hemlic manevrasi
Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2637
Tarih: 07-Şubat-2025 Saat 20:10 Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com
Konu: hemlic manevrasi
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: hemlic manevrasi
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 00:31
hemlic manevrası boğaza kaçan bir MADDE'nin boğazdan sökülmesi ve hayatın kurtarılması işlemidir.. cihet ve vecihin birbirinden ayrılarak teveccüh ve tecehhütün mal ve caha MA'NA nin sokulması ve şuurun kurtarılması işlemidir. Birbirinin tersine çalışır.. nasıl pelvis kasları tersine çalışarak idrarı ve meniyi tutmaya ve bırakmaya yararsa.
HEİMLİCH MANEVRASI
Heimlich manevrası, solunum yolunu tıkayan yabancı bir cismi çıkarmak için kullanılan bir ilk yardım yöntemidir. Boğulma tehlikesi yaşayan bir kişinin karnına hızlı ve kuvvetli baskı uygulayarak diyaframın yukarı doğru itilmesini sağlar. Bu basınç, akciğerlerdeki havayı aniden dışarı çıkararak tıkayıcı nesnenin yerinden fırlamasına yardımcı olur.
Heimlich Manevrasının Kullanıldığı Durumlar:
• Kişi nefes alamıyorsa, konuşamıyorsa veya öksüremiyorsa
• Boğazını tutarak panik halinde işaret veriyorsa
• Yüzü morarmaya başlıyorsa
Bu manevra, yetişkinler, çocuklar ve bilinçsiz kişiler için farklı şekillerde uygulanabilir. Ancak, yanlış uygulama kaburga kırıkları gibi yaralanmalara neden olabileceğinden dikkatli olmalıdır.
***Heimlich Manevrası Nasıl Yapılır?
1. Boğulma Belirtilerini Tanıyın:
• Kişi ellerini boğazına götürüyorsa, nefes almakta zorlanıyorsa, sesi çıkmıyorsa veya morarmaya başlıyorsa, Heimlich manevrası gereklidir.
2. Kişinin Arkasına Geçin:
• Ayakta ya da oturuyorsa, boğulan kişinin arkasına geçin ve onu hafifçe öne doğru eğin.
3. Ellerinizi Yerleştirin:
• Bir elinizi yumruk yaparak kişinin göbek deliği ile göğüs kemiği arasına yerleştirin.
• Diğer elinizi yumruğunuzun üzerine koyun.
4. Ani ve Kuvvetli İtme Yapın:
• Hızlı ve yukarı doğru itme hareketleri yaparak karına baskı uygulayın.
• Bu hareketi yabancı cisim çıkana kadar tekrarlayın (genellikle 5 kez).
5. Kişi Bilincini Kaybederse:
• Kişi bayılırsa hemen yere yatırın, CPR (kalp masajı) uygulayın ve 112’yi arayın.
***Heimlich Manevrasının Farklı Durumlara Göre Uygulanışı
1. Yetişkin ve 1 Yaşından Büyük Çocuklar İçin
• Yukarıda anlattığım gibi, kişinin arkasına geçip göbek deliği ile göğüs kemiği arasına yumruk yaparak baskı uygulanır.
• Yukarı doğru hızlı ve güçlü itişler yapılır.
• Kişi bilincini kaybederse CPR (kalp masajı ve suni solunum) başlatılır.
2. Bebekler İçin (1 Yaşından Küçük)
• Bebeği yüzüstü olacak şekilde kolunuzun üzerine yatırın, başı hafif aşağıda olmalı.
• Sırtına, kürek kemikleri arasına 5 sert vuruş yapın.
• Eğer yabancı cisim çıkmazsa, bebeği yüzü yukarı gelecek şekilde çevirin.
• Göğsüne, iki parmağınızla 5 kez hafif ama etkili baskı uygulayın.
• Bu işlemi yabancı cisim çıkana kadar tekrarlayın.
3. Hamileler ve Şişman Kişiler İçin
• Normalde göbek deliği ile göğüs arasına uygulanan basınç, hamilelerde bebeğe zarar verebileceği için göğüs kemiğinin alt kısmına (daha yukarıya) yapılır.
• Aynı şekilde yumruk yaparak ve yukarı doğru ani baskılar uygulanır.
