Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

istikamet

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3065
Tarih: 09-Ağustos-2026 Saat 21:43
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: istikamet
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: istikamet
Mesaj Tarihi: 31-Temmuz-2026 Saat 14:54

MESAILI MAİŞET
SORUN lulugunu GEÇIMLE giderme.. kazayi hacattan gereksinimini karşilamaktan farkli bir iştir.
KALITELI mal ve hizmet arz ve sunumu da beşeriyetten öte insani bir yaşanti ve davraniş gostergesidir

MESULIYETI MEŞIET
SORUM luluğunu SEÇIMLE
kaldirma.. kaderi harrattan gelecegini araştirmaktan fazla bir eylemdir.
KARAKTERLI fazilet ve kemalat teşhiri yani erdem ve yetkinligin birlikte serimi insaniyetten farkli islami bir ahlak ve görüs ve tutum işaretidir

ÂLEM..
kendine menfeatiyle mutlu başkasina faidesiyle mutlu olabilen MASLAHAT..
Insanliginin mesuliyeti ile islamliginin mukellefiyetinin bileşkesi olam HALISIYET..
namaz ve zaman meddi
ile
mizan ve nizam amedi
ARTI bileşenlerinin
taharı usr ve rahati yusr merdivenlerinden çıkışinda
gizlenen ve bilinmez nasr ve feth ile salat ve felah çizgisi yani AHSEN hattlarinin YBA aynasinda anlasildıgı saglam ve saglikli rab-abd ilişkisidir.
Bunu anladiğinda âlem buysa ben kral degilim dersin ve kendi dunyana bir çeki duzen vermeye girişirsin.
işte nokta da zihninize Yapay Zekayi degil YBA aynasini yardimci edininiz.

Böylece hizli anlam surucusu ve kolay anlatim aygiti barindiran YBA ögrenmeye başladiginizda ve bu öğrenmeyle onu kullanmaya giriştiginizde ve geçici çikarlardaki mutluluk hassasiyeti ile ÖNEMİNİ ve kalici yararlardaki kutluluk hissiyati ile DEĞERİNİ belli edecektir.
31.07.2026 ucyol izmir 12 00
Saygilarimla Saglicakla kaliniz 0Z0 yontembilim.com

-------------
usul esasa mukaddemdir

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 31-Temmuz-2026 Saat 15:11
Osmanziya'nın kökeni.. bu kökenin cismi.. cisminin resmi Mustafa BUĞUÇAM'ı gösteriyor. Bu ortak cisim ve resimden çıkan üç addan birisi de benim yani OSMANZİYA Osmanziya ismi.. Mustafa Buğuçam'ın göbek adının Osman ve babasının adının ziya olmasından kaynaklanır.. Bir de Manevi babam sayılan Hilmi Ziya ÜLKEN Hoca'nin kitaplarından aldığım Işık'a işaret eder. Felsefe mabedinin bu abdinden aldığım hikmet formalitesini Son Felsefe Otoritesi Emanüel Kant'ın açtığı aydınlıkla birleştirdiğimde Aristo ve Descartes öncülerinin yöntembilimdeki köşe başı rolleri ortaya çıktı.. Böylece usul usul âlem-i us'da her ne varsa usul'müş dedim.. o gün bu gün YÖNTEBİLİMSEL ANALİZ'in öğrenici oldum.. bir türlü öğreticisi olamadım.. demek ki daha iyi öğrenememişim.. belki bir gün benim gibi başka öğrenicilerinden biri öğretici olabilir ve bu YAPI'nın kapısı açılır. Ancak şunu hiç unutmadan belirteyim.. Kant'ın teorik ve pratik akıl ayırımın Hilmi Ziya ÜLKEN Hoca'nın belirttiği gibi İmamı GAZALİ hazretlerinin Akıl gözü ve Kalb gözü ayırımından kaynaklanır ve bu ayırım Pascal’a geçmiş ve oradan da Kant’a intikal etmiştir.. Bu ayırım İmamı Nursi’nin Mana-yı İsmi ve Mana_yı Harfi ayırımı olarak dillendirilir. Sonuç sözü şu hadisle noktalandıralım: İlim ikidir.. biri lisandan olan ilim ki bu Allah’ın ademoğluna bir hüccetidir.. diğeri kalbde sabit olan bir ilim ki asıl faydalı olan ilim budur. Bu nokta da artık din ve felsefe Hikmette buluşmuş oluyor. 31.07.2014 12 sene önce

-------------
usul esasa mukaddemdir

Mesaj Tarihi: 02-Ağustos-2026 Saat 23:33
KAİNAT bilgi kaynağıdır..
Kainatın küçültülmüş örneğin İNSAN bir başka bilgi kaynağıdır.
KİTAB bir bilgi kaynağıdır.
Kitabın en büyük cümlesi RASUL başka bir bilgi kaynağıdır.
Kolaylık olsun diye bu dördüne "KİTAB" adı verilebilir.

Fakat bunları mal ve mel ile amel ve emel olarak dörtlerim ve kalemin kitabetinde ve kelamın kıraatında imamı mübin ve kitabı mübini ararım.

Fakat bu çok yönlü ve yanlı arayışta GDDY (Günlük Dilin Düz Yazısı) yeterli gelmiyor. Bunun için de YBA (Yöntem Bilimsel Analiz) ortaya çıkardım.
Dediğiniz gibi Fuad-ı Sadr HİSSİYATI ile Ayad-ı Sarf HASSASİYETİ arasında dillendirilen DÜNYA..
Gözün ŞUHUD zahiri ile Gönlün GAYB batını mabeyninde dile getirilen ÂLEM..

Bu dile getirilen ve dillendirilen dünyanın ve âlemin HABERLERİNİ nebiler ve veliler ile dâhiler ve delilerin KİTABLARINDAN okuyoruz.
Ma’na-yı Harfi veİsmi sırrıyla bunlar birbirlerini reddederler.
Sanırım bu dörtlünün artık bir araya gelerek islamların ve insanların bir arada yaşamalarının zamanı geldi..
Çünkü birde düşe götürülen ve düşündürülen dünya ve âlem bulunuyor ve bunlarda İNSAN’da toplanıyor. İnsan dahi KURTULUŞ’u arıyor. İSLAM da bu iş için görevlendirilmiş.

Korganlı Rahmetli Mes’ut Hoca bana bir hadisten bahsetmişti. Aklımda kaldığı kadariyle “İlim ikidir, birisi âdem oğlunun lisanında bulunan Kur’an . Bu Allah’ın adem oğluna hüccetidir. Diğeri kalbde sabit olan ilim ki asıl faydalı olan ilim budur. “ Sanırım bu dediğiniz SADIR ilmine işaret eder.
Özetlersem günlük dilin mantığı ve bilimsel bilginin matematiğinden başka çok yönlü ve pek çeşitli konular ve alanlar içinde felsefi dilin “mantığı” ile dini dilin “matematiği” arasında ortak bir PLATFORMUN açılması gerekiyor ki İnşaallah bunu SATIRLARIMIN ARASINDA anlatabilmişimdir.
Sayılarımla Osmanziya 02.08.2025

-------------
usul esasa mukaddemdir

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info