Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

bina-yi insan

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Yöntem Bilim
Forum Adı: Yöntembilim
Forum Tanımlaması: Yöntembilim Üzerine Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=2715
Tarih: 30-Nisan-2025 Saat 02:24
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com

Konu: bina-yi insan
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: bina-yi insan
Mesaj Tarihi: 30-Nisan-2025 Saat 00:14

Aşk ile ışk insanın iki kanadı.. ancak sevgi ve bilginin derininde İLGİ bulunuyor. ALAKA ile bağlantısını yitiren de ikisinden birine mübtela oluyor.. görmüyor musunuz ? Hiç BİLGİYLE hem hal olup ta sevginin elinden tutanı.. ya da SEVGİ ile içi içe olupta bilgiye gönül vereni gördünüz mü ? Sanmıyorum.. bina-yı insan iki taraftan birine eğilmiştir.

29 Nisan 2025 01 Zilkade 1446 SALI 2.gun 06:21
Üçyol Izmir Osmanziya Osmanziyaoğlu

A ve B den X ve Y ye
Bilinenler den Bilinmeyenler e
gidis bir dongu degil bir mesafe aliştir.

Bu AŞK yolculugunda nasıl ilerlersiniz ?

Bir sevgilinin gözunde ve gonlunde kaybolarak.. bu ana ya da baba bulunabilir.. koca ya da kari olabilir.. hoca ya da evlad olabilir.

Sevgili sana ihanet ettiginde olay biter.. baglilik.. guven ve inanç kalmaz.. yalniz kalirsin.. feryadini.. epik ya da didaktik dillendirerek teselli ararsin.

X ve Y den A ve B ye
Bilinmeyenler den Bilinenler e
gidis dahi bir döngu degil mesafe aliştir.

Bu IŞK yolculugunda nasil ilerlersiniz ?

Bir lider etrafında toplanarak onun amaci dogrultusunda.. onun sevgilinin amacini sevgili edinerek ortaya kulture ve uygarliga katkida bulunursunuz.

Amacın sana ihanet edebilir mi ?

Anlamin sana ihanet edere !

Anlamadin degil mi ?

Anlam.. anlama.. anlatim..
dunyanin uç buyuk işi..

Madem dogduk NEDEN ölüyoruz.. ?
Madem ölecegiz NIÇIN dogduk.. ?

Bu soruyu şoyle de sorabiliriz:
Ne yer den geldik ne yere gidiyoruz ?

Diger butun soru ve yanitlar aslunda bu köklu neden ve niçini unutturmak.. göz ardi etmek ve ikinci plana atmak.. yabancilastirmak.. nefyetirmek.. yadsimak.. inkar ettirmek içindir.

NİYE ?

neden.. eden ne.. hangi anlam.. hangi gercek

niçin.. ne icin.. hangi amaç.. hangi gerekçe..

Sen ve Ben.. BIZ olmadikça anlam bulunmayacak ve amac olmayacaktir.

Çunku mesafe alinmayacaktir.

osmanziya 07:00

Cevaplar:
Mesaj Tarihi: 30-Nisan-2025 Saat 00:25
KELAM.. hem ilim.. hem irade.. hem hikmet.. hem san'at yani İNSANI ETKİNLİK gerektiren bir kelimedir. 22.04.2025.. 2019 de paylaşılan KELAM resimleri için..

KELIME uzerine bu paylaşım aslinda eskilerin ilmi kelam adıni verdikleri bir inanç ve akide.. konusu idi. Aslinda bir tur felsefe idi.. orta cağda her konu din uzerinden konusuldugu ve tartısildigi için konularda ister istemez kutsallaşmiştı. Bu yuzden konularda ciddiye alinmiş ve konularda duşunce disiplini ve mantiksal formasyon alinmiştir. Bilgi ve birikimi fazla hacimli olmadigindan mutebahhir alimler bir okyanus gibi derin ve her şeyi bilir var sayiliyordu. Bir zamanlar felsefenin temel aleti olan mantik.. dilin aleti olan USUL imami gazali ile birlikte dinin aleti haline de geldi.