4. Bilinçsiz Kişiye Heimlich Manevrası
• Kişi bilincini kaybetmişse sırt üstü yatırılır.
• Karnının üst kısmına (göbek deliğinin hemen üstüne) avuç içiyle güçlü itişler yapılır.
• 112 (acil servis) hemen aranmalıdır.
Önemli Not: Eğer kişi öksürebiliyorsa veya konuşabiliyorsa, onu öksürmeye teşvik edin. Çünkü öksürük doğal bir refleks olup cismi çıkarmada etkili olabilir.
Selim Ateş
6/2/2025 Kartal/
İstanbul
|
Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 00:36
Hayatin dogumuna dönme ve tecehhüt..
ölümun şuuruna yonelmek ve teveccuh..
birlikte sağlanmayinca insan butunlugunu gercekleştiremiyor..
IŞIKSIZ yarı aydın ve KADIN yarim adam oluyor ve bu yüzden cihadini da yanli yapiyor.
osmanziya
BOŞ Tablo ve SARI balon
Konu.. konuşmanin mevzu olan mevzu bahs ANLATIM içinde bulunan ANLAMI "anlamak" bulununca dunyanin EN ZOR işi oldugunu fark eden nicin benim gibi bir salagin bu ANLAMA işini KOLAYLASTIRMAYA çaliştigina şaşiracaktir.
Demem şu ki "sorun" öncesinde ZORLUK.. "çozum"un sonrasinda kolaylik bulunuyor ve biz bu USR ile YUSR u oraya yazmadik.
|
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 00:44
Hemlic manevrası solumun sistemini ve acil hava gereksinimini karşılayan NEFES yolunu tıkayan engeli kaldırır.
Hayati önemi bulunur.
Peki şuurun "nefis"ini tıkayan "NESEF"leri nasıl açacağız ?
Bu önce insanı bilmeyi gerektiriyor..
Bu gün uygarlık bedenin nefesini çok iyi biliyor.. nefesi alıp verirken ve özellikle verirken çıkardığı SESLERİ "gürültü" haline getirerek ve bu gürültüden harfleri ve notaları çıkararak bilim ve san'at ile hikmet ve hukuk etkinliklerini yürütür ortaya çıkan DİL ve onun derini DİN hakkında yeteri ve gereği kadar bilgiye sahip olmadan İNSANI bilmek NİSANI bilmekte fazla olamıyor.
Bununla beraber çoğu insanın en az merak ettiği kendisidir.. zaten çok insan kullandığı aletlerin nasıl çalıştığını da merak etmez.. istisnalar dışında.
Gariptir insan eşyalar gibi kendisini kullanmaktan.. eşyayı ve eşhası tanımaya ve öğrenmeye ve bilmeye fazla merak gösteremez. Hatta bunun için gerekçeleri ve bahaneleri de hazırdır. DÜNYANIN DERTLERİ.. oysa dünyanın problemi.. dilini ve dinini çokta iyi bilmeyen insanın onları kötü ve kötüye kullanmakta da çok mahir oluşudur.
Şimdi insan kendini bilmeye merak ederse bu işe nereden başlayacak ?
İşte insanın teorik ve pratik aklı öylesine doludur ki iki yüz yıl önce ÇAĞDAŞ bilgi kuramının sahibi İmmanuel KANT ünlü Teorik Aklın Tenkidi ve Pratik Aklın Tenkidi yapıtları ile, ne bilebiliriz.. ne düşünebiliriz.. ne isteyebiliriz.. sorularını yanıtlama işe başlamıştır. Fakat bu gibi yüksek alimlerin eserlerini bizim gibi sıradan insanlar okuyup onlamakta zorlanır. Fakat onun kuramlarını halkın anlayacağız tarzda yazan bilginler ve filozoflarda bulunur. Elli yıl önce bunlardan bir tanesini.. Eski Milli Eğitim Bakanlarından Mehmet Emin ERİŞİRGİL'in KANT FELSEFESİ kitabını osmanlıcadan Latince yeni türkçesine çevirmiştim.. yararlanmıştım. Oradan gelen temelli felsefi konularda konuşabiliyorum.
