdi sebeb ve netice'nin örneğin dilimize yerleşmiş kozalite ve finalite'sini de işe karıştırdığımızda olay bunu bir tabloda gösterip yakınmakla bitmiyor.. Tablo bizim giderek MAKİNLARA bağımlı olduğumuz çarpıcı bir şekilde gösteriyor ve buna karşı koyacak çarelere.. önlemlere.. koşullara ve çözümlere başvuramadığımızı da gösteriyor.. peki ne yapacağız ? Bunu karşı benim söyleyecek bir sözüm bulunmuyor.. çünkü bende aynı şekilde MAKİNALARA bağlı yaşıyorum.. maalesef. Saygılarımla osmanziya



Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 03-Ocak-2025 Saat 09:58
Halil DALMAN Yazerimiz yazdı:


FERDİ TAYFUR
Yetmişli yılların sonları. Meteoroloji Genel müdürlüğünde devlet memuruyum. Çocukluğumdan beri delik olan kulak zarları için ameliyat olmak üzere Ankara Hacettepe Hastanesine yattım.
Bir yattım pir yattım. Yatırdılar, bir ay sonraya ameliyat günü verdiler. Üç öğün bedavadan yiyip içiyoruz.
Hacettepe yetmişli yıllarda bile oldukça modern ve lüks bir hastaneydi. Aynı yıllarda diğer hastaneler hacettepeye göre paspaldı.
Yüz kemiği erimesinden bizim odamızda yatan Dursun isimli Zonguldaklı bir arkadaş seri ameliyatlar yüzünden yıllardır kaldığı için adeta oranın personellerinden birisi gibi olmuştu.
Dursun’un bir teybi vardı. Sürekli Ferdi Tayfur’un kasetlerini çalardı.
“Susadım çeşmeye, gelmez olaydım” parçasını adeta ezberlemiştik.
Hukuk sonda okuyorum. Kitaplarım yanımda, boş zamanlarımda ders çalışıyorum.
Karacaoğlan gibi her gördüğüme aşık olan, şiir ve günlük yazan bir ruh halim var.
Hemşireler günde üç defa tansiyon ve ateş ölçüp kayıt alıyorlar. Torpilli Dursun’un teybi Ferdi Tayfur’un sesiyle bize habire aşk duygusu pompalıyor.
Adını yazmayayım güleryüzlü tatlı dilli benim gibi genç bir hemşireye gönlümüzü kaptırdık. Bir gün boş olduğu bir anda odaya davet ederek ilanı aşk ettim. Ondan öncekiler adeta silinip gittiler!
Hukukta okuyorsun, muhtemelen Hakim, savcı veya avukat olacaksın. Samimi olduğuna emin olsam evet derim. Ama hastane ortamının geçici duyguları bunlar. Ben psikiyatri kliniğinde de çalıştım. Bu gibi geçici hevesleri bilirim dedi.
Yok yahu geçici değil falan dediysemde dinlemedi. Taburcu olunca haklı çıktı. Dışardaki hayatıma kaldığım yerden devam ettim.
Buna rağmen her Ferdi Tayfur anıldığında aklıma onun “Çeşme” adlı parçası ve Hacettepe hastanesindeki güzel hemşire gelir.
Ferdi Tayfur bugün vefat etmiş. Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun inşallah.
Sevdiğim bir sanatçıydı ve kendi dalında bir ekoldü. Üzgünüm.
Halil Dalman
02.01.2025



dedi

dedim ki:

Aynı şey bizim başımızdan da geçti.. fakat lise son sınıftaydık ve sizin kadar cesur değildik.. tecrübeli ve gerçekci imiş.. ancak mazruf gider zarf kalır.. o zarflar dahi geçicidir.. zarf gider zar kalır.. işte en zoru o ZAR'ı AR'a çevirip AD'A geçebilmektir...


Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 03-Ocak-2025 Saat 10:04
Bilgi hem doğru (gözleme bağlı veriyi denetlemek için ) hem gerçek (ilkeye bağlı yorumu denetlemek için) olmalıdır. Her iki koşulun ve delaletin teşrihi ve evirisi ve kuralın ve işaretin tasrihi ve çevirisi da son kertede değerlendirme içeren "güvene" bağlıdır.. demek sağlam her bilgi üç yönden, doğruluk, gerçeklik ve anlatım bakımından inanca bağlıdır. Çünkü anlatım, bağlanma ve güven inanç ile gerçekleşir. Sadakta ve bir hakkı natakte diyoruz O’na...

02.01.2018



Mesajı Yazan: osmanziya
Mesaj Tarihi: 03-Ocak-2025 Saat 10:28




Bizde iki çizgiyle GDDY sını YBA e gömdük.. lakin kimse bilmiyor 🙂 bunular önemli.. ancak değerli olan O'nu bilmektir. osmanziya





Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info