Işe yarar ve yaramaz işler ve şeyler ikiye ayrilir..
önem ve degeri olanlar ve olmayanlar..
işte insani bilgi konusu çozumlerken ve gereksinim sorunlarini çozerken.. gundemindem kaçan enterasan şeyler; işe yaramayan işler.. önemli olmayan varliklar.. değeri bulunmayan olaylar.. teşkil eder.
Bunlardan biri bilinenler içindeki sorulardir..
biri de bilinmeyenler içindeki bilinen yanitlardir..
biri de birden ziyade soruyu ve sorunu kapsayan savlardir..
biri de birden çok soruyu ve sorunu içeren kanitlardir.
Bu nedenl çogununuzun anlamayacaği soyut anlatimlar, emsal ve örnekleri verilmedigi için de daha da kapali hale gelecektir.
Çunku
"anlatim" bir BILGILEN-DIRME sorunu ise "anlam" bir DÜŞUN-DURME sorunudur..
Insanlar örnek vermeden, karşilama yapamaz.. bilgilendirilmez.
İnsanlar benzeri gösterilmeden, karşilastiramaz.. bilgilenmez.
Bunu ister biliçli ister bilinçsiz yapsinlar.. hocalar ve yazarlar örneklerle bilgilendirilmis yüklemlemelerle AÇIK.. benzerlerle karşılaştirmasi yapilmiş SEÇIK yargilamalar.. yaparak zihinleri konulara yonelik savlara dönuk yonlendirmeler ile anlatimi ANLASILIR hale getirirler.
Amma madolyoenun öbür yüzünde emek verilmiş lakin okuyucu ve ögrenciyi düşundurmeyen.. kuşkulanma.. sorgulama ve sorma zahmetine sokmayan sunumlar.. işletilmeyen düsunme ve çalıştırılmayan sorgulama yetenegini köreltir.
Boylece başkalarindan hazir buldugu bilgilere sevinmeye alişmis zihin..
kendinin edindi gi bilgilere sevinmeyi unutur.
Sonunda insan, DİRAYETLİ bir muhakkik olmayi birakir başkasinin sözlerini rivayet edip nakleden MUKALLİD durumuna düşer.
0Z0
27.07.2026 üçyol izmir14:00
https://yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=3059&PID=6304#6304
Çok teşekkür ederim.. çok harika bir yazı.. yalnız atında bir İMZA aradım. Büyük bir olasılıkla sizin yazınızdır.. ancak olasılıklardan realiteye geçmek için belgelemekte şarttır. Bir Arkadaşıma şöyle demiştim: "Degerli Hocam..
başta kendim olmak uzere.. yakin ve uzak çevremi.. başkalarinin bilgilerini paylaşan..
dirayetten yoksun MUKALLID bir rivayetçi..
OLMAKTAN uzaklaştirmaya çalişiyorum
Bunun için öncelikle
hiç birim yorum yapmadan 1 bilgiyi ya da 1 düşunceyi ya da 1 görüsu paylaşarak başkalarin sesinin BORUSU olmaktan çekinmek icab ediyor.
Diger taraftan kendisi YENI 1 bilgi edinip ve ÖZGUN 1 düşunce ve OZGÜ 1 gorüş kurarak bunu paylaşmayi birakip başkalarimin bilgilerini.. düşuncelerini.. gorüşlerini.. inançlarini
yorumlayarak onun BORAZANCISI olmaktan da kaçinmak lazim geliyor.
Daha başkalarina bağli köle ve başkalarina bağimli kral olmaktan kurtulmak icin icab eden.. lazim gelen.. kaçinilacak.. çekinilecek.. beklenecek.. istenecek ve gerekecek şeyler olabilir.
Şimdilik bu kadar.
Saygilarimla
Saglicakla kaliniz
------------- usul esasa mukaddemdir
|