Bununla beraber FELSEFEYİ HALKA İNDİRMEK amacıyla YBA inşa ettim.. onunlara İNSANBİLİM'i inşa ettim.. onunla da ISLAMBİLİMİ inşa ettim.. lakin hazıra alışkan ve kolaya yapışkın halk ve aydın bu işe yüz vermedi.. yüz verenlerde astar istedi.. bu yüzden bu işte pek başarılı olamadık.. lâkin sorun avamı nasın bilgi birikimi ve uzmanlığının bulunmaması değil.. aşkın ve ışkın kirlettiği ilgisi ve bilgilerinin ve sevgilerinin üzerine örttüğü alakası öylesine dumura uğramış ki artık onu canlandırmak çok çaba istiyor.. bunu bir örnekle gösterebiliriz.. bu gün HALK OLARAK bizim TAD'ımız dört türe kitlenmiş durumda.. tatlı ya da tuzlu seviyoruz.. ekşi ya da acı istiyoruz.. bu dört tad dışında bir GURMEMİZ bulunmuyor.. öyle değil mi Mehtap Birgili Hocam.. hadi bu tad.. peki ya görme ve işitme ile koklama ve dokunmalarımız ne alemde.. peki bunun üstündeki duyum ve düşünce ile duygu ve isteklerimiz nasıl yapılanmış.. sağ duyusu DUYUŞ haline gelip bununda yerleşerek de sağı CILIK etmemiş.. keza sol görümüz GÖRÜŞ haline gelip buna alışarak solu CULUK hale getirmemiz.. kendim de dahil çoğumuz bir KONFOR haline içinde hapis olarak dünyayı değiştirecek kendimizi değiştirmeye girişememiz.. İşte damarları tıkayan yağlar gibi bilgilerimiz ve düşüncelerimizi ve inançlarımızı ve değerlerimizi TIKAYAN öyle YAĞLAR bulunuyor ki bunlar zihnimizde ve şuurumuzda birike birike.. deneyim ve kazanım ve BİRİKİM diye bunlarla öğünüyoruz. Bizim YBA çalışmamızı da benim birikimime bağlıyoruz. Aslında yanlış yapıyoruz.. YBA benim kişisel yeteneğim ve bireysel başarım değil.. hepimizdi bulunan aklın SERBEST salınımıdır.
Saygılarımla
Osmanziya
07.02.2025
Salat ikame ; dikey ve amudî baglanti olan SILA...
zekati ita ; yatay ve meddî baglantı olan META...
Meta kırılarak sıla kurulur.
Mal verilerek huzur alınir.
|
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 01:41
Birisini amaçladigin ya da hedeflediginde anlami oluyor.. bu gaye edindigin birisi eşin olur.. çoçugun olur.. ana baban olur.. ya da erek ve hedef haline getirdigin başka birisi olur.. hatta hedefler hedefi.. gayeler gayesi Tanrı olur.. fark etmez.
Yonelmemişsen.. amaçlandirmadigin anlamamıssan.. bunun için ogrenmemis ve kullanmamis ve yararlanmamişsa..
kisaca D I L edinmemişsen Yontem Bilimsel Analizin onun anlami ve degeri ve önemi olmaz
Insan GIZEMLI bir HAZINE haritasina önem ve deger verdiginde onun kapali çizgilerini ve karanlik renklerini açmaya ve açiklamaya girişir.. aydinlatmaya ve anlamlandirmaya başlar.. neden ?
Çok basit! Çunku sonunda HAZINE bulunuyor ve SAKLI olan ayan ve beyan oluyor.
Ozcan BARIŞ.. batidan bir soz nakletti;
IHTIYAC
ICADIN
ANASIDIR.
Bizler yaşama gudusu ve ureme durtusunun yon verdigi gereksimimizle yolumuzu surdururke icadlar ortaya çikiyor.
Ancak biz hacatimizla degilde harratimiz ve arayisimizla YBA yoneliyoruz.
[23:38, 06.02.2025] Mustafa Buğucam: kaçtıgımiza koşmak..
devamizi derdde bilmek..
çözumu sorunda görmek..
tersine muhendisliktir
ancak ne tersi ne de duzu
çaredir.
Yare
Bu iksinin denge ve uyum ve ılımı iledir.. diye düşunuyorum.
Derman derdimizi tanimak ve tanimlamamladir.
YARA
dengeyi bozmaktan doğar
ve uyumu sağlayamamaktan çıkar
ve ılımı
gerçekletirilmeyince
YERLEŞIR.
