Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

gaye

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2510
Tarih: 11-Ekim-2024 Saat 02:38
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: gaye
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: gaye
Mesaj Tarihi: 10-Ekim-2024 Saat 18:47




GAYE



HAyır ve ŞErr ile HasEne ve Seyyie..
Nasr ve Feth ile Tevbe ve Zenb


Birbiriyle alakalı kavramlar.. bunlarin olaylarla orneklenmesi biz dini bir dilden çikarir.. dilin dinine götürur.. ancak önemli olan bireysel ve özel ile kişisel ve aile hayatimizda sağlik ve huzur ile kazanç başarisi ve kurtuluş sevinci yaşamaktir. Bu da ilişkilerimizi müşade ve muhakeme ve murakabe ve muhaseye göturur. Burada goz onunde tutmak istedigim HUZUR kavramidir.. bireye ne huzur verir ve ne huzurunu kaçirir ve bozar ve barişi savaşa çevirir ? Çikar alip mutlu olmak.. yarar verip kutlu olmak.. bu MUTLULUK ve KUTLULUK durumu.. senin önem ve deger verdigine eşinin verip vermemesinden ayri bir olaydir. Bir de mutlulugunu erdemli kılmak farizesi ve kutlulugunu yetkin kurmak vazifesi bulunuyor. Yukarida FETH edilecek kaleler için geren yardim ve inayet ve nusret.. zenb ve tevb durumuna sıkı sıkıya bağli olabilir mi ? Buyuk bir olasilikla öyledir.. Feth suresini ilk ayeti buna isaret ediyor.. nasr ve feth den once magfireti söz konusu ediyor.. peki senin hayatini girevi olarak açman gereken kapin yani GAYEN nedir ?

Hep GIDAyi haram ya da helal almsktan başka bir işin yok mu ?

Şu dünya vatanında ve memleketinde gerçekleştireceğimiz bir GAYE aramak.. meskene ve konuta GIDA getirmek kadar önemli ve değerlidir..






Işte bu gida ve gaye ilişkisi yani geçimin ve seçimin senin önem ve deger verigin şeyleri belirleyecektir ?

Hayati geçimden ibaret bilenlerin ciddi bir arayisi ve seçimi olmaz.. çünku gereksinim hedefleri ile arayis gayelerini bir birinden ayiramaz.

Ornegin servet ya da şohret edinemez.. konumunun bir makamı ve cahı olmaz.. haccinin bir azmi ve cezmi ve ahdi olmaz.. kaliteli mal ve hizmet sunumunda bir yariş bulunmaz çunku bir amaci olmaz.. karakterli fazilet ve kemalat seriminde bir yere ulaşmak olmaz.. çünku araç (kişı).. amaç (olay).. ağaç (olgu).. katmanlarini ADAÇ'a çevirememiştir.

Bu bize her gun beş vakit isedigimiz yalvari olan DUNYA hasenesi ve AHIRET hasenesini ayirt etmemiz gerektigin gosteriyor.. yine her gun bes vakit diledigimiz YALVARI olan âli ibrahım ve âli muhammed olgusunu fark etmemiz icab ettigini söyluyor.

Dunya hasenesi
Ahiret hasenesi
Ve kına Azabennar..

Işte uç buyuk GAYE

Bunlari teker teker mi seçersin ve gaye edinirsin ? Ya da tek başina birini seçersin ?

Ahiret hasenesi ve kına azabennar gayesi seçmek kolayda elde tutulmazi zor.. dunya hasensei ve gayesi saptamak ise zordur.. üstelik bu gaye ve haseneyi elde etmekteki başari.. diger iki gayene erişmene yardimci olacaktir. Bu nedenle dunya hasenesine ve gayesine ayrica bir onem ve deger vermek gerkiyor.

Bu nedenle ilk etepta bu dunya hasenesi ve gayesi konusuna SADAKAYI CARIYE denilen uç MADDE aklima geldi:
1.Hayirli EVLAD
2.Yararli KITAB
3.Vakfedilen SERVET

Elbette bu uç madde genisletilebilir. Ben YBA seçtim.

osmanziya


10.10.2024






Yukarıda tablo karışık olabilir fakat bunun ayrıntıları şu OLANAK.ZIP dosyasından inceleyebilirsiniz.

uploads/20241010_210800_OLANAK.zip - 20241010_210800_OLANAK.zip



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info