Muhakeme
Muhakeme.. kökü HKM.. hüküm yapma anlamına gelir.
Aristo dil'imizin kökeni olan nutkun mantığını tedvin etti.
Yani düşünmeyi kanunlaştırdı ve yasalaştırdı.
Muhakeme mukayeseye dayanır ve o da tefekkür ile yapılır.
Eğer SABIRLA yaparsanız bu hak ve hakikatı anlarsınız.
Saygılarımla.
Osmanziya 16.04.2024 00:003
Muhakeme ve Mukaleme yani yargılama ve dillendirme bizim İLETİŞİMİMİZDE (düşünme ve konuşma) yer alan delalet (görüngü) ve işaret (gösterge) kurallarını ve yasaklarına göre işleyen karmaşık bir işlemdir. Bu nedenle sözlerimizdeki bilgi ve değerlerin sağlam ve sağlıklı olmasana duyarlık gösterenler için bunlardan MUHAKEME sadece mahkemelerde yargıçların yürüttüğü bir işlem olarak bilinmektedir. Hukuk Usulü MUHAKEMELERİ Kanunu.. Ceza Usulü Muhakemeleri Kanunu.. YÖNTEMBİLİM (method, usul) bilim ve hukuk ilmi ile meşgul olanların eğitimleri sırasında edindiği bir uzmanlık olarak bilinir. Muhakeme ihdas.. ikna ve ispat işlemrlerinin vazgeçilmez bir koşulu olarak tasavvur ve tefekkürümüzün YASALARI olarak 2300 sene önce ARİSTO tarafından tedvin edilerek ortaya çıkarılmıştır. Her ne kadar mantıklı ve sağlam konuşma bize yaratılıştan a prio ori (kabli, önsel) olarak verilmişse de bunun bir ilim ve uzmanlık olarak eğitiminin yapılması toplumlarda ve uluslarda bilim ve hukuk etkinliğinin yararlı ve verimli olarak yapılmasını sağlar.
Ancak bu dilin sağlam ve sağlıklı kullanılması konusunda toplumda ve kültürde gösterilen önem ve değerin yeterli olmadığını basında ve özellikle sosyal medyada yapılan tartışmaların kalitesinde görmekteyiz. Akıllı olmak ayrıdır.. bilgili olmak ayrıdır.. aklını kullanma da samimi olmak ayrıdır.. bilgisinden yararlanma safi bulunmak ayrıdır. Akıl ve ilim ile hakikatı nakletmek ayrıdır. Akılcı ve gerçekçi olarak hakkı aramak ayrıdır. Kısaca teorik ve pratik olarak mantık ve nutuğun kültürün.. toplumların.. ulusların ve uygarlığın genişlemesinde ve gelişmesinde ve ilerlemesinde ve bu arada funun ve hukuk ile san'at ve hikmet etkinliklerimizin güzelleşmesi ve iyileşmesinde ve nihayet dünya ve dil ve din ilişkilerinde daha sağlam temelleri inşa etmek için PARADİGMALAR düzeyinde bir araştırma ve geliştirme.. soruşturma yapılması GEREKMEKTEDİR
Şimdi bu gerekçeyi ANLAYACAK yeşil ve mavi ideolojilere adanmamış.. kızıl ve kırmızı totaliter ve otoriter rejimlere angaje olmamış.. ulusal ve küresel ekonomik ve politik sistemlere âmâde bulunmamış AYDINLAR yani DÜŞÜNENLER aranmaktadır. Şimdi bu biraz İŞ İLANI gibi oldu.. bu benim EDEBİYATIMIN olmamasındandır.. iyi ki de olmamış.. yoksa yazıyı yazamazdım.. sonuçta yine ne dediğini anlamadım diyenler hala çıkacaktır.. Çıksın.. ancak onlarla bir işim olamaz.. sadece yıllardır yazılarım izleyenlerden anladıklarını ELEŞTİRECEK ve anlamadıklarını SORACAK.. kimseleri bekliyorum. Eğer onladan birisi burada duyurusunu yaptımığı web sayfamdaki ilgili yazıya gider oradaki otuzdan fazla tabloyu incelerse.. bunun için emek ve zaman harcasa.. belki DUYARLILIĞIMI anlayacak ve birlikte bir SES meydana getireceğiz.