Saygilarimla
Saglicakla kaliniz.
ozo 06.02.2025
Biz bu tabloyu eve dönünce kırka kadar çıkardık ve sonuncusunu resim halined buraya yükledik.
Buradaki kırk dosyayı da yalından karmaşığa doğru versiyon sırasıyla izleyebilirsiniz
uploads/20250207_022000_HEMLIC.zip - 20250207_022000_HEMLIC.zip
Bu paylaşımın içindeki gizli hazine budur..
Çünkü insan kainatın küçültülmüş bir örneğidir.
İnsanı bilen kainatı bilir.. kainatı bilen insanı bilir.
[
|
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 01:47
esrarı şeriat olan risalet ve velayet bu tablo ile gösterilmiştir.
|
Mesaj Tarihi: 07-Şubat-2025 Saat 11:11
2020 de YBA yayınlanmış
YÖNTEM BİLİMSEL ANALİZ
bandırma üniversitesi 02-05 eylül 2020 ıı.uluslararası filoloji kongresi sunumu
tam metin kitabında
yayımlanmış yba metni
https://webyonetim.bandirma.edu.tr/.../2nd%20BICOASP...
beş sene olmuş..
ses getirmemiş..
150 kişi gönderdim
geri dönüş olmamış..
04.02.2025 günü izmir de etkinliği çağırdım
5000 yakın arkadaşımda kimse gelmemiş.
Başarısızlığımın yüzde doksanı kendime aittir
yüzde onu ise HAZIRA alışmış ve kolayla BARIŞMIŞ
AVAMI NAS olan halka AİTTİR.. AVAMI HAVAS olan aydınlar için şunu söyledim:
İnsan olarak ARADIĞIMIZ samimiyet ve ciddiyeti
İslam olarak BULDUĞUMUZ safiyet ve halisiyet
ile birleştirilince
haml ve hukumlerimiz arzu ve taleblerimizle de beraber olacak
boylece
davayi hamd duayi huda ile bulusacak..
HALMIN ilasi HAKKIN rızasi ile uyuşacak..
İNŞAALLAH.
Halki ilası
Hakkin rizasi
Hamd davasi
Hüda duası
Bu ďordu Fatiha-i Serife Anahtar
Halkın ilâsi kaliteli mal ve hizmet arz ve sunumunu gerektiriyor.
Hadisde Hayrun nas yefeunnas.. yani nasin ve halkin iyisi ve hayirlisi nasa bir faidesi ve yarar olandir.
Nasa ve halka ve cumhura yarari olmasi için kurulan orgutlerin ve şirketlerin ve vakiflarin ve partilerin ve devletlerin bu işi yaparken KAMU YARARI ve TOPLUM ÇIKARI ile hareket etmesi ve bunu yaparkene bireyin yararini ve kişinin çikarini da goz onunde bulundurmasi gerekiyor. Bunun içinde idarenin işlemlerinin hukuka uygun bulunmasi isteniyor.
Bunun içinde kamu görevlilerin ve YETKILILERIN seçimlerinde SORUMLU olmasi emrediliyor ki biz buna HUKUK DEVLETI diyoruz ve goruyoruz ki hukukun katil dedigi adam dunyanin en yuksek devleti başkani ile kanka olmuş..
Sonuçta okumuş olmak yunmuş yıkanmış anlamına gelmiyor.. aydınlanmış olmak insanı kamil bulunmak demekte olmuyor.
Hayat bir imkandır ve şuur bir fırsattır.. Yaratan bize sunduğu bu dünyanın savaş ve barışı içinde öte dünyanın bir sınav ve yarışını da bağışlamış.. bu ikisinin kıymetini bilip başta kendi dünyamızı, sonra ailemiz ve sonra mahellemizi ve sonra milletimizin devletimizle birlikte kalkınmasını sağlayıp bilgi toplumu ve hukuk devleti ülkülerimizi gerçekleştirmek için kolları sıvamalıyız.
Dünyayı öğrenmeliyiz
Hayatı düşünmeliyiz
Şuuru anlamalıyoz
İnsanı bilmeliyiz
Kendimizi tanımalıyız
Ve bunlar kolay işler değildir.
Rabbimizi bize ve size kolaylık versin. Amin.
Osmanziya yontembilim.com
|
|