dort sıfat
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3030
Tarih: 10-Ağustos-2026 Saat 02:26 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: dort sıfat
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: dort sıfat
Mesaj Tarihi: 19-Haziran-2026 Saat 22:28
Bir arkadaşım bir şemayı beğendimi.. yani ilgilendi mi.. sormasa ya da eleştirmese bile büyük bir olaydır benim için.. Selvihan Sualp birkaç tabloma beğeni işaret koydu yani ilgilendi.. o zaman bir açıklama yapmakta bize vacib oldu.. fazla uzatmadan birkaç tümce ile hem anlaşılırlığını hem soru sordururluğunu artırmak üzere tablodan söz edeceğim.. Bu gün bu tablo bana çok pahalıya mal oldu bunu yapacağım diye yaşlı annemle birlikte Alsancakta inmeyi geciktirdim.. halkapınardan geri Alsancak yapmak zorunda kaldım izbanla.. DÖRT temel sıfat önce İLİM sonra İRADE.. iradenin üstünde KUDRET altında da RAHMET. Kudret iktidar rahmet ise ihtiyar ile ilişkilendirildi… benim tabloların yatay hattı sağdan başladığı için İLİM noktasını sağa en başa koydum.. öyle ise irade sonraya gelir en sola yerleştirilir.
Böylece ilim ve irade oku – vektörü – sıratı oluşturuldu.
Bu durumda ilim bir kabiliyet ise irade bir meharet olur.. yine bu yüzden hikmet bir istidat ise izzet bir san’at olur.. yani yatay çizgideki öncelik ve sonralık ilişkisi. . ilimin öncedenliğini ve iradenin de sonradanlığının göstergesi olur.
O zaman tüm söylediklerimizi bir satır üzerinde baştan sona.. sağdan sola doğru dizelim:
İRADE san’at meharet izzet GLCK-GÇMŞ hikmet kabiliyet istidat İLİM
Peki bu yatay çizginin tam ortası NEREDE ve orasının ADI nedir ?
19.06.2014
on iki yıl önce dört SIFAT'ı konumlandırmışım..
İLİM sağ tarafa koyup öncelik tanımışım..
İRADE sol tarafa koyup sonralık vermişim..
bu ne demektir ilim önce gelir irade ise sonra..
KUDRET sıfatını üstü almışım altına itiyad demişim..
çünkü itiyadımız kadar iktidarımız bulunur.
Dört sifat saptandı..ilim irade kudret ve rahmet.
diyerek paylaşmışım lakin rahmetin yerine ihtiyar yazmışım.
Rahmet yerine İHTİYAR yazmışım.
İtidadımız kadar ihtiyarımız olacağı anlamına geliyor bu.
Ancak burada on iki yıl sonra bu gün bile geçerli bulunan dört köşeye yerleştirmişim;
nakdini hasib
vaktini takib
salahını rakib
sıhhatını tabib
Nefsine sahib ve enesine hakim bir kimse
bu dört köşeyi ele geçirir..
Şimdi bu işler lafla olsaydı bunların
hepsini kendi yapabilirdim.
Ancak bu konuda kimse bir şey söylemişken biz bir şeyler söylemişiz ve karşılığında 12 senedir ne bir eleştiri ne bir soru alabilmişiz.
19.06.2026 üçyol izmir 22:35
0Z0
------------- usul esasa mukaddemdir
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 19-Haziran-2026 Saat 22:32
Babalar günü hediyesi olarak oğlum kitabımı yayımladı.. kendisine buradan teşekkür ederim.
Kendisi de bir baba.. onun ve bütün babaların.. .aba'ların.. babalar günü kutlarım.. onları babar (erkek) gösterenleri de kınarım.
Osmanziya Osmanziyaoğlu
19.06.2022 Erciş-Van
Meryem'imizin 22.06.2022 de doğum günü idi.
Babalar günü hediyesi olarak oğlum kitabımı yayımladı.. kendisine buradan teşekkür ederim.
Kendisi de bir baba.. onun ve bütün babaların.. .aba'ların.. babalar günü kutlarım.. onları babar (erkek) gösterenleri de kınarım.
Osmanziya Osmanziyaoğlu
19.06.2022 Erciş-Van
Yorumlar
Hatice E. Başel Şaval
Babalar gununuz kutlu olsun hocam..cok sevindik
4y
Yanıtla
Kutlu Aytug
Tebrik ederim. Allah ecrini artırsın...
4y
Yanıtla
Şener Öktem
Hayırlara vesile olsun kitabınız üstad. Hayırlı olsun.
4y
Yanıtla
Zekeriya Olgun
Hayırlı olsun inşallah
4y
Yanıtla
Halil Dalman
Kutlu olsun
4y
Yanıtla
Abdülhakim Altuntop
Hayırlı olsun, hocam.
4y
Yanıtla
Yahya Güven
Tebrik ederim canı gönülden kutluyorum
Her şey gönlünüzce olmasını diliyorum can üstadım. Sevgilerimle saygı ve selamlarımı g… Daha fazlasını gör
4y
Yanıtla
Sibel Atasoy
Hayırlı olsun ne güzel bir hediye👍🏻❤️😇
4y
Yanıtla
Turan Erdal
Cok güzel olmus, elinize saglik.
4y
Yanıtla
Dinnur Yaşar
Sibel Hanıma verdiğim yanıttaki yazara muhatab olan.. geleceğimizi simgeliyor...
Fotoğraf açıklaması yok.
4y
Yanıtla
Düzenlendi
Zeki Coşkunsu
Hayırlı olsun saygıdeğer hocam...Otantik hayırlara vesile olur umarım...
3y
Yanıtla
Yakup Bayakir
Hayırlı olsun inşallah
3y
Yanıtla
Kadir Uzunkok
hayırlı olsun inşallah hizmete vesile olur
3y
Yanıtla
|
Mesaj Tarihi: 20-Haziran-2026 Saat 01:09
Önce başlat sonra bitir başat yasası içinde çeşitli ev-reler ev-rimler ev-renler var olurlar. Biz bunlarından doğanın evrenini ve dönenin evrimini biraz daha iyi tanırız. Ancak dönenin yorumu doğanın yorumundan zordur. Doğanın pek çok yorumlayacısı bulunur ancak evren yorumlamasında iki kişi tanırız İbni Haldun ve Hegel (Ters çevrilmişi marksist ideloji kullanır). Günümüzde bu tersine mühendislik ve polindromlar çok kullanılıyor. Az önce bir yerde kullandım. Evre ve safhalar bir araya gelerek yapıların işlevlerini.. ya da işlevlerin yapılarını ortaya çıkarır dememiz.. zamanın mekan ve mekanın zaman olması gibi saçma döngüler içinde bizi kilitleyebilir. Dil zaten bir TEKER.. dünya sekeri ve din mekeri arasında. Bir ömür söylenenleri dinlemeden konuştum.. YBA inşa ettim. 11 yıldır söylenenleri dinliyorum. Oysa konuşma (felsefe) söyleme (mantık) ve dinlemeden (metafizik) ibarettir. Temeli söylemedir. Ancak mantıki söyleme nutku dinleme derinlenmesine incelenmelidir. Aksi halde ya içindeki MONOLOG'a çökersin ya da dışındaki POLİLOG (buna politika da denilebilir) da kaybolursun. Her iki halde de dönenin ev-relerinden.. önce başlayan öykülerden.. sonra biten oyunlarından biri bulunursun, kitabını yazan imam olursun. 0Z0 yontembilim.com
|
|