Akıl salih.. mantik samimi.. usul ciddi idi.. insanla hakikata âşık hakkı arar idiler.. böyle bir kulturde insanin önemi ve sahsiyetinin degeri bulunuyordu.
Bu hurmet ve ehemmiyet alimler ve emirler ve yaşlilar (şeyhler) ve hocalar (imam ve mollalar) soz konusu oldugunda daha da artiyordu. Dogu toplumlarinda orta çagin devami olan anlayiş.. ilim deyince bunu sadece din olarak okuyuş.. kulturun diger bileşeni olan dilin agirligin hafifleti ve bu yuzden fennin ve hikmetin önemi azaldi.. zanaatin ve san'atin degeri.. kisaca alet ve illet olan DIL dinin yaninda kulturel degeri ikinci plana düştu.. din de aynen dil gibi bir aletti.. bir araçti.. bir gereçti.. ancak bir şekilde a'lâ ve amaç v gerekçe haline gelince GERÇEGIN dengesi bozuldu.. UZERINE BINILEN bilim fuzuli ve GEÇICI olan dunya giderek önemsiz ve hatta Hakki taşyan KUVVET degersiz haline geldi. Bunu 7 ekim katliami ile de sanirim anlayaman kalmadi.. ancak bunun kadar muhim ve kiymetli bir konuyu daha ögrendik.. bilimi elinde tutan.. kuvvetii eline geçiren.. dunyayi manuple eden EFENDİ Hakka karşi korlesiyor.. hakikata karşı sağirlasiyor.. hurriyete karşı duyarsizlaşiyor.

Mesaj Tarihi: 30-Nisan-2025 Saat 00:28
Yol.. ya bilinenlerden bilinenlere ve ya da bilinmeyenlerden bilinmeyenlere giden DÖNGÜ..

VEYA bilinenlerden bilinmeyenlere ya da bilinmeyenlerden bilinenlere giden bir MESAFE..

Tablo bunu anlatıyor.

Döngü olan yol KİŞİSELDİR.. itikaddan ibadete.. ibadetten ahkama.. ahkamdan ahlaka.. ahlaktan yine itikada dönüştür ki bu arada ortaya çıkardığı yaşam öyküsü hem o kişinin kende çağına bir katkısı hem de geleceği bir tuğlasıdır.

Mesafa olan yol ise toplumsal ve ulusal ve küresel kültür ve uygarlığımızın ileri doğru yürüyüşüdür. Bunu da günlük dilden bilimsel bilgiye.. bilimsel bilgiden felsefi bilgiye.. felsefi bilgiden dine dile doğru ilerleyen uzun bir çizgi olarak görüyorum.

Bu gün kültürün olmazsa olmaz bileşenlerin oluşturduğu dil ve dinin ANA-KARASI ilk çıkan GÜNLÜK DİL'den BİLİMSEL BİLGİ'ye geçiş safhasını sanki bitirmiş gibiyiz. Bundan sonraki aşama FELSEFİ BİLGİYE geçiştir.

Ana-karadan çıkan günlük dil kendisinden sonraki bütün aşamaları içinde barındıran harika bir yapıdır. Barış Aksoy Kardeşimin adı geçince onu yazdım.. Yapay Zeka önü olan bu sosyal medya ortama BARINDIRAN yazınca Barış Aksoy bana anımsattı. Barış Aksoy da bana Mehmet Baş ı hatırlattı. Belki anımsayacak çok entelektüel düzeyi yüzeysel olmayan pek çok arkadaşımız taakkul seviyesi içinde yakaladıkları ANLATIM ve YOLLARI dile getirmekte ve bilfiil meslekleri kültür üretimi hizmetine katılmaktadırlar. Ancak tüm bu cabaların GÜNLÜK DİL içinde ki işlevlerinden dışarı çıkamazlar.

Oysa çağmız günlük dilin üstündeki bilimsel bilgi üzerinde yeni bir platform ve iletişim zemini aramaktadır.. bunun ne demek olduğunu da bu paylaşıma eklenmiş tablolarda açıklamaya çalıştım.

Ancak çoğu kimse.. bu zor yolu seçmeyecektir.. çünkü kural KOLAYA talip olmaktir.. kozmik tembellik yasasına uyarak.. fakat bunu aşabilenleri arıyoruz.

Osmanziya 28.04.2025 üçkuyular izmir 15:39

Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info