Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Filolojinin Merkur ile evlenmesi..

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Genel
Forum Adı: Dünya
Forum Tanımlaması: Genel Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=1913
Tarih: 28-Mart-2024 Saat 11:35
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: Filolojinin Merkur ile evlenmesi..
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: Filolojinin Merkur ile evlenmesi..
Mesaj Tarihi: 30-Eylül-2022 Saat 08:51



Kültürler hem küll'dürler hem tür'dürler. Şimdi onu tanıtmaya çalışacağım. Kültür resmi filoloji ve teoloji (dil ve din) ve sivil filozofi ve teozofi ( hakikat ve tarikat) arasında dalgalanır durur.

Fakat asıl sorun bu kültürün resmi ve sivil tarafı arasında yer alan Ticaret ve Siyaset ile ideoloji ve Teknoloji ile sorunumuz ve sıkıntımız bulunuyor. Adalet ve İktisat, siyaset ve ticarette etkisini pek çok gösteremiyorsa.. hürriyet ve meşveret ideoloji ve teknoloji de pek az bulunmuyorsa.. bu çok ve az ile pek ve tek'i nasıl ortaya çıkaracağız..


Önce küçük bir aperatif ile işe başlayalım:

İnsan içer..
Kimi kahve içer kimi çay..
Kimi votka icer kimi viski..
Kimi şarab kimi parasi varsa rakı..
Kimseyi okudugu kitab ya da içki yükseltmez..
Insanlıgi yüceltir..
Çalişmasi yurutur
Uretmesi ilerletir..
Başarısi yukseltir..
Yilmaz Ozdil bal igrenc bir kusmuktur gibi rakı pırlantadir.. demiş ki gercek başarili olmuş san'atinda.. sonuna kadar keyifle okudum şiirini..
Şu da var ki insanini aliştigi ister kitab olsun ister içki.. neligi ve mahiyeti ayni kalır: Alışkanlık.

Bizi hem vezir hem rezil eden eşimizden önce eşimizdir ALIŞKANLIK...


bundan sonra:

Insan bir nesneyi sever ya da yerer.. sade nesne degil kimseye de över ya da döver.. konu nesne ya da kimse ötesi olunca.. iş degisir...

Şimdi; bilme.. anlama.. inanma üç katman.

Bu katmanlar.. duyum ve düşunce ile duygu ve dilek lerimizle içeriklendirilen.. bilgi ve buyruk taşıyan sözlerimizle ifade.. degeri ve değişkeni yuklenen sözcuklerimizle ibare.. edildiginde.. arama ve bulmalarimız.. soru ve kanit ile yanit ve savlarimiz.. bir cerrahin bıçağindan daha hassas çalişmazsa.. ameliyat mi yapiyor kadavra mi parcaliyor.. duyarsiz ise.. sonuç malum.

Ancak insan bilgisini ve birikimini ve eklemlemesini genişlettikçe ve eylemini ve deneyimini derinleştirdikçe fazla konuşmakta istemez. Ama nedense konuşur durur susmadan.

Dün akşam Süheyla BAYRAV’ın FİLOLOJİNİN OLUŞUMU yapıtı elimdeydi.. şu bizi “karanlık çağ”olarak öğretilen ORTAÇAĞ.. hani su DOĞMATİZM’in “skolastik” boyutuna çıktığı diye yerilen HRİSTİYAN’lık tarihi.. Fatih 1453 de İstanbul’u fethetti de dünya ondan kurtuldu ve YENİ ÇAĞ başlatıldı diye def çalınan UYGARLIK TARİHİ PARÇASI.. öyle baş belası bir KÜLTÜR değilmiş.


