S.A.Vedduha.. süresinden sonraki sureler namaz sureleridir.. kysa surelerin sonlaryndakilerdendir.. Kitabyn her suresi y?yk verir ve fakat sonuna do?ru bu y?yklar artar.. öylesine parlar öylesine parlar ki namaz surelerine gelindi?inde artyk biri bir ansiklopi gibi süzme ve seçme bilgiler tutar.. diri ve canly buyruklar ta?yr.. bu verilenleri almak için almaya hazyr olmak yeter. Almaya hazyr olmak çok çe?itli ?ekillerde olur.. Bu i?in daha gençken giri?ilelecek emin bir yolu temel dil ve mantyk bilgileriyle mücehhez olmaktyr.. Amma herkesin hele bu e?itimin resmile?ti?i ça?da ve herkesin en kysa yoldan mesleki ve i? bilgilerini edinmesi zarureti kar?ysynda TEMEL DYN YLYMLERYNY verecek medrese tahsili edinmesi zor de?ildir kaldyki klasik medrese tahsili dahi insany tek yanly ve yarym aydyn yeti?tirmekten fazla bir i? yapmaz.. nasyl ça?da? mektep tahsili yapmakta insan tek yanly ve yarym aydyn olmaktan kurtaramazsa.. Ça? kendinden önceyi hatyrlamaz kendinden sonrakini hazyrlamaz.. geçmi?i hatyrlayan ve gelece?i hazyrlayan ça?daki insanlaryn bazylarydyr bunlar öncülerdir. Amma ?urasy açyk.. matematik dili bilmeden fen ilmi.. arapça dilini bilmeden din ilmi ve ingilizce bilmeden dünya ilmi yapylamaz. Çünkü dil, bilimin temelidir. Bunlary bulundu?unuz her ça?da yeteri kadar bulursunuz fakat hiç bir O zaman sorun, ça?yn e?itim sistemini gelece?ini hazyrlamaktyr.. öyle bir e?itim olacak ki hem geçmi?in yarymly?yndan hem de günümüzün yarymly?yndan kurtulsun.. daha böyle bir bir tam e?itim veren RESMY KURUM yok.. çünkü resmi kurum dedi?imiz e?itim ve ö?retim ortamlary ÇA?DA? E?YTYM denilen insan ilimlerini evren ilimlerine feda eden bir anlayy?la yapylyrlar. Geçmi?te günümüzü ne geldi ise, ça? gere?i eskidi.. çünkü ça?y i?leten "ZAMAN" geleni de?i?tirir, eskitir ve geçmi?e atar... Örne?in geçmi? sa?cy ile ?imdi solcu ise.. gelecekte dahi bu sa? ve solu bulunacak olsa bile ZAMAN yeni bir ruh olu?turur ki bu ruh her ça?da bulunan ÖNCÜLÜK ruhudur. Bunlar öyle bedii ruhlardyr ki kendinden öncekileri toplak ve kendinden sonrakilere kaynaklyk ederler. Eshaby ?imal, eshaby yemin ve ashab-y SABIKUN... Zaman her zamanynda BEDYY ruhlar bulunmu?tur.. do?u da vardyr baty da vardyr.. bunlaryn ismi yabancy de?ildir.. Aristo, Descartes, Kant, Ymamy Gazaly, Ymamy Rabbani ve Ymamy Nursi.. Amma bu otoriteler tek ba?yna de?il.. Salih akyl HYKMET , sahih kitab gayr-y muharref KYTAB ve salim lisan YLYM ile birlikte SELYM KALB'li otorite / imam / yetke bir arada bulunursa bu dördünün ortak gücünden sa?lam ve sa?lykly BYLYM ve HUKUK çykacaktyr. Y?te ça?ymyzyn pek çok GENÇ dima?lary bu saydyklaryma sahiptir.. hem de do?unun ve batynyn kucakly?y bu co?rafyada.. geçmi? ve gelece?in kav?akla?ty?y bu tarihlerde GELECE?YMYZ UMUTLANDIRACAK kadar çok sayydalar.. Bunlar siz siniz. E?er imamynyzy buldunuz mu fende ya da hukukda ya d ilimde ya da dinde yüksek ba?arylar elde edebilirsiniz. Selim Kalbli otoriteler olarak sadece dini imamlar, evliyalar ve asfiyalar olarak anlamak dini ve dünyayy anlamamaktyr. Selim kalb sonuç için ko?ullardan sadece bir tanesidir... Hukukunda otoritesi olur.. Biliminde yetkesi olur. Hikmetinde her ça?da önde giden yazary olur. Fizi?inde ça?ynyn en son sözünü söyleyicisi olur. Dininde Son Peygamberden sonra onun varis olan Ymamy olur. Bu ça?ada ya?ayan sen bunlary bilmelisin. Bilmiyorsan bilmedi?in alanda konu?mamalysyn. Ama dünyanyn tümü hakkynda konu?mak senin de hakkyn çünkü YNSAN'syn ve ilmin, imanyn, hükmün ve amelin ile sorumlu ve yükümlüsün. O zaman sana dü?en deneme ve yanylma ile yürümün, ara?tyrma ve geli?tirme ile ilerlemen ve gereksinimin yanynda arayy?ynyn i?aretlerini takip etmendir. o zaman yazylanlar hakkynda dü?