Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

insan ve inanç arasında yöntembilim...

Nereden Yazdırıldığı: YöntemBilim Forumu
Kategori: Diğer
Forum Adı: Din
Forum Tanımlaması: Diğer Paylaşımlarınız
URL: http://www.yontembilim.com/forum/forum_posts.asp?TID=805
Tarih: 27-Nisan-2025 Saat 16:44
Program Versiyonu: Web Wiz Forums 8.03 - http://www.webwizforums.com


Konu: insan ve inanç arasında yöntembilim...
Mesajı Yazan: osmanziya
Konu: insan ve inanç arasında yöntembilim...
Mesaj Tarihi: 23-Ağustos-2014 Saat 10:43
YÖNTEMBİLİMSEL ÇALIŞMALAR

Aslında konunun DİN ile doğrudan alakası yok.. çünkü yöntem ve inanç aslında iki ayrı alan.. ortak noktası insan.. dünya ve dinin ortak noktası nasıl dil ise.. inanç ve yöntemin ara yeri de insandır.. insanın dili ise HER ŞEYİN ÖLÇÜSÜDÜR.. Protogras her şeyin ölçüsü insandır demek isterken aslında bunu anlatmak istiyordu..


Yöntembilim konusunda çeyrek asra yaklaşan çalışmalarımın bir mevye vermemesi başta yakınlarım olmak üzere çevremdeki dostları üzmektedir… dedim Google bir araştırma yapayım.. zaman zaman yaparım.. hala birinci sıradayım.. belki bu ilk olduğumdandır.. zaten internet çıkalı ne kadar oldu ki.. ANCAK internette yer almak önemli değil.. önemli olan HOCANIN izleyeninin bulunmasıdır..


http://www.ekodialog.com/Konular/yontem-ve-yontembilim-nedir.html


Yukarıdaki linkte YÖNTEMBİLİM konusunda temel yaklaşımlar anlatılmaktadır. Burada yapılan tartışmada belirtildiği üzere “AYRI” ALANLARDA   “AYRI” YÖNTEMLER KULLANILIR.. eğer ayrı alanlarda aynı yöntem kullanılıyorsa bu demektir ki alanlar ayrı değil aynıdır.. şimdi bu tümcelerim olgusal bir anlatım değil kurgusal bir ifadedir.. peki olgu ile kurgu’yu birbirinden ayıracak bir ölçüt ve bir yöntem var mıdır ? Şu anda bile konuşma bir biri içinde iki üç soyutluğun ve alanın giriştiği bir konudan bahsediyor.. bu durumda yöntembilimsel KONULAR çok dar bir kesimin ilgilendiği ve pek soyut bir konudur ve böyle bir konuda yapılacak araştırmada bizim çalışmalarımızın ilk sayfadaki on tane gösterim içinde üç tane başlığı bulunduruyor ve sıralamada dahi ikinci sırada bulunuyor görünse de BİRİNCİ sırada yer alıyor.. çünkü 1 numaralı maddede açıklama bulunmuyor. Sadece bilim, felsefe, söz, konuşma ve metodlar ALT BAŞLIKLARINA gönderme yapıyor. Bu da bana hem onur veriyor hem sorumluluk yüklüyor.. yirmi yıldır bu konuda uğraştığım halde bir tek izleyenimin bulunmamasının gerekçesini gösteriyor.. konu çok soyut.. anlatım pek ağır.. buna rağmen geride bıraktığım yirmi üç yılda on binlerce materyalin.. yazıların.. tabloların.. şemaların incelenmesi ile yöntembilim konusunun açıklık kazanacağını düşünüyorum.


Böylece dünya biraz daha açık seçik hale gelecek.. inancını yöntem gibi kullananlarla yöntemini inanç haline getirenlerin sebeb olduğu karışıklık kalkacak.. usul ve iman.. bizim teorik ve pratik aklımızın temelleridir.. kökler ve temeller üzerine fazlaca gidilmez.. eğer bunların tabanı ve alanı üzerinde yürüyor ve yükseliyorsa fazla bir sorun çıkmıyorsa kimse kökte ve temelde ne var ne yok diye sormaz.. ancak.. dil.. düşünce.. yöntem.. inanç.. dünya.. din.. artık kimseyi mutlu etmiyor ve kutluluğa erdirmiyorsa temellere dönüp bakmak bir erdem.. kökleri yoklamak bir yetkinlik olmalı.

Şimdi bu yazım DOLAYLI olarak kendime bir medhiye ve kendimi bir övgüye dönüşmüşse, bundan, ELHAMDULİLLAH diyen bir Müslüman olarak Allah’a sığınırım.. benim böyle bir muradım yok ve bu yazı da maksadını aşmıştır.. benim maksadım.. benim muradım.. benim niyetim.. başkasının malı oluncaya kadar yöntembilim’imin reklam ve propagandasını yapmaktır.. çünkü bu iş benim özel yeteneğim ve kişisel bir başarım değil.. herkeste olan teorik aklın bir yansıma.. mantığın mentalitesinin ortaya konulmasıdır.. ve bu konuyu ortaya koyma.. başarılı olamamışsam bunun kişisel bir yetersitliğimden değil konunun soyutluğundan ve zorluğundan kaynaklandığını bu yazım ile ortaya koymaya çalışıyor… zaten işimiz hep ORTAYA koymaktır.. oraya sokmak değil.


Tensel yani bedensel ve bensel..
cinsel ve türsel..
tinsel ve dinsel..
hangi nesne ve kimse varsa..
o orta yere ve özek noktaya gitmek ve girmek ister.. bu bir yaklaşımdır.


Başka bir yaklaşım da çevreye kaçmak ve kabuğa koşmak ister.. imamı Nursi buna enfüs TEFEKKÜR ve afak TEFEKKÜR adı veriyor.. aslında iç ZİKİR ve dış FİKİR adı da verebiliriz.. sonuçta SÖZ yetmez olur.. BİLGİ de erdirmez ve BUYRUĞUN dahi sözü geçmez hale gelir.. işte böyle durumlarda yöntemin İLLÜSTRASYONU ve inancı İLLİMÜNASYONU yetmez.. insanın İNİSİNASYONU gerekir.. çok yönlü ve yanlı insanın çok yönlü ve yanlı gereksinim ve etkinlikleri de vardır.. biz yöntembilimi görsel ve işitsel illüstrasyon haline getirdik.. çok şükür.. bu yükün sorumluğunu da üzerimizden kaldırırsak oldukça hafiflemiş olacağız.. vatana millete hayırlı olsun…

Sağlıcakla kalın.


Osmanziya


Not: google'de yöntembilim adıyla sörç yaptım ve Yaklaşık 11.900 sonuç bulundu (0,33 saniye) dedi ve ilk sayfadaki 10 maddenin 3 tane adıma ilişkindi.



Sayfayı Yazdır | Pencereyi Kapat

Bulletin Board Software by Web Wiz Forums version 8.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2006 Web Wiz Guide - http://www.webwizguide.info