Belki.. diğer kitablarını okumadım amma büyük bir olasılıklak BAYRAV’ın islam dünyasından ve kültüründen ve medeniyetinden de haberi yoktur. Kolay değil elbette herkesin her kültürden malumatı olması.. Bu yaklaşık BİN YIL SÜREN Hristiyanlık (İsevilik) tarihi içine ve ondan önce bin yıl süren ANTİKİTE (Greko-Latin) ve ondan önce bin yıl süren YAHUDİLİK (Musevilik) tarihi bir KÜLTÜR demektir. Kültür’ün de ANTROPOLOJİ olduğunun farkında varan için de İNSANBİLİM’in hiçbir yeri ve çağı da tu kaka yapılamaz. Yapılırsa.. bilenler için.. kakalayan ve karalayan kendini kötüler ve yerer.


O beğenmediğiniz KARANLIK tarihte.. ilimlerin temeli atılmış ve TERCÜMELER devrinde de İslamiyet uyanışından sonra ikinci bir uyanış geçirmişiz. Ve bu İsevilik dini kültürünü de Kuzey Afrikalı ve Pagan Martinus Capella (410-439.. adamcağız ancak 29 yıl yaşayabilmiş) De Nuptis Philologia et Mercuri (Filolojinin Merkür ile Evlenmesi) yapıtında bu gün bile ana disiplinler olarak bilinen bilimlerin temelini atmış.

Bu yapıtın ismi.. bizim kültürümüzde lojiko-matametik bilgileri veren.. terzilerin yani geometrinin piri ve saatin mucidi yani mekaniğin üstadı ve halen gökte yaşıyor olup yere ilim dağıtmakta olan İDRİS aleyhisselamı hatırlatıyor.

Efsaneye göre Merkür Bey ile evlenince FİLOLOJİ hatun.. kendisine yedi ilim yani ÖZGÜR SAN’ATLARI bağışlanmış. Bunların ilk üçü ilk okulun temelini.. sonraki dördü de lisenin emelini teşkil etmiş bin yıllar boyunca: İlk üçe (gramer, retorik, diyalektik) TRIVIUM.. son dörde (aritmetik, geometri, astronomi, müzik) QUADRIVIUM demişler. Her ne kadar bunların temelleri gökten zembille (İdris A.S) ile inmişse de uygarlık tarihi bunları Yunan (Aristo) ve Roma (Çicero) Kültürleri ile haşlamış, kavurmuş ve pişirmiş.. bizde hazır olarak yemişiz.. üzerine dini vaaz yağı yağ ve felsefi edebiyat salçası dökerek.


Düşünebiliyor musunuz.. o skolastik bataklığına saplanmış doğmatik ve karanlık adamlar.. mantıklı ve düzgün ve tutarlı konuşmanın ne olduğunu öğrenerek hayata atılıyorlar. Bunların öğretmenlerinden bir baş öğretmeninin yetiştirdiği bir adam ve onun muhteşem yardımcıları da.. 23 yılda o zaman için dünyanın kendisi olan Akdeniz’i bir yunan gölü haline getirmiş. Siz onun kim olduğunu biliyorsunuz.. Hristiyanların Ali’si.. şimdi bu adamı Aliyülala diye büyütmeye gerek yok Kitabımız Kur’an’da onu KEHF suretinde nebi denilmese de doğuya ve batıya hakim olarak mecazen ve işareten anlatıyor. Kuzeyi ve Güneyi de eklediğinizde karşınıza Lusifer çıkar. Evvel ve Ahir ile Zahir ve Batını eklediğinizde ortaya HANNAS çıkar. Bu bunlar tepemizde Demoklesin Kılıncı gibi sallanır durur.. siz hiç mi hiç.. fark etmezsiniz. Sizin fark etmediğinizi ben nasıl ayırt ederim ki.. işte böyle;    




Bir çicek nasıl tac ve çanak yaprakları ile dişil ve eril organları ile teeek tek görülüyorsa.. bu tablo da latifeler ve kuvveler teeek tek göstergeliniyor.. yok eğer anlamadım diyorsanız..

bu rar dosyasını indirip içindekilere teek tek bakmalısınız.


uploads/20220930_085134_SEHADET.rar - 20220930_085134_SEHADET.rar



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info