ünmedikçe.. biliyorsan ele?tirmedikçe.. bilmiyorsan sormadykça.. bu yazylary ve satyrlary okuyup zihnini KURU BYLGY ile doldurma... Çünkü hem kendimin hem ba?akalarynyn zihnini kuru bilgi ile dolduramaya zamanym ve yetkim yok. Yusuf aryyorum.. seninde Yusufu aramanyn önünde engel olmak istemem. Sende benim gibi on latifeni çaly?tyryp onu aryyorsun. Y?te bizim hasretimiz o.. e?er bulamazsak hasaretimmiz de bu.. Yçini feth edemeyen dy?ary feth edemez.. Yçimizi örten hümüze ve lümezelere azaltmak ya da son vermeye bir çare bulamazsak dü?üce?imiz veyl vadisini Asr'yn hüsranynyn ne oldu?unu açyklayan Asr suresinden sonraki sureye bak... O da seni sonraki sureye götürecektir. O da seni sonraki sureye götürecektir. O da seni.... ki böylece sonunda TEVHYD'i bulacaksyn. Ki bulduktan sonra seni dört köklü dü?me.. dört köklü saik.. dört kötülük kapysy kar?ylayacaktyr: Heva, Hyrs, Hased ve Heves. Yani iki iaze dört "H" eder. Diyagramyny gösterirsem: Heva Hyrs YZA H FY Hased Heves Yani heva (Atalet-Batalet-Dalalet) ve HASED zaman zaman gelen bir karanlyktyr. HIRS ve Heves (Kibir-Riya-Gurur) sürekli bulunan karanlyk dü?ümlerdir. Bu dü?meler insanda tabir caizse açyk kapylarydyr hacker her zaman girebilirler. Bunun için Felakyn Rabbyna, Nasyn Rabbyna sy?ynyp evrenden ve toplumdan gelen tehlikelerden sakynmak gerekmektedir. Yaz ve istiaze.. bizim gelece?e kar?y koruma kalelerimiz nasyl geçmi?imiz için isti?far ediyorsak. Çaly?anlara HIRS, tembellere ise HASED aryz olur. Hangi mikrobun hangi zaman gelece?ini iyi bilmek lazym. Bütün bunlar bize YNSANBYLYM yapylaca?ynyn kanysyny veriyor. Yöntembilimden sonra ömrüm varsa buna giri?ece?im. Belki de yöntebilimi kullanacak gelecekteki insanlar yapacaklar. Ben bir garip kel o?lanym varym yo?um bir merkebim (yöntembilim) nere gider nerde biter bilemem. Kel ba?yma aryz olan HEVA kör gönlüme musallat olan HASED ile u?ra?maktan bu i?lere yapmaya fazla vakit bulamadym. Hasyly bu dört illeti ki bunlar iki kula?yn ve iki gözün gibidir, bunlary kapatamazsyn. Bunlar iki elin ve iki aya?yn gibidir, bunlary kesemezsin. Bu dört dü?meni sökemez ve bu dört dü?ümü çözemezsin. Yapa?yn i? bunulary Ya?adykça ilmen tanyyarak, Tanydykça amalen anlayacak anladykça imanen kaçynacaksyn. Bütün bunlary bir bir aydynlandykça, teker teker anla?yldykça, nokta nokta açyldykça... Bunu ben ya da ba?kalary de?il sen yapacaksyn. Ben ya da sen yapsan bizim di?er yazarlardan ne farkymyz kalyr ? Söylediklerini yapmayan ve yalancy sayylan yazarlardan. Ysterse milyonlar okurun olsun ne kâry var.. isterse milyarlar getirsin ne yarary var ? Amma bazar, e?er yöntembilimsel analizi ö?renmek için izlersen, bu gibi içeriklerden haber veriyorum.. hani verdi?im biçimsel bilgilere içerikli bir örnek olsun diye.. Yoksa do?rudan o bilgiyi vererek hocalyk gibi bir niyetim yok. ?imdi dü?ünmek kolay de?il, bu yüzden sormak dahi kolay de?il ve bu yüzden bilinenlerden bilinmeyenlere gitmek ve bilgimizi artyrmak elbette kolay de?il. ?imdi okumak kolay de?il, bu yüzden ele?tirmek kolay de?il ve bu yüzden yanly?lary ele?tirmek ve do?rulara ilerlemek ve böylece bilgimizi arytmak kolay de?il. Oysa insanyn kemali ta?ydy?y bilgisi kadar de?il bilglisini artyrdy?y ve arytty?y kadardyr. Ta?ydy?y bilgi, bulundu?un günden önceki günlerin bir fonksiyonudur ancak önemli olan bu gün ne elde etti?i ve bunun ne kadarynun duru oldu?udur. Ynsan yapty?y kadar de?il yapaca?y kadar de?erlidir. Ynsan araç oldu?u kadar de?il amacy oldu?u kadar de?erlidir. Ynsan övündü?ü kadar de?il övüldü?ü kadar de?erlidir. Ynsan dövüne dövüne köle olur, övüle övüle kral olur. Ynsan kral ve köleli?i ile de?il kulllu?u ile övünmelidir. Yoksa onun dövünmesi ve övünmesi ya da sevilmesi ve sövülmesinin bir de?eri yoktur. Çünkü Yusufu bulmamy?sa Bünyamini, Bünyamini bulmamy?sa Yakub bulup akibetine ula?amaz. "Teveffeni müslimen bissalihîn." Diyemez. Sa?lycakla kalyn. Osmanziya
------------- BEYAN dogru olmali ve MAAN hakikati bulmalidir
|