CEDY GÖMLEL?Y
Allahümme lâ mani’a lima a’teyte
Velâ mu’tieye limâ mena’te
Velâ raadde limâ kazayte
Vela mübeddile limâ hakemte
Velâ yenfe’u zelceddi min-ke-elcedd
YZAFET dizini içindeki dosyalar
Redi gömle?ini yazdyk syra cedi gömle?ine geldi.. dikey reddiyetimizden sonra yatay ciddiyetimizi ele alaca?yz. Reddiyetin yukary ucunda hüküm (tahkim) ve a?a?y ucunda haml (tahmil) varsa ciddiyet sol ucunda talep (lubb) sa? ucunda da taarruz (arz) bulunuyor.
Reddiyet ÇARPISI debr ve derb ile dekr ve derk kö?elerinden ibarettir.
Ciddiyet ÇARPISI heyecan ve dikkat ile hads ve aks kö?eleriyle ifade edilir.
Ynsanbilime ili?kin, bu kadar, ben diyeyim Arapça sen de Osmanlyca, terimlerle neleri yerimliyorum.. bunlary yerleri gösterilmi? olarak ?emasyny yapsam sen anlamayacaksyn düz yazy ile dizsem ben anlatamayaca?ym. En iyisi bu Kur’an’ca adlary zikredelim ve ba?ka fikirlere geçelim.
Biz bir ?eye bir ?eyi izafe ederken ya da bir nesneye bir ad verirken kullandy?ymyz dört terim vardyr.. menfeat, hakikat, maslahat ve hasenat…
A?a?ydaki resimde bunlary tanymlan-my? olarak göreceksiniz ve bu tanymlaryn bazy kö?elerde bazy seslerin anymlan-my? olmaktan öte bir i? olmady?yny sanyrsanyz yanylmy? olacaksynyz.. Elbette yanylmamak her ?eyin do?rusun bilen Allah’a ait kutsal bir özelliktir ve bu yüzden size yanylmy? olaca?yny söylemekle kendimin yanylmamy? oldu?unu söylemek isteMYyorum. Elbette burada yanyldy?ymdan dolayy yanly? yerle?tirilmi? terimler, düzgün ve do?ru yerle?tirilmi? terimlerden daha çoktur. Ancak Yöntembilimsel analiz dilini bilseydiniz sizin do?ru oldu?unu onaylayaca?ynyz bazy terimler olaca?yndan da ?üphe yoktur.
Bunlardan biri de ciddiyet terimidir.
Yukaryda saydyklaryma bakyn ciddiyet hangi terimlerden olu?uyordu ? (arz ve talep) bunlar tabloda nerelere yazylmy?.. yatay my yazylmy? dikey mi yazylmy? ? Yoksa ne öyle ne de böyle VEREV mi yazylmy? ?
Dikkat ederseniz yatay olan ciddiyet ( / ) düz sla? yazylmy? yani sa? eksen
dikey olan reddiyet ise ters ( \ ) sla? yazylmy? yani sol eksen
Her ikisi birlikte (X) olmu?.
Bu ?emada ciddiyet ve reddiyeti olu?turan terimler gösterilmiyor
amma dizin içindeki reddiyet ve ciddiyet ba?lykly dosyalarda bunlary göreceksiniz.
Burada a?a?ydaki renkli ve karma?yk tabloyu anlatacak de?ilim.. çünkü onun için bir kitab yazmak lazym.. ancak o kitaby düzeltmek için de on tane kitab yazmak lazym.. en iyisi byrakalym böyle da?ynyk kalsyn…
Bu yazyyy ciddiyeti anlatmak için ba?lattyk fakat daha henüz ciddi bir surette yazyda ilerleyemedik.. bu dizin içindeki ciddiyet ba?lykly tabloya bakarak CYDDYYETYN bir irade içerdi?ini görebiliriz. Sana taarruz edilirse ya da sen talebine yönelirken gerilimin hadd safhada olur ve ciddiyetini takynyrsan. Arz ve talep ili?kilerinin temelinde bu tecdid eden ve yenilenen ve bu nedenle de insany cud ve zenginlik içinde byrakan ve bu özellikleriyle ceddin ve atalarynda da bulunan bir hissiyatyn yani CYDDYYETYN kendi içinde dahi VUCUD buldu?unu görürsün.. men talebe vecedde veced.. kim ki ciddi taleb eder onu vucud bulur..
i?te bu “yenilmeyen ve yinelenen yenilenme” senin ciddiyetindir. Bunu bazen yen-yin olarak ta ifade ediyorlar. Starwars’laryn cedaylary sanyrym bu ciddileri dile getirmi?ti…
Görüyor musunuz Arapça dedi?iniz sözcükler nasyl da fytrat-y insaniyemize yerle?mi?.. aslynda görmüyorsunuz.. okuyorsunuz.. hakikat rüyet etmiyor i?aretlere riayet ederek kitabetimi kyraat ediyorsunuz.. fakat yöntembilimsel analizle ben dü?ündüklerimi, dü?ündüklerini ve dü?ündüklerimizi göze GÖSTERMEK istiyorum.. istiyorum ama ba?aryly olabiliyor muyum ?
Birkaç ki?i dy?ynda hayyr!
Demek yeteri ve gere?i kadar ciddi olamamy?ym...
Mazeret yüklenmek istemiyorum amma bu i? öyle kolay da de?il.. çünkü bir hedef takib eden ve bir gaye pe?inde ko?an ciddiyetin önünde, görebildi?im ?u engeller (mania) var:
Tabiatyn takdimi..
Tarihin takvimi..
Aklyn manasy..
Kalbin gayesi..
Hafyzanyn hazfy
Zekanyn kazfy
Muharrikin rüchany
Saikin ra?beti..
Ve en önemlisi…
Hayatyn iktidary..
?uurun ihtiyary..
Hassasiyetin me?iet ve hissiyatyn mantuku bu iktidar ve ihtiyarla ko?ullu ve kurally olarak kysytlanmy?tyr ve bunlaryn hepsi zamanyn içinde sarmalanmy? olarak durup senin GAYE'nin ve senin HEDEF'inin hep aleyhine çaly?yrlar hep.
Bu yüzden ben sana engel olurum,
sen bana engel olursun.
Bu yüzden ihtilaf çykar.
Bu yüzden harb do?ar.
Bu yüzden uzla?ma yerini çeki?me ve bary? sava? byrakyr.
Örne?in biri dünyayy seçerken öbürü ukbayy seçer.
Oysa dünya sevgisi bütün kötülüklerin ba?ydyr.
Dünyanyn nesneleri ve kimseleri için gösterdi?in
Hyrs, hased, heves ve heva.. tenini ve benini bitirir.
Demek insan ciddiyetini kullanyrken denetim altynda tutacak..
Tutacak ama tutarken de dikkatli olacak...