Şu 7 ekim KATLİAMINDA beri doğan SESSİZLİĞİN içinden bir ses çıkarak.. belki de müslümanlar ve budistler.. masonlar ve marksistler gibi TARİKATLAR içinde en tehlikeli tarikatın SESSİZLİK tarikatı olduğunu haykıracak.. insanların inanç ve din ve ideolojilerini suçlamakla bir yere varılamacağını görecek.. işin kendisinden başladığını bilecek ve böyle onunla KONUŞMAYA başlayacağım.. İnşaallah.
Saygılarımla, sağlıcakla kalınız.
OSMANZİYA 16.04.2024 üçyol izmir 02:20
Aristo
Gelenler gelir.. gidenler gider.. bu tamamds peki ALINANLARDAN ne kala ? VERILENLERDEN geçen ne ola ?
MULKUN Maliki yevmiddini..
MELEKUTUN Meliki yevmiddeyni.. RABBUÂLEMİN...
En başat yasa
Once başlat
Sonra bitir
Kanunu olan FENA yasasidir.
Buna bilimde FENOMEN adi verilir..
nasil LAFZA "Logos" adi verilirse..
Aristotales logos ortaya koydu.. bu lafzin altina MITOS.. ustune EPOS.. yerleştirdi.. sagina NOMOS soluna SOPHOS dedi.. diyeceksinin hangi LOGOS.. Organon da biz bunu gormedik.. haklisiniz.. 2300 sene onceki Aristo degil 2300 sene sonraki ARISTO.. hani şu HARFE "AR" diyen ARisto.. "letter"e ARTISLIK yapip AR demek.. nesnenin AR yuku ile kimsenin AD yolcusunu AT'a bindirmek.. ancak bileşenleri nesne ve kimse olan OZNE yi bir IMKAN olarak gorene mahsus bir iştir.. biz de bu HUSUSIYETIMIZI kullandik.. itibar ettigimizi ihdas ettik.. elbette bunu gozu olana isbat edemeyiz.. lakin gonlu olani ikna edebiliriz.
Osmanziya 15.04.2024
AÇIK OLUMSUZLUK
Suistimal cürüm.. ağir suç
Karanlik kusur.. aşağilanır.
Ihmal kabahat.. hafif suç
Aydinlik kusur.. Küçümsenir
KAPALI OLUMSUZLUK
Yoksulluk.. ağır güçsuzluk..
Aydinlim naks.. meded ister.
Güçsüzluk.. ağır gücsuzluk
Karanlik naks.. sened ister.
Mucerret ve soyut mahiyet mecazen kullanilan SOMUT terimlerle ifade edilebilirler.
Olumlu.. olumsuz
Açik.. kapali..
Aydinlik.. karanlik..
Hafif.. ağir..
Bu konu biraz daha somut yinede soyut kelimelerle anlatilabilir;
Olumlu.. olumsuz
Guzel.. çirkin..
Iyi.. kötü
Gercek.. yalan.
Doğru.. yanliş
Biraz daha somut ama yinde soyut kelimelerde kullanabiliriz:
Olumlu.. olumsuz..
Artı.. eksi
Tek.. çift
Alkali.. asit
Yapım.. yıkım
Akil müşahhadan ve mucerrede.. somuttan soyuta giderken TUMEVARIMI yan indiksiyon - istikra bunu tersini yaparken soyuttan somuta gidermem TUMDEN GELIMI istintac - deduksiyon kullanir.
Baska bir ifade ile tumevarim somutu soyutlam ve tumden gelim ise soyutu somutlamadir..
Şimdi bunu bir yerde okumadim.. kendim kurdum.. eleştirilebilir. Kanitli bir eleştiri gelinceye isabetli gorunuyor.
Büyük bir olasılıkla söylediklerimden fazla bir şey anlamadını.. ancak buradaki otuzdan fazla tabloyu sakin sakin incelediğinizde ve izleiğinizde.. imgelediğnid ve irdelediğiliniz.. incelediğinize pişman olmayacaksınız
uploads/20240415_235419_15_NISAN_2024.zip - 20240415_235419_15_NISAN_2024